Pendhidhikan sejarah lan rekonsiliasi ing (post) masarakat konflik

"… Pangerten babagan sejarah penting banget kanggo kemampuan masarakat kanggo ngetung jaman mbiyen kanggo masa depan sing luwih adil."

(Dipunbabar saking: Nglangkungi Ketrampilan. 19 Mei 2020)

By: Jamie Wise

Sejarah sing diwulangake duwe pengaruh sing penting kanggo ndeleng konflik ing jaman saiki. Minangka Cole (2007, 123) nyimpulake, "… pangerten babagan sejarah penting banget kanggo kemampuan masarakat kanggo ngetung jaman kepungkur sing angel kanggo masa depan sing luwih adil." Esai iki ngemot peran pendidikan sejarah kanggo mbentuk memori kolektif lan hubungan antar kelompok ing (konflik) konteks konflik. Pendhidhikan sejarah gegayutan karo pendhidhikan perdamaian (pirsani Brahm 2006) kanthi fokus kepiye narasi babagan kekerasan kepungkur digunakake lan dibangun ing (post) setting pendhidhikan sing konflik. Minangka konteks "(post) konflik" ngakoni manawa sanajan sawise perjanjian perdamaian ditandatangani utawa kekerasan langsung mandheg, konflik asring ditindakake sajrone kenangan lan identitas klompok ing masarakat kasebut. Pendhidhikan sejarah bisa nyumbang kanggo rekonsiliasi kanthi mbantu ngakoni bebener sing angel babagan jaman biyen, uga mbenakake persepsi lan ide antar klompok babagan kemungkinan kerja sama karo mungsuh sadurunge. Orientasi retrospektif lan prospektif iki ngasilake kesempatan uga alangan kanggo mulang sejarah ing (post) konflik.

Ing ngisor iki, ringkesan perspektif teoretis utama sing dibutuhake kanggo ngerti pengaruh pendhidhikan sejarah babagan rekonsiliasi diwenehake - kalebu hipotesis kontak, teori identitas sosial, lan studi memori. Sabanjure, esai iki nganggep pendekatan praktis kanggo nggunakake pendhidhikan sejarah kanggo ngrampungake klompok sing beda-beda sajrone pedagogi, revisi buku teks gabungan, lan mulang narasi sing dipertenthangake ing papan pendhidhikan antar lan intragroup. Sajrone bagean kasebut, bukti empiris saka conto kasus konflik (post) sing ora lengkap ing saindenging jagad kalebu kanggo ngringkes babagan pengetahuan babagan pengaruh pendekatan kasebut lan ngenali watesan lan kesenjangan sing isih ana. Pungkasan, esai iki diakhiri karo rekomendasi utama kanggo para pembuat kebijakan, sarjana, lan pendidik sing ditemokake saka literatur iki babagan cara nggabungake pendhidhikan sejarah menyang upaya rekonsiliasi.

Perspektif Teoretis

Hipotesis Kontak

Siji untaian panliten sing mriksa hubungan antara pendhidhikan lan rekonsiliasi ing (konflik) konteks konflik negesake nggawa anggota klompok-klompok konflik supaya bisa saling kontak ing ruang pendhidhikan kanggo tujuan sinau karo siji liyane. Panaliten ing wilayah kasebut umume ditemokake saka "hipotesis kontak" Allport (1954), sing nuduhake manawa interaksi antar kelompok sing ditandai karo kesetaraan, non-persaingan, lan kemungkinan sinau babagan "liyane" bisa nyebabake hubungan antar kelompok sing luwih apik (kaya sing dikutip ing Schulz 2008, 34). Hipotesis iki nganggep yen konflik didhasarake saka pemahaman negatif saka "liyane" sing isih ana amarga ana klompok sing padha karo kelompok liyane. Sastra sosial-psikologis sing akeh babagan kontak antar grup wis nemokake bukti sing bisa dijanjeni manawa bisa nyuda prasangka, kuatir, lan diskriminasi nalika ningkatake empati ing antarane klompok, nuduhake nilainya minangka alat kanggo pendhidhikan perdamaian (waca Mania et al. 2010).

Nalika akeh intervensi fokus rekonsiliasi liyane kaya dialog lan proyek gabungan uga bisa gumantung karo kontak antargolongan minangka basis teoritis, Schulz (2008, 35-36) negesake manawa ruang pendhidhikan khusus bisa nggawe "arena sosial" sing ngidini partai melu konfrontasi non-kasar lan ningkatake rekonsiliasi. Pertemuan kasebut digawe kanggo nggabungake siswa saka macem-macem konflik, yaiku liwat sekolah integral, program pendidikan, utawa kunjungan situs. Dipungkasi manawa - yen diwenehi fasilitasi lan kahanan sing pas - pertemuan kasebut bisa ngasilake rekonsiliasi skala cilik, asring (sanajan ora mesthi) liwat sinau babagan narasi lan pandangan sejarah liyane.

Teori Identitas Sosial

Akeh sarjana uga nyedhaki soal rekonsiliasi liwat pendhidhikan sejarah saka perspektif Teori Identitas Sosial, sing ngandhakake manawa identifikasi awake dhewe karo klompok tartamtu nambah persepsi positif babagan kelompok ing antarane stereotip negatif saka kelompok apa wae (waca tinjauan literatur iki ing Korostelina 2013 ). Kanggo luwih lengkap babagan prapatan pendidikan, identitas, lan konflik, deleng Bellino and Williams (2017). Nalika perspektif teoretis iki tumpang tindih karo hipotesis kontak sing negesake hubungan antar kelompok, nanging nyedhiyakake kerangka kerja sing luwih apik kanggo ngerti kepiye sikap babagan identitas ingrup - kaya sing ditegesake dening sejarah sing dibayangke - bisa uga nambah utawa nyuda rekonsiliasi.

Utamane, Korostelina (2013, 41-43) nyedhiyakake model pambentukan identitas ing pendhidhikan sejarah, ngandhakake kepiye piwulang babagan jaman biyen bisa menehi kontribusi tumrap tingkah laku konflik utawa kanthi alternatif "budaya perdamaian." Korostelina (2013) negesake manawa pendhidhikan sejarah bisa nguatake identitas ingrup, lan yen ana gandhengane karo ide-ide kebangsaan adhedhasar toleransi lan kemanusiaan sing padha, bisa menehi pengaruh kanggo rekonsiliasi. Pendhidhikan sejarah uga bisa menangake keragaman lan kesetaraan kabeh klompok ing sajroning masarakat, mbentuk hubungan antar kelompok sing positif. Pungkasane, pendhidhikan sejarah bisa digunakake kanggo mbedakake struktur kekuwatan sing ana lan sabdhoning, sing asring dilebokake ing kenangan ancaman simbolis ing antarane klompok. Minangka Korostelina (2012, 195) nulis ing papan liya: "Pendhidhikan sejarah bisa ngatasi traumas kolektif lan menehi kontribusi kanggo rekonsiliasi liwat pangembangan identitas inklusif sing umum, fasilitasi kohesi sosial, lan pangembangan kerangka moral sing menarik." Kaya ngono, pendhidhikan sejarah nyumbang kanggo rekonsiliasi retrospektif lan prospektif, ngubungake kalorone liwat pertimbangan identitas klompok sosial.

Sinau Memori

Bubar iki, para sarjana ngupayakake ngatasi prabédan babagan pendhidhikan sejarah lan memori ing (konflik) konflik. Paulson lan kolega (2020) negesake manawa pendhidhikan kudu dianggep minangka papan memori kanggo piwulang "sejarah sing angel." Utamane, dheweke negesake manawa pendhidhikan sejarah ora mung minangka wahana kanggo ngirim narasi nasionalis utawa negara sing dileksanakake ing upaya ndhuwur kanggo institusionalisasi memori kolektif. Nanging, diandharake manawa sekolah nyedhiyakake ruang kanggo kontes lan pambangun kenangan liwat interaksi antarane siswa lan guru, sing bisa "ngupayakake mobilisasi pendhidhikan sejarah kanggo rekonsiliasi lan pambangunan perdamaian" (Paulson et al. 2020, 442). Karya memori iki nyambung karo proses keadilan transisi sing luwih jembar ing masarakat pasca konflik (post) kanthi bisa nggabungake temuan komisi bebener lan uji coba hak asasi manungsa dadi program pendidikan sing isih suwe sawise mandate mekanisme kasebut wis kadaluwarsa (Cole 2007, 121). Luwih, pendhidhikan sejarah bisa mbiyantu keadilan transisi kanthi ngakoni mbebayani tumrap korban, mulang norma demokratis, lan promosi rekonsiliasi (Cole 2007, 123).

Pendekatan Praktis

Pedagogi ing Pengajaran Sejarah

Ana akeh perspektif pedagogi kanggo mulang sejarah sing diperebutake (waca Elmersjö, Clark, and Vinterek 2017). Paulson lan kolega (2020) nggambarake pendekatan pedagogis Seixas (2004) kanggo pendhidhikan sejarah, sing diandharake ing kene kanggo referensi. Kaping pisanan, pendekatan "memori kolektif" negesake narasi sejarah tunggal, asring dibentuk dening masalah nasionalis lan politik (Paulson et al. 2020, 440). Kapindho, pendekatan "postmodern" ditarik saka macem-macem perspektif kanggo nyedhiyakake siswa kanthi narasi macem-macem kanggo ditliti kanthi kritis, kayata sing disusun ing buku teks sejarah sejarah (Paulson et al. 2020, 440). Katelu, pendekatan "disiplin" tujuane supaya siswa paham karo sumber lan metode sing nyengkuyung nggawe narasi sejarah, saengga bisa ngerti kepiye makna saka kedadeyan sing kepungkur (Paulson et al. 2020, 440-441). Tinjauan literatur dening Paulson (2015) mriksa pendhidhikan sejarah ing sewelas negara sing kena pengaruh konflik, nemokake manawa pendidik paling asring njupuk pendekatan "memori kolektif" kanggo mulang sing ningkatake narasi etno-nasionalis tradisional. Nanging, Paulson lan kolega (2020, 441) pungkasane mbantah manawa riset mbesuk kudu fokus kepiye kurikulum sejarah dibangun, uga kepiye guru lan siswa nemu pendhidhikan sejarah ing kelas minangka karya memori.

Saka studi kasus piwulang sejarah ing macem-macem negara (konflik) konflik, Korostelina (2016) nyathet manawa bedane antarane sejarah "monumental" lan "kritis" tetep dadi dilema kanggo ngrampungake masarakat. Utamane, sejarah monumental digunakake dening rezim konflik (post) kanggo nyebar narasi mitos sing tetep dominasi liwat mekanisme kaya ngluhurake ingroup lan ganti kesalahan kanggo outgroup (Korostelina 2016, 291). Nanging, introduksi sejarah kritis bisa nyusupake narasi monumental kanthi nggabungake macem-macem interpretasi jaman kepungkur lan ngrampungake penyebab kekerasan (Korostelina 2016, 293-294). Sejarah kritis kasebut bisa nyebabake rekonsiliasi, amarga "kontradiksi ing antarane klompok sosial sing wis dianggep ora bisa owah bisa ditafsirake maneh; konflik bisa diowahi dadi kemungkinan kerja sama ”(Korostelina 2016, 294).

Piwulang sejarah ing masarakat sing beda-beda kudu nggawe siswa aktif melu proses akuisisi ilmu sing fokus ing penyelidikan kritis.

Wong liya uga ujar manawa ajaran sejarah ing masarakat sing beda-beda kudu nggawe siswa aktif melu proses akuisisi pengetahuan sing fokus ing penyelidikan kritis. Khusus, McCully (2010, 216) negesake manawa mulang sejarah menehi kontribusi kanggo perdamaian nalika: 1) nglengkapi siswa kanthi katrampilan mikir kritis; 2) nggunakake sumber sing nyedhiyakake multiperspectivity; 3) nuwuhake pangerten sing peduli lan empati saka "liyane"; lan 4) nuwuhake nilai-nilai demokrasi liwat debat terbuka, partisipatif. Nanging, McCully (2010, 214) ngati-ati supaya para pendidik kudu nggatekake kepiye piwulang sejarah bisa sesambungan karo politik identitas ing masarakat sing diperebutake. Utamane, kudu dingerteni manawa - gumantung saka konteks lan sensitivitas politik konten pendidikan - guru bisa uga kudu siyap melu "njupuk risiko" kanggo ngupayakake pangowahan sosial liwat piwulang sejarah (McCully 2010, 215) . Ing Amerika Serikat, inisiatif anyar Educating for American Democracy (EAD) uga negesake penyelidikan kritis minangka prinsip pedagogi kanggo ngubungake pendhidhikan sejarah Amerika lan sipil. EAD negesake manawa: "Kabeh duwe pendhidhikan sing ndhukung" patriotisme reflektif ": apresiasi cita-cita tatanan politik kita, ngetrapake kegagalan negara kasebut kanggo ngetrapake cita-cita kasebut, motivasi kanggo tanggung jawab pamrentah dhewe, lan musyawarah katrampilan kanggo debat tantangan sing diadhepi saiki lan mbesuk ”(EAD 2021, 12). Sanajan ora kanthi jelas nggawe kerjane minangka rekonsiliasi, EAD ngakoni pentinge golek sejarah sing kritis kanggo mbangun masa depan sing luwih demokratis ing masarakat sing polarisasi.

Ing ringkesan pendekatan pedagogis, Skårås (2019, 520) nambahake "panyegahan" saliyane pendekatan "narasi tunggal" lan "multiperspektivitas" kanggo mulang sejarah. Skårås (2019, 522) nyathet manawa ngindhari bisa dadi pilihan sing luwih disenengi ing konteks sing isih ngalami rasa ora aman; nulis babagan riset piwulang etnografi ing Sudan Kidul, Skårås nyathet, "Kelas multikultural wis dadi ancaman keamanan amarga ora ana sing ngerti kanthi pasti sapa sing cocog karo sapa wae sing ana perang saudara sing ditindakake siswa lan guru sawise jam sekolah." Dadi, sejarah kritis bisa diganti karo siji narasi nalika konflik tetep aktif, ora bisa ngatasi penyebab utama kekerasan utawa ningkatake perdamaian berkelanjutan (Skårås 2019, 531-532). Kajaba iku, Korostelina (2016, 302-304) nyathet kepiye sawetara masarakat bisa nyengkuyung "sejarah selektif" sing ora kalebu informasi babagan kekerasan sadurunge supaya ora ngasilake persepsi klompok negatif, kanthi tujuan kanggo perdamaian; Nanging, sejarah sing ora rumit lan nonkritis kasebut sejatine ngrusak rekonsiliasi. Pingel (2008) negesake kepiye cara ngindhari saka ndhuwur-mudhun, nalika pamrentahan konflik (konflik) ora kepengin mulang babagan sejarah sing angel. Pingel (2008, 185-187) nyathet kepiye piwulang sejarah ditindhes ing post-genosida Rwanda, upaya nggawe narasi master anyar sing mandheg ing Afrika Selatan sawise apartheid, lan sekolah sing dipisahake kanthi sejarah sing ana ing Bosnia lan Herzegovina. Pingel (2008, 187) kanthi pesimistis nyathet: "Kapentingan awal kanggo nemokake sebab-sebab sejarah kenapa kekerasan lan konflik njeblug ing masarakat kanthi cepet dibayangke karo kebijakan ngeling-eling sing mbungkus utawa netralake masa lalu sing dibantah."

Sanajan ana alangan politik sing asring ana ing lingkungan konflik (pasca), upaya kanggo mulang sejarah angel digawe ing macem-macem negara kanggo ngenalake multiperspectivity lan sejarah kritis dadi kurikulum. Bagean sabanjure ngringkes sawetara kasus penting sing pendhidhikan sejarah - liwat revisi buku teks lan mulang narasi sing diperjuangake - digunakake kanggo ngupayakake rekonsiliasi.

Nyemak Buku Teks Sejarah

Sawetara sarjana fokus ing revisi buku teks sejarah ing (post) setelan konflik minangka kesempatan kanggo ngupayakake rekonsiliasi. Contone, sawetara negara bagian lan wilayah sing ngalami proyek kanggo nyusun sejarah gabungan liwat buku teks, kalebu Proyek Sejarah Bersama ing Eropa Tenggara, Proyek Sejarah Bersama sing dipimpin dening Institut Riset Damai ing Timur Tengah (PRIME) ing Israel-Palestina, lan Inisiatif Tbilisi ing wilayah Kaukasus Selatan (kanggo studi kasus sing rinci, waca Korostelina 2012). Sawise ngadhepi pirang-pirang tantangan koordinasi uga alangan politik, saben proyek kasebut pungkasane ngasilake teks pendhidhikan sing makili akun sejarah sing beda-beda saka macem-macem klompok. Asil proyek kasebut ora kanggo nggawe novel, nuduhake sejarah kanggo ngganti mantan narasi; Nanging, crita kasebut dipasang kanthi alternatif, kanthi gumantung karo "multiperspectivity" kanggo nguatake pangerten bebarengan lan menehi kesempatan kanggo makna identitas sing ditandheske sing bakal nantang (Korostelina 2012, 211-213). Akibate, proyek-proyek kasebut nyumbang kanggo rekonsiliasi kanthi ngasilake alat pengajaran kanggo mbentuk persepsi siswa babagan hubungan antar kelompok ing jangka panjang lan nggawe dialog kanggo dialog antar kelompok liwat komite lan klompok kerja sing sauntara mbukak kanggo musyawarah babagan sejarah gabungan.

Nandheske komponen dialogis iki, Metro (2013) lokakarya revisi kurikulum sejarah sing konseptual minangka pertemuan antar kelompok, fokus ing babagan interaksi ing antarane para pemangku pendhidhikan bisa menehi kesempatan kanggo rekonsiliasi skala cilik. Adhedhasar panelitian etnografi babagan migran lan pengungsi multi-etnik Burma ing Thailand nyedhaki revisi kurikulum sejarah, Metro (2013, 146) negesake enem langkah kanggo rekonsiliasi kelompok, kalebu: "1) ngrungokake narasi sejarah klompok etnis liyane; 2) ngerti manawa ana macem-macem perspektif sejarah; 3) "mlaku menyang sepatu" wong liya; 4) nyritakake babagan narasi utama babagan identitas; 5) mbabarake pamisahan intra-etnis menyang klompok etnis liyane; lan 6) mbentuk hubungan antar etnis. ” Metro (2013, 146) negesake manawa proses iki ora mbukak kanthi cara linier lan alangan tetep ana - kalebu ketegangan antar etnis, alangan basa, lan kuatir babagan mikir kritis - sanajan asil positif dilaporake saka model kasebut.

Nalika proses nggawe sejarah gabungan bisa uga ana rekonsiliasi, isih ana kekurangan bukti sing nuduhake pengaruh jangka panjang saka upayan kasebut. Utamane, sanajan buku teks gabungan ditugasake, asring dianggep bakal digunakake ing kelas, sing bisa uga durung mesthi (deleng Paulson et al. 2020, 441). Sinau luwih lengkap babagan cara buku teks sejarah gabungan digunakake ing kelas - lan akibate bisa pengaruh lan prilaku tumrap rekonsiliasi ing antarane para siswa (prelu Skårås 2019, 517). Ing salah sawijining conto panelitian kaya ngono, Rohde (2013, 187) mriksa proyek buku teks PRIME, nemokake manawa sing melu nggawe buku teks angel nerjemahake "momen dialogik" karo wong liya sing ora ana gandhengane karo intervensi lan urip saben dina. Kajaba iku, siswa Israel lan Palestina sing nggunakake buku teks sisih ing sisih duwe reaksi sing beda kanggo narasi narasi liyane, wiwit nolak nganti keterbukaan (Rohde 2013, 187). Dadi, isih durung jelas manawa rekonsiliasi sing dipikolehi liwat proyek buku teks gabungan nyebabake efek sing awet, jembar, lan positif.

Piwulang Narasi sing Disebutake ing Ruang Pendidikan Inter- lan Intragroup

Pendekatan praktis liyane minangka pusat piwulang narasi sejarah sing ditentang karo siswa ing ruang pendhidhikan supaya bisa ningkatake rekonsiliasi. Salomon (2006, 45) negesake manawa pendhidhikan perdamaian ndadekake beda-beda ing konflik sing ora bisa dirampungake nalika ana asil pangowahan narasi kolektif klompok, sing asring ana ing pangerten sejarah. Campur tangan pendhidhikan sing dirancang kanggo nyumelangake lan ngetrapake narasi sing dominan yen konflik bahan bakar digunakake ing setelan antar lan intragroup, kanthi asil sing beda-beda.

Piwulang narasi sing dipertandingake ing konteks pendhidhikan antar-kelompok narik kawigaten saka "hipotesis kontak," nalika menehi saran yen pertukaran narasi liwat pertemuan antar klompok bisa menehi pengaruh positif marang hubungane. Yen kesempatan kanggo ijol-ijolan kasebut diwatesi dening pamisahan sistem sekolah, desegregasi bisa menehi dalan kanggo rekonsiliasi. Contone, sawijining survey liwat 3,000 siswa sekolah menengah lan perguruan tinggi ing tilas Yugoslavia nemokake manawa para siswa luwih seneng nglaporake manawa rekonsiliasi bisa ditindakake yen dheweke dadi siswa ing sekolah-sekolah campuran (Meernik et al. 2016, 425). Panaliten liyane dening Schulz (2008) kalebu pengamatan langsung siswa Israel lan Palestina sing terdaftar ing program master sing padha babagan perdamaian lan pembangunan. Panliten kasebut nemokake manawa piwulang babagan sejarah konflik Israel-Palestina sing ditantang nyebabake siswa entuk pemahaman intelektual babagan pandangane liyane nanging uga nuwuhake sikap emosional negatif nalika para siswa ngupayakake mbela narasi ing kumpulane (Schulz 2008, 41-42). Antarane watesan pendekatan intergrup ing pendhidhikan iki yaiku kesulitan ngukur owah-owahan sikap lan hubungan sing ditindakake ing kelas sawise ngrampungake program lan mulane pengaruh rekonsiliasi ing level sing luwih jembar (pirsani Schulz 2008, 46-47). Amarga bisa ditemokake sawetara pasinaon babagan piwulang sejarah ing klompok intergroup, iki bisa uga nuduhake kesulitan nggabungake klompok sing sadurunge dadi konflik ing pendhidhikan lan prelu ditliti maneh.

Intervensi pendhidhikan liyane ditujokake utamane ing level intragroup, ing endi piwulang narasi sejarah sing diperdaya bisa uga nyebabake pamahaman siswa tumrap ingroup uga liyane. Contone, Ben David lan kolega (2017) nganakake dialog intragroup karo siswa sarjana Yahudi-Israel liwat seminar universitas sing fokus marang narasi kolektif lan identitas Israel lan Palestina. Dheweke nemokake yen "dialog intragroup nyedhiyakake papan sing aman kanggo ngatasi pengaruh konflik marang identitas kolektif para peserta, kanthi cara sing nyedhiyakake kekarepan rekonsiliasi" (Ben David et al. 2017, 275). Meernik lan kolega (2016, 427) nemokake manawa siswa ing bekas Yugoslavia (ing sekolah homogen lan sekolah campuran) sing ngakoni tanggung jawab klompok etnis dhewe ing konflik kasebut lan ngakoni pengaruh positif saka Pengadilan Pidana Internasional nganggep rekonsiliasi luwih cenderung , nyaranake pentinge mulang babagan topik kasebut. Nanging, piwulang sejarah sing nyoroti kaluputane ingroup ora mesthi nyebabake hubungan antar kelompok sing positif. Bilewicz lan kolega (2017) nduduhake kepiye pendhidhikan sejarah Holocaust ing antarane siswa sekolah menengah Jerman lan Polandia ora ana pengaruh sing apik kanggo ningkatake sikap antisemitik. Luwih akeh riset sing dibutuhake kanggo ngerti kapan lan kepiye mulang narasi sejarah sing ditrapake nyebabake owah-owahan sikap ing antarane siswa tumrap toleransi lan rekonsiliasi. Nalika literatur psikologi sosial ngemot akeh panelitian babagan dialog antar lan intragroup sing dianakake ing sanjabane sekolah (kayata, waca kajian literatur ing Ben David dkk. 2017), luwih akeh perhatian kudu menehi pengaruh kanggo pengaruh unik saka dialog sejarah ing lingkungan pendhidhikan ing rekonsiliasi.

Rekomendasi

Esai iki nyedhiyakake ringkesan ringkes babagan negara riset sing ngubungake pendhidhikan sejarah karo rekonsiliasi ing (post) konflik. Kanggo mungkasi, iki ana sawetara rekomendasi lintas-literatur saka literatur iki kanggo pendidik, pembuat kebijakan, lan sarjana ing ngisor iki:

  • Aja Ajar Narasi Sejarah S sisi: Nggabungake multiperspectivity kanggo ngetrapake tampilan kabeh pihak ing konflik kasebut. Iki bisa uga ditindakake kanthi nggambar kurikula saka proyek sejarah gabungan kanggo nyedhiyakake alternatif kanggo narasi sing dominan. Khusus, "Kurikulum sejarah kudu nyoroti cara kabeh kelompok ing masarakat ngalami penderitaan, kalebu diskusi kenapa lan kepiye klompok kasebut dehumanisasi lan dhemit, lan nuduhake kepiye tumindak diskriminasi lan kekerasan dibenerake" (Korostelina 2012, 196-197 ).
  • Ningkatake Mikir Kritik ing Pengajaran Sejarah: Ing teori, nyengkuyung penyelidikan kritis minangka pendekatan pedagogi ing kelas bisa ndhukung rekonsiliasi lan demokratisasi (pirsani EAD 2021 lan McCully 2010). Kaya sing dielingake Korostelina (2016, 306): "Sejarah kritis ningkatake kewarganegaraan aktif, mikir kritis, lan kemampuan kanggo ngenali manipulasi sosial, saengga bisa nyegah kedadeyan kekerasan." Piwulang sejarah saengga kudu negesake rasa penasaran lan pitakon.
  • Gunakake Metode Piwulang Kreatif kanggo Ancaman Identitas Sunat: Sawetara teknik kalebu: 1) negesake empati karo klompok korban amarga luput amarga ana gandhengane karo klompok pelaku; 2) ngandelake narasi conto-conto moral lan para pambantu pahlawan minangka titik mlebu sing kurang ngancam kanggo ngrembug babagan sejarah sing diperebutake; lan 3) fokus ing sejarah lokal (tinimbang narasi nasional) sing kasedhiya kanggo nggawe sejarah (Bilewicz et al. 2017, 183-187). Kajaba iku, dialog antar kelompok bisa didhisiki dening dialog intragroup sing ditindakake ing setelan pendhidhikan, sing ngidini anggota kelompok kanggo njelajah narasi sing bisa nantang identitase ing lingkungan sing kurang ngancam (pirsani Ben David et al. 2017).
  • Kenali Badan Pengajar Sejarah lan Siswa: Nalika negara (konflik) konflik duwe kepentingan politik kanggo nyebarake narasi nasionalis tartamtu, siswa lan guru duwe lembaga sing signifikan ing kelas kanggo "melu, nyuwil utawa ora nggatekake" (Paulson et al. 2020, 444). Nalika narasi sejarah sing beda-beda dilalekake saka pendhidhikan sing diidini kanthi resmi, guru, siswa, lan klompok komunitas bisa nggawe ruang lan kesempatan informal kanggo rekonsiliasi (waca conto komunitas Muslim lan Tamil ing Sri Lanka dening Duncan lan Lope Cardozo 2017).
  • Dorong Kontak Antar Grup ing Learning: Ruang pendhidhikan bisa digunakake kanggo ngundang siswa saka pihak sing pasulayan, saengga bisa sinau bareng lan liyane. Interaksi kasebut bisa mbantu nyuda ketegangan antar kelompok lan ningkatake pangerten, sanajan lingkungan kudu dibangun minangka papan sing aman ing endi perselisihan babagan masalah sejarah sing sensitif bisa moderat kanthi efektif (waca Schulz 2008). Sekolah sing misahake uga bisa ngatasi alangan rekonsiliasi (pirsani Meernik et al. 2016 lan Pingel 2008 babagan pengalaman ing tilas Yugoslavia).
  • Nggabungake Pendidikan Sejarah menyang Proses Kehakiman Transisi: Nalika memori diakoni minangka aspek penting ing keadilan transisi, pertimbangan kudu ngluwihi museum, monumen, lan peringatan kanggo kalebu pendhidhikan minangka papan memori (pirsani Cole 2007 lan Paulson et al. 2020). Salajengipun, Pingel (2008, 194) diamati babagan sethithik upaya ing sejarah kanggo nggabungake "bebener" sing ditemokake dening komisi bebener utawa uji coba ing pendhidhikan sejarah, nuduhake sipat silu mekanisme kaadilan transisi kasebut lan kepiye cara bisu bisa ditindakake amarga ora cukup koordinasi.
  • Riset Pengaruh Pendidikan Sejarah ing Masyarakat Konflik (Pos): Kaya sing dituduhake esai iki, luwih akeh riset sing dibutuhake kanggo ngerteni pengaruh pendhidhikan sejarah ing masarakat pasca konflik. Sinau ing mbesuk kudu ngupayakake carane pendidikan sejarah nyumbang kanggo asil tartamtu, kaya kemungkinan kedadeyan ambalan konflik utawa realisasi rekonsