Hak Asasi Manungsa Intersectional for Education Peace in post-Apartheid South Africa under COVID-19

Karangan iki saka Bernedette Muthien adhedhasar komentar sing diwenehake sajrone webinar 13 April 2020, "Pendidikan Perdamaian lan Pandemi: Perspektif Global."  Sampeyan bisa nemokake video lengkap saka webinar ing kene. Esai iki uga kalebu bagean saka “Koneksi Corona: Sinau kanggo Donya sing Dianyari”Seri sing njelajah pandemi COVID-19 lan cara sing ana gandhengane karo masalah pendhidhikan perdamaian liyane.

Dening Bernedette Muthien *, Afrika Selatan

Demokrasi Afrika Selatan, kanthi negosiasi kanthi tliti nalika wiwitan taun 1990an, pungkasane ana ing Konstitusi sing didegake ing intersectionalities, sing kalebu kabeh identitas, wilayah kanggo prasangka lan / utawa hak istimewa.

Ing Klausa Kesetaraan, Konstitusi nglarang diskriminasi kanthi 16 sebab sadurunge: ras, jenis kelamin, jenis kelamin, meteng, status perkawinan, asal usul etnis utawa sosial, warna, orientasi seksual, umur, cacat, agama, nurani, kapercayan, budaya, basa lan lair. Konstitusi negesake amarga "ora ana wong sing bisa diskriminasi sacara langsung utawa ora langsung marang sapa wae kanthi siji utawa luwih [saka 16] alesan iki".

Pambuka Konstitusi jelas,

Waras pamisahan jaman biyen lan nggawe masyarakat adhedhasar nilai demokratis, keadilan sosial lan hak-hak asasi manungsa dhasar; - [ing njero] kulawarga bangsa.

Didhisiki nganggo klambi kanthi motto sing dijupuk saka Penduduk Pertama ing Afrika Kidul, tegese "manunggal ing bhinéka "utawa" macem-macem wong manunggal".

Konstitusi minangka undang-undang paling dhuwur ing negara kasebut, sawijining masarakat sing sengaja beda-beda kanthi negara sing sengaja sekuler.

Saindhenging kurikulum ing sekolah lan masarakat dienggo Nilai-nilai Konstitusi iki lan RUU Hak-hak kasebut kanthi 16 sebab ora diskriminasi, dhasar demokrasi, nilai-nilai welas asih, perdamaian lan keadilan.

Konstitusi didhukung dening institusi sing ndhukung demokrasi, kalebu Komisi Hak Asasi Manungsa lan Komisi Kesetaraan Gender. Nanging, komunitas sing kalebu negara kasebut beda-beda, akeh sing patriarkhi, akeh sing gelut karo warisan kolonialisme brutal, genosida lan perbudakan 300 taun, lan 50 taun Apartheid sing luwih elek, sing ora mung masarakat sing rusak, nanging eling utawa pola pikir luwih. Iki nyebabake rasa ora aman masarakat katon ing sawetara cara tartamtu, minangka individu, nanging uga institusi, institusi ing endi patriarki dominasi, kayata kluster keamanan, militer lan polisi.

Nalika Presiden lan akeh Kabinet dheweke wis conto ing kadewasan lan welas asih nalika pandemi, pimpinan kluster keamanan kita nggunakake basa perang, nggawe warga dadi mungsuh, prajurit mlaku kanthi rutin nggunakake kekerasan nalika peringatan bakal cukup, lan ngalahake manungsa nganti mati ing watesan lapangan ngarepe.

Malah rasisme dikerahkan, nglawan masarakat adat sing diarani Colored under Apartheid, kanthi walikota kutha utama sing nyekel video sing nyengkuyung petugas keamanan nggunakake kekerasan nglawan apa sing diarani "Bushmen". Walikota kasebut minangka wong kulit ireng sing ora duwe nurani politik sing kabeh aktivis anti-apartheid kaya aku ditanam wiwit cilik, dadi ireng pan-Afrika sing jembar lan kalebu kabeh penindasan ing prapatan. Wong-wong patriarki apolitik iki minangka mungsuh sing paling ala, yen kita kudu nggunakake liyane minangka masarakat.

Kekerasan gender, ing endi pelaku dikunci karo kulawarga sing rentan, wis mundhak. Kanthi tambah akeh militerisme, bullying media lan pamimpin komunitas, unsur kekerasan lan tirani dening sawetara wong ing kluster keamanan, kita kudu luwih wani minangka masarakat kanggo waspada, supaya bisa tangguh, kanggo nggawe alternatif sing cocog karo ketergantungan bersejarah kita.

Kita wis duwe kabeh basa, ukum, alat. Apa lan carane nggunakake sumber daya sing angel iki minangka tantangan.

Kita banget bisu ing konflik sing bisa ditemokake ing antarane patriarki lan pelanggaran lan penganiayaan ing sawetara budaya lan tradhisi, sing mbantah langsung karo gender konstitusi lan kesetaraan liyane. Iki minangka hangover saka Apartheid sing saiki dilecehake dening penjahat wirausaha marang bangsane dhewe.

Kita banget bisu babagan luwih saka 70% wong Kristen, sawetara sing pengin ngetrapake Prajanjian Lawas menyang wong liya, kalebu supremasi pria lan subordinasi wanita lan pitenah lan pelanggaran tumrap wong LGBTQI. Ora beda karo ikonik Margaret Atwood Tales Tanganeid.

Beda karo AS, Afrika Selatan duwe hak Konstitusi kanggo non-diskriminasi sing ngluwihi "bebas ngomong": pidato rasis, seksis lan homophobic dilarang. Nanging mung anti-rasisme sing kita kepengin banget, ora nggatekake seksisme lan homophobia sing nyebar lan pelanggaran kasebut diwiwiti saka mimbar lan ruang rapat.

Kita butuh kekarepan politik tingkat tinggi. Tanpa anané wong-wong kita bisa ditulungi saka pimpinan sing kita pilih, lan diganggu karo mayoritas wong sing ngalami penindasan internal wiwit abad depredasi, kita masarakat duwe tumindak sipil. Tumindak sing didhasarake ing kesadaran sing didhasarake kayata jaringan aksi komunitas akar rumput lokal sing nyengkuyung kanthi welas asih, utamane para rentan ing antarane kita.

Triangulasi Kesadharan utawa Kesadaran, Welas lan Kehakiman iki sing nulungi komunitas lokal liwat pandemi, lan sing bakal ndhukung kita nggawe jagad sing luwih manusiawi lan non-kekerasan. Saiki luwih saka saiki, kita ora bisa rugi lan entuk bathi.


* Babagan Panganggit

Bernedette Muthien wis nggawe reputasi lokal lan internasional kanggo kerjane (nulis lan fasilitasi) babagan masalah kesetaraan gender, non-kekerasan, lan kekerasan adhedhasar jender ing Afrika Selatan lan sabanjure. Dheweke dadi penulis luwih saka 160 publikasi lan presentasi konferensi ing kabeh 6 bawana sajrone 18 taun kepungkur. Keanggotaan profesional kalebu Jaringan Cape Barat babagan Kekerasan tumrap Wanita; jaringan gender pan-Afrika, Amanitare; Jaringan Internasional Wanita babagan Gender & Keamanan Manusia, Asosiasi Wanita ing Pembangunan (AWID), uga Asosiasi Penelitian Perdamaian Internasional, sing Ekonomi Politik Global sing diajak wiwit taun 2000. Dheweke dadi pejabat dewan penasihat internasional, kalebu Digital Universe - Portal Hak Asasi Manungsa, uga jurnal internasional Studi Keamanan Manungsa.

Bernedette minangka kanca Fullbright-Amy Biehl pertama ing Universitas Stanford (1994-1995), lan gelar sarjana saka Universitas Cape Town (Daftar Merit Dean), lan Universitas Stellenbosch (Andrew W Mellon Fellow, 2006-2007) ing Afrika Kidul .

Dheweke dadi pendiri jaringan aktivis cendekiawan pribumi, Lingkaran Wanita KhoeSan, saliyane kanggo milih dhaptar internasional aktivis sarjana Asli, Gender Egalitarian. Penelitiane saiki dadi pusat ing Egalitarian KhoeSan - Beyond Patriarchal Violence, kanthi tembung liya, kepiye sosial lan gender egaliterisme dadi non-kekerasan, uga nuduhake manawa masarakat non-kekerasan lan egaliter wis ana ing jaman saiki lan saiki isih ana.

Bernedette minangka wanita warna Afrika Selatan sing wis nglampahi urusane intervensi strategis babagan masalah kekerasan lan kesetaraan jender kanggo ngasilake masa depan sing luwih apik ing Afrika Selatan, lan model kanggo bagean liya ing donya.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...