Masalah Dina Wanita Internasional sing Disegani - Bandhing kanggo Masalah sing Apik (Dina Wanita Internasional 2021)

Pandemi kasebut nyebabake ketimpangan struktural lan sistem sosial lan politik sing ora fungsional digawe kanggo nglumpukake kekayaan pirang-pirang wong (pria) sing isih ana ing milyaran wong sing mlarat lan ora duwe pengarep-arep.

Gagasan kemajuan nggawe obrolan dadi ide sing mung kudu nyepetake: saiki wis jelas yen kudu padha, kita kudu ngowahi dalan.

Artikel iki, digawe karo feminis Afrika, menehi tandha babagan kooperasi gerakan wanita sing ngidini struktur kekuwatan kanggo nolak pangowahan substansial lan sistemik sing dibutuhake kanggo nggayuh kesetaraan manungsa.

Pambuka Redaksi: Ngrameke Dina Wanita Internasional kanthi Ngucapake Sejatine Kekuwatan

Karangan iki nggawe sawetara tema sing sadurunge ditrapake ing Seri Koneksi Corona, amarga kanthi jelas ngenali poin-poin penting resistensi terhadap keadilan jender sing wis diwenehi semangat anyar saka pandemi kasebut. Saben titik resistensi sing diarani minangka titik mlebu ing pambocoran struktur sing njaga ketidakseimbangan kekuwatan sing nggambarake patriarki global, nggawe hirarki gender, ras, lan kelas ekonomi sing paling akeh nyebabake wanita warna.

Pendidik perdamaian bisa madhangi struktur kasebut kanthi penyelidikan kanthi reflektif babagan saben ketimpangan sing nuduhake ketidakadilan dhasar saka tatanan kekuwatan global. Priksaan kasebut bisa uga ditambah karo panelitian tumindak politik feminis kayata upaya perdamaian wanita Afrika (ing antarane wanita ing wilayah liyane). Penyelidikan iki bisa didhasarake profil video anyar para wanita peacebuilders sing dituduhake dening Global Network of Women Peacebuilders (GNWP) ing kampanye # 10DaysofFeministGiving. Enquiries bisa uga dikembangake nggunakake data sugih sing ana ing GNWP COVID-19 lan Database Wanita, Perdamaian lan Keamanan. Kanggo panelitian kasus nasional, politik pemilihan wanita Amerika Ireng sing efektif bakal ditindakake kanggo penyelidikan produktif.

Pitakon sing ana ing ngisor iki yaiku: apa struktur sing kudu diowahi kanggo nggayuh kesetaraan lan keamanan manungsa? Apa alternatif sing diusulake saiki? Apa pangowahan penting liyane sing bisa dibayangake? Gerakan perdamaian lan kesetaraan saiki apa sing bisa nyedhiyakake pendhidhikan lan mbujuk warga sing luwih gedhe yen butuh pangowahan? Apa tumindak jangka pendek sing efektif lan strategi jangka panjang sing konstruktif kanggo nggayuh kesetaraan manungsa sing asli lan berkelanjutan?

Dina Wanita Internasional, 2021
Masalah Dina Wanita Internasional sing Disegani - Bandhing kanggo Masalah sing Apik

Dening Mwanahamisi Singano lan Ben Phillips

(Dipunbabar saking: Layanan Pencet Antar. 3 Maret 2021)

NAIROBI / ROME, 3 Mar 2021 (IPS) - Bebaya paling gedhe tumrap efektifitas Dina Wanita Internasional yaiku supaya bisa dihormati. Wis wayahe dadi dina kangelan maneh.

Wis dadi tradhisi kanggo komentar Dina Wanita Internasional sing dihormati kanggo mbaleni telung poin diskusi: mula, jagad iki maju nanging ora cukup cepet; kapindho, seperangkat bandhingan antarane pria minangka klompok siji (entuk luwih, diwakili luwih akeh, ngakses luwih akeh) karo wanita minangka klompok siji (kurang entuk, diwakili kurang, kurang ngakses); lan nomer telu, panjaluk kanggo pihak sing duwe kekuwatan supaya bener.

Dina Wanita iki, kita kudu ngrusak kabeh telung tradhisi kasebut.

Kita kudu mandheg ujar manawa jagad iki terus maju ing kesetaraan jender. Krisis COVID-19 saiki ndeleng hak-hak wanita dadi malik.

Pakaryan wanita ilang kanthi laju sing luwih cepet tinimbang pria; wanita ngasuh sebagian besar beban perawatan sing durung dibayar kanggo bocah lan pinituwa; bocah-bocah wadon wis digawa metu saka sekolah luwih saka lanang; panganiaya rumah tangga wis akeh, lan iku angel kanggo wanita minggat.

Lan kasunyatan manawa krisis kasebut kedadeyan, wanita ditolak nganti saiki nuduhake manawa rasa ora aman lan ora aman yaiku "jaman sing nyenengake" - yen sampeyan diijini terus nyekel payung nganti udan, mula sampeyan pancen ora duwe payung iku.

Pandemi kasebut nyebabake ketimpangan struktural lan sistem sosial lan politik sing ora fungsional digawe kanggo nglumpukake kekayaan pirang-pirang wong (pria) sing isih ana ing milyaran wong sing mlarat lan ora duwe pengarep-arep.

Gagasan kemajuan nggawe obrolan dadi ide sing mung kudu nyepetake: saiki wis jelas yen kudu padha, kita kudu ngowahi dalan.

