Ing memoriam Fredrik S. Heffermehl (1938-2023): panyengkuyung utama penghapusan perang

Miturut Peter van den Dungen*

Aktivis lan pengacara perdamaian Norwegia, Fredrik S. Heffermehl, nglawan Komite Nobel Norwegia amarga ora ngajeni kekarepan Alfred Nobel.

Kegelisahan sing saya tambah akeh sing dipikirake dening Alfred Nobel minangka pemenang hadiah perdamaian sing pantes dikalahake lan keputusan Komite Nobel Norwegia asring gagal ngurmati maksud Nobel (kaya sing ditulis ing karsane), mimpin pengacara lan aktivis perdamaian Norwegia Fredrik. S. Heffermehl kanggo miwiti kampanye kanggo obligasi Komite kanggo nggawa penghargaan luwih ing baris karo syarat saka karsane. Kanthi kabeneran sing akeh, dheweke ujar manawa Komite-Komite sing berturut-turut ora nate nindakake analisa hukum babagan iki (babagan hadiah perdamaian) utawa nimbang kahanan sing nyebabake hadiah kasebut.

Heffermehl, sing tilar donya ing omahé cedhak Oslo tanggal 21 Desember (mung sawetara minggu sawisé ngrayakake 85 taun).th ulang taun 11th November), minangka anggota utama gerakan perdamaian Norwegia, Asosiasi Pengacara Internasional nglawan Senjata Nuklir (IALANA), lan sepisan wakil presiden Biro Perdamaian Internasional (pemenang Nobel 1910). Minangka panyengkuyung aktif saka akeh kampanye umum babagan penghapusan perang, perlucutan senjata, resolusi konflik kanthi tentrem, nguatake PBB lan hukum internasional, lan kerjasama global, dheweke ngerti yen kekurangan pendanaan mesthi mbatesi ukuran lan kasuksesan kasebut. efforts kang mobilisasi saka akeh wong gumantung ing mundhakaken kesadaran, inspirasi pangarep-arep, lan nyengkuyung engagement. Kontras karo panyiapan militer lan sumber daya sing akeh banget ora bisa luwih gedhe. Iki saiki kalebu Juggernaut sing saya ora bisa dikontrol, kompleks industri militer sing dielingake Presiden AS Dwight Eisenhower (jenderal bintang papat Perang Dunia II) nalika pidato perpisahan taun 1961 marang rakyat Amerika. Ing pungkasan 19th abad Alfred Nobel wis mbadek bali menyang barbarity ing sawetara dekade yen kakuwasan sing gagal kanggo reformasi sistem internasional supaya recourse kanggo perang ora ana pilihan maneh. Loro-lorone perang donya, lan perang sing ora kaetung wiwit saiki lan terus nganti saiki, wis ngonfirmasi premonisi kasebut. Kanggo taun kapindho berturut-turut, Jam Kiamat Buletin Ilmuwan Atom ngadeg kanthi ora nyenengake ing sangang puluh detik nganti tengah wengi - wektu bebaya sing durung tau ana sadurunge.

Pitakonan babagan apa iku tentrem, lan sapa sing pantes dianggep minangka hadiah paling bergengsi ing donya, diunggahake saben Oktober nalika Komite Nobel Norwegia ngumumake jeneng (e) pemenang anyar. Kesempatan liyane kanggo debat luwih akeh muncul rong wulan sabanjure nalika upacara penghargaan ditindakake ing Oslo tanggal 10th Desember, dina nalika Alfred Nobel tilar donya ing taun 1896. Bebungah kanggo apa sing diarani 'juara perdamaian' minangka salah siji saka limang hadiah taunan sing dilebokake penemu Swedia lan pengusaha sukses ing wasiat lan wasiat pungkasan sing disusun taun sadurunge. Wasiat kasebut nemtokake manawa akeh kasugihane sing gedhe banget kudu diinvestasi ing dana, kapentingan sing kudu digunakake kanggo menehi hadiah saben taun marang wong-wong sing wis menehi 'manfaat paling gedhe kanggo manungsa'. Ora kaya hadiah kanggo fisika, kimia, fisiologi utawa kedokteran, lan sastra, hadiah kanggo perdamaian (lan tetep) kontroversial. Heffermehl minangka kritikus sing paling abot, terus-terusan lan semangat nalika uga dadi juru basa sing paling apik babagan hadiah sing kudune lan isih bisa.

Wis ana rasa kuciwa ing antarane wong-wong sing ngerti ing taun 1901 (nalika dianugerahi hadiah pisanan) yen Frédéric Passy, ​​wong tuwa saka gerakan perdamaian Prancis lan internasional, kudu nuduhake hadiah kasebut karo Henry Dunant, pangadeg Palang Merah. . Wasiat kasebut nemtokake manawa hadiah perdamaian kudu diwenehake kanggo 'wong sing bakal nindakake paling akeh utawa paling apik kanggo persaudaraan antarane bangsa, kanggo ngilangi utawa nyuda tentara sing tetep lan kanggo nyelenggarakake lan promosi kongres perdamaian'. Senadyan karya Palang Merah kasebut nduweni nilai sing dhuwur, apa sing cocog karo kritéria sing ditemtokake dening Nobel bisa didebat. Hadiah kasebut ora dimaksudake kanggo mbantu korban perang, nanging kanggo upaya sing nyebabake penghapusan. Semono uga kanggo penghargaan sing ngurmati karya promosi, contone, hak asasi manungsa, kebebasan pers, hubungan tenaga kerja, keamanan pangan, peduli lingkungan.

Ora bisa diragukan manawa Nobel dipengaruhi banget karo kekancan karo baron Austria Bertha von Suttner, penulis novel anti-perang paling laris, Lay mudhun tangan (1889) sing diterjemahake ing pirang-pirang basa Eropa. Dheweke nulis novel kasebut sawise sinau babagan eksistensi masyarakat perdamaian (Arbitrase Internasional lan Asosiasi Perdamaian, digawe ing London ing 1880 dening Hodgson Pratt), supaya bisa nggawa luwih akeh wong menyang gerakan perdamaian. Ora suwe, dheweke dadi pimpinan sing misuwur lan dihormati. Dhuwit minangka urat perang, lan dheweke nyuwun marang Nobel manawa iku uga minangka urat perdamaian. Dheweke ngedegake Masyarakat Perdamaian Austria, ngedegake Masyarakat Perdamaian Jerman lan akeh melu ing konferensi taunan gerakan perdamaian internasional sing dianakake ing seprapat abad sadurunge Perang Donya I. Nobel kerep mangsuli kanthi positif marang panjaluke kanggo pendanaan. dheweke mesthi ora bisa nerusake pagaweane. Ing surat penultimate dheweke, sawise Nobel nyebutake kesehatane sing ora apik, dheweke njaluk supaya dheweke terus ndhukung 'sanajan saka njaba kuburan'. Ing wektu iku, umum dikenal manawa panyengkuyung Nobel sing numerta kanggo gerakan perdamaian (liwat nggawe hadiah perdamaian) amarga Bertha von Suttner sing diarepake dadi panampa pisanan. Dheweke kudu ngenteni nganti 1905.