Kita kudu mbandhingake bandhingane pria lan wanita apa lan ngomong kanthi cetha babagan ketimpangan ras, kewarganegaraan, lan kelas sing nambah pengalaman wanita.

Kanggo menehi conto, ing Desember taun kepungkur, angka-angka AS nuduhake 140,000 kelangan kerja. Banjur dicethakake manawa kabeh kelangan kerja kasebut yaiku wanita (pria nyatane duwe 16,000 lapangan kerja, lan net wanita ilang 156,000).

Dadi, critane yaiku wanita minangka klompok kalah karo pria ing sawijining klompok. Nanging banjur diungkapake manawa kabeh pegawean kasebut ing antarane para wanita bisa dipertanggungjawabake dening pakaryan sing ilang dening wanita warna - wanita kulit putih duwe kerjaan net sing dipikolehi!

Kaya sing diandharake James Baldwin, ora kabeh sing diadhepi bisa diganti, nanging ora ana sing bisa diowahi nganti diadhepi.

Kanggo menehi conto liyane, saben taun rapat PBB babagan hak-hak wanita saben taun - Komisi ing Status Wanita - ditemoni ing New York (15-26 Maret 2021), lan saben taun ana perwakilan wanita sing ora proporsional banget saka Global Lor lan wanita sing makili organisasi sing dipimpin Lor ing global.

Iki saya parah amarga rapat kasebut ana ing New York, beban biaya perjalanan luwih akeh kanggo wanita saka Global South, lan Pamrentah AS kudu nyetujoni sapa sing bisa teka, lan nolak utawa gagal nyetujoni visa wektu. kanggo wanita saka Global South kanthi jumlah sing luwih dhuwur tinimbang wanita saka Lor Lor.

Lan visa kanggo wanita saka negara berkembang sing paling ora disetujoni pamrentah AS kanggo pertemuan CSW lan New York liyane? Wanita miskin, wanita pedesaan, wanita sing manggon ing omah kumuh, wanita migran, wanita sing nandhang penyakit kronis, wanita sing wis bertentangan karo undang-undang, para pekerja seks wanita - sing luwih ora dikatutake kanthi sosial, luwih becik sampeyan bakal dipisahake kanthi harfiah.

Ing CSW taun kepungkur, krisis Covid nyumurupi puncak iki, mung ana perwakilan adhedhasar ing New York diidini melu. Ing CSW taun iki, kabeh wis virtual - teori gedhe, nanging tetep ana ing zona wektu New York, meksa para peserta ing Asia melu-melu ing wayah wengi utawa milih metu.

Taun ngarep iki kemungkinan bakal urip maneh, lan AS kemungkinan mbutuhake paspor vaksin - sing 9 saka 10 wong ing Global South ora bakal duwe amarga AS lan negara-negara Global Lor liyane ngalangi perusahaan Kidul nggawe versi umum saka vaksin.

Sepisan maneh, wanita-wanita saka Global Kidul ora bakal uwal saka rapat babagan eksklusi, ora bakal duwe kesetaraan ing rapat babagan cara menang kesetaraan.

Kesetaraan kanggo wanita mung bakal diwujudake nalika kabeh jinis pengecualian nahan wanita ditantang. Nalika sawetara negara-negara Afrika ngeterake jam kerja ing wayah wengi ing COVID-19, dheweke nggawe pengecualian kanggo ambulans pribadi nanging ora menehi sangu kanggo wong sing njupuk transportasi pribadi informal menyang rumah sakit - kaya ngono mayoritas wanita sing bakal duwe, sing ora bisa mbayar ambulan pribadi, tekan kana.

Kajaba iku, wanita sing ngalami kekerasan rumah tangga bisa ninggalake omah ing wayah wengi yen lunga karo polisi, nanging yen ora duwe modal sosial supaya polisi bisa ngancani dheweke (kanthi tembung liya, sapa wae sing ora duwe omah), lan dheweke nyoba golek dalan menyang papan perlindungan, dheweke mandheg dening penegak hukum amarga metu, kanthi ilegal - pancen, akeh wanita ngandhani Femnet ngungsi saka pemukulane bojone banjur nemoni pemukulane polisi.

Iki dudu tantangan sing bisa diramalake utawa direncanakake dening pria lan wanita sing duwe kabijakan sing dominasi nggawe kebijakan.

Ora cukup kanggo para pria sing kuwatir bisa dibujuki kanggo mbukak gerbang sempit ing benteng patriarki, ing endi klompok cilik wanita sing paling apik utawa paling terhormat bisa mlebu menyang dheweke.

Kanggo kabeh wanita kanthi bhineka warna supaya bisa ngakses lowongan kerja sing padha, hak sing padha, lan kekuwatan sing padha, tembok kasebut kudu dirubuhake. Ora ana sing bakal diwenehake, nanging mung bakal menang.

Minangka Audre Lorde sing ditemtokake, tugas kita yaiku "nggawe sebab umum karo wong liya sing diidentifikasi ing njaba struktur kanggo netepake lan ngupayakake jagad sing kabeh bisa ngrembaka. Sinau babagan cara njupuk bedane lan nggawe kekuwatan. Amarga alat master ora bakal ngrusak omah bendarane. ” Ajeni ora bisa digunakake. Kesetaraan mbutuhake alangan sing apik.

Mwanahamisi Singano minangka Kepala Program ing jaringan feminis Afrika, FEMNET; Ben Phillips * minangka panulis Cara Cara Perang Ketimpangan.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...