Ing kampanye sing luar biasa meh rong puluh taun lan didokumentasikake ing pirang-pirang artikel lan sawetara buku (edisi Inggris ing 2010 lan 2023), Heffermehl ujar manawa hadiah Nobel dimaksudake kanggo ndhukung gerakan perdamaian lan uga ngidini para idealis enom lan bakat sing ngupayakake. donya tanpa perang ora kudu padha sumelang ing bab golek urip uga. Ing bukune sing paling anyar lan asli, Bebungah Perdamaian Nobel Nyata: Kesempatan sing Dibuwang kanggo Ngilangi Perang (ndeleng https://realnobelpeace.org/), dheweke nliti saben penghargaan, lan kabeh nominasi sing ditampa dening Panitia, liwat lensa iki, kanthi nggunakake arsip-arsip kasebut. Riset sing tliti ngasilake dhaptar sing luwih saka setengah saka kabeh pemenang (kalebu presiden lan menteri luar negeri) wis diganti dening promotor perdamaian lan hukum internasional. Dheweke nuduhake carane, maneh lan maneh, janji gagasan lan inisiatif mromosiaken disarmament, demilitarization lan pambusakan perang wis diabaikan ing sih saka karya mromosiaken, contone, kawicaksanan manca Norwegia, utawa bab wilayah sing mung duwe link tenuous kanggo nguber donya. perdamaian lan tatanan kerjasama global anyar, ora konfrontasi. Heffermehl uga nuduhake decisively sing Komite ora bisa wis luwih salah nalika, ing limalas kesempatan (ora kalebu taun Perang Donya II nalika Norwegia dikuwasani), iku mutusaké ora menehi penghargaan ing lemah palsu sing ora calon dianggep qualified. Ora ana kedadeyan praktik sing ora sopan iki sawise taun 1972.

Bisa dibantah Heffermehl duwe pandangan sing optimistis babagan potensial hadiah perdamaian kanggo menehi kontribusi material kanggo penghapusan perang (anggere dianugerahi sesuai karo tujuan pendiri). Kaya sing dicritakake kanthi ringkes lan ora bisa dieling-eling, 'hadiah sing kudune lan jagad sing bisa dadi'.

jeneng tengah Heffermehl iku Stang; dheweke ana hubungane karo Fredrik Stang, profesor hukum sing uga dadi politisi terkemuka uga dadi ketua Komite Nobel Norwegia meh rong dasawarsa (1921-1940). Heffermehl rawuh ing upacara penghargaan Nobel perdamaian taunan ing Oslo kanggo pisanan ing taun 1964 nalika Martin Luther King ngaturake kuliah Nobel. Dheweke rutin diundang menyang kabeh upacara ing taun-taun ngarep, nanging iki rampung kanthi cepet nalika miwiti kampanye sawise mriksa prajanjian Nobel kanthi teliti. Kaya sing dicritakake kanthi rinci ing bukune sing paling anyar, dheweke nemokake ide-ide perdamaian lan wong sing paling apik ing arsip Komite Nobel Norwegia (amarga aturan rahasia sèket taun, Heffermehl mung bisa takon karo wong-wong mau kanggo periode saka 1901 nganti awal. 1970-an). Nanging, dheweke asring disepelekake utawa disengaja nalika milih pemenang. Sanajan Perserikatan Bangsa-Bangsa diadegake 'kanggo nylametake generasi penerus saka serangan perang' - sing uga dadi tujuan Bertha von Suttner lan Alfred Nobel - janji kasebut tetep ora kawujud. Kapercayan babagan keamanan kanthi kekuwatan militer terus dadi paling dhuwur, sanajan ing jaman nuklir. Mantan Ombudsman Konsumen Norwegia, Heffermehl mirsani manawa sing asring ditemokake ilang ing sektor militer yaiku perlindungan konsumen. Nalika senjata lan gaman minangka sing paling nguntungake kabeh pasar, dheweke ora nemokake bebener babagan janji keamanan. Pancen, dheweke ujar manawa industri senjata adol solusi kanggo masalah sing ditindakake kanthi aktif. Bangsa-bangsa nanggapi rasa wedi marang bangsa liya kanthi nggawe awake dhewe luwih medeni, njamin spiral munggah tanpa wates ing biaya lan bebaya.

Bisa dibantah Heffermehl duwe pandangan sing optimistis babagan potensial hadiah perdamaian kanggo menehi kontribusi material kanggo penghapusan perang (anggere dianugerahi sesuai karo tujuan pendiri). Kaya sing dicritakake kanthi ringkes lan ora bisa dieling-eling, 'hadiah sing kudune lan jagad sing bisa dadi'.

Luwih saka sadurunge, kaslametan ing jaman atom mbutuhake 'pengurangan lan penghapusan tentara sing tetep' sing ditetepake Nobel lan ngupayakake perang (saiki nganggo senjata pemusnah massal) ngluwihi hukum. Thanks kanggo kampanye Heffermehl, sajrone limalas taun kepungkur, Komite Nobel Norwegia ngembangake kebiasaan mbenerake pilihan pemenang kanthi nuduhake kepiye ngrampungake amanat Alfred Nobel - sanajan iki asring mung mbayar lambe. Minangka bagéan saka kampanye, Heffermehl nyawiji saben taun dhaptar individu lan organisasi dikenal wis nominasi lan anduweni hak, ing prakiraan, kanggo nampa hadiah. Dheweke ngritik rahasia babagan proses nominasi lan nyengkuyung transparansi lan partisipasi sing luwih akeh. Dheweke uga njupuk masalah karo proses seleksi saka limang anggota Komite: dene kawruh, kapentingan ing, lan dhukungan kanggo gerakan perdamaian kudu dadi syarat kanggo nduweni kanggo anggota, atribut iki wis arang bukti. Anggota ditunjuk dening panitia parlemen Norwegia kanthi cara sing nggambarake komposisi politik; anggota Komite dianggep minangka badge of pakurmatan nanging ora ateges expertise. Kanggo wektu sing suwe, anggota Komite ora mung anggota parlemen nanging uga perdana menteri, utawa menteri luar negeri sing mimpin Heffermehl nyebat, 'Manajer militer Norwegia uga ngatur hadiah kanggo ngilangi militer'.

Senajan Komite mecat kampanye minangka obsesi misguided siji wong adhedhasar misreading saka karsané Nobel, sante dhukungan saka akeh sarjana hukum saka Norwegia lan ngluwihi, lan malah saka mantan hakim Mahkamah Agung Norwegia, kalebu mantan Ketua Kehakiman. Mesthine, kampanye kasebut uga didhukung dening perwakilan utama gerakan perdamaian lan pelucutan senjata global sing, kaya Bertha von Suttner, gumantung marang dhukungan finansial tanpa kemajuan sing angel digayuh. Marang Komite, Heffermehl uga narik kawigaten ing buku harian pribadi Gunnar Jahn, ahli hukum lan politisi terkemuka, sing dadi anggota Panitia meh telung puluh taun lan dadi ketua seprapat abad (1941-1966). . Ing bukune sadurunge, Bebungah Nobel Perdamaian: Apa Nobel Tresna Wanted (2010), Heffermehl kalebu ekstrak dawa, diterjemahake pisanan saka basa Norwegia, nuduhake yen ing pirang-pirang kesempatan Jahn ngancam bakal mundur amarga dheweke ora bisa nganggep pilihan calon dening anggota liyane. Ing kasus kaya mengkono, Jahn mbenerake rasa ora seneng, lan preferensi kanggo pemenang liyane, kanthi jelas ngrujuk marang syarat-syarat karsane Nobel lan nemokake yen kanca-kancane malah ngusulake calon sing karya sing bisa dipuji ora ana hubungane karo perdamaian ing pangerten Alfred. Nobel. Ing buku hariane Jahn ngeluh manawa anggota panitia liyane ora seneng banget nalika nyebutake Nobel.

Ing pemeriksaan forensik babagan karsané Nobel, Heffermehl uga bisa nggambar wawasan saka Ragnvald Moe, sekretaris Komite Nobel Norwegia sing wis suwé njabat. Ing buku sing ora biasa kanggo nglacak sejarah hadiah Nobel perdamaian lan gerakan perdamaian wiwit taun 1896 nganti 1930 (diterbitake taun 1932 ing basa Prancis), Moe nyathet owah-owahan sing ditindakake Nobel babagan hadiah perdamaian ing prajanjian pungkasan dibandhingake. karo versi sadurungé lan nyimpulaké sing padha 'luwih cekap nutupi macem-macem aspèk gerakan tentrem ing 1890s'.

Bubar banget kampanye Heffermehl entuk klimaks sing nggumunake nalika mantan ketua Panitia (2009-2015) nyatakake yen pangerten Nobel babagan perdamaian (lan 'juara perdamaian') kudu dadi prinsip panuntun Komite lan menehi watesan babagan sifat karya sing bisa dianggep kanggo penghargaan. Dheweke dadi politisi sing misuwur, Thorbjørn Jagland, mantan perdana menteri Norwegia lan menteri luar negeri. Ing taun 2009 dheweke gabung karo jabatan minangka ketua panitia Nobel lan presiden parlemen, lan banjur gabung dadi anggota panitia lan sekretaris jenderal Dewan Eropa. Ing memoar (2021), dheweke nulis manawa 'ora ana keraguan manawa Alfred Nobel pengin jagad iki ngatasi nasionalisme lan militerisme. Tatanan donya anyar kudu dikembangake - dheweke kepengin nindakake apa wae karo jagad iki. Cetha yen kritéria ing wasiat kasebut minangka watesan kanggo sapa sing bisa menehi hadiah. Ora bisa diwenehake marang kabeh wong sing duwe kekarepan sing apik kanggo manungsa. Pemenang penghargaan kasebut kudu duwe agenda sing jelas sing bisa diarani mimpin menyang tujuan penghapusan militerisme lan nasionalisme lan pembentukan tatanan internasional anyar '. Heffermehl ngutip tembung Jagland ing pidato ing acara ing tengah Oslo sing diluncurake ing November kepungkur. Bebungah Nobel Perdamaian Nyata lan kanthi bener ngaku yen dheweke saiki duwe sekutu kanthi kapercayan sing ora bisa ditindakake. Bisa uga Jagland, pungkasane, wis dibujuk dening kasus kasebut kanthi tenanan ditindakake dening Heffermehl. Heffermehl kandha, 'Aku pengin ngumumake perangku sing nembelas taun karo para pemenang Nobel. Kita bisa nerusake ing basis saka interpretasi umum '. Ironis yen mung sawetara minggu sabanjure dheweke tilar donya ing titik balik sing penting iki. Iku tetep kanggo ndeleng apa kampanye kang bakal duwe impact langgeng ing pancasan mangsa saka Komite Nobel.

*(Dr) Peter van den Dungen minangka Dosen / Dosen Pengunjung (1976-2015) ing Studi Perdamaian, Universitas Bradford, UK; Visiting Fellow, Institut Nobel Norwegia (2000); Penulis sawetara publikasi babagan hadiah Nobel perdamaian, kalebu sawetara sing diterbitake dening Institut.

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

1 panginten ing "Ing memoriam Fredrik S. Heffermehl (1938-2023): panyengkuyung utama penghapusan perang"

  1. Dr. Surya Nath Prasad

    Aku setuju karo aktivis lan pengacara Norwegia Fredrik S. Heffermehl, sing nindakake kampanye dawa nglawan Komite Nobel Norwegia amarga ora ngurmati Will of Alfred Nobel. Putu saka salah siji saka loro sedulur Nobel, Michael Nobel uga ngritik, bilih Komite Nobel wis ora tansah tumindak manut Kersané Nobel. Aku dhewe nyalonake Prof. Dr. Young Seek Choue saka Korea Selatan kanggo Bebungah Nobel Perdamaian ing taun 2002. Karya-karya perdamaian Dr. Young Seek Choue nyukupi kabeh telung kritéria sing ana ing Will of Alfred Nobel, sanajan durung dianugerahi Bebungah Nobel Perdamaian. . Karya-karya perdamaiané nyukupi kabeh telung kritéria saka Wasiat Nobel diterusaké nganti séda ing 18 Februari 2018. Kanggo katrangan luwih lengkap, siji bisa ngrujuk marang artikelku sing dikutip ing ngisor iki kanthi pranala situs web:

    Dr. Young Seek Choue: Nominasi Asli kanggo Bebungah Nobel Perdamaian
    NOBEL LAUREATES, 19 Feb 2018
    Dening Surya Nath Prasad, Ph.D. - Layanan Media TRANSCEND
    https://www.transcend.org/tms/2018/02/dr-young-seek-choue-a-genuine-nominee-for-nobel-peace-prize/

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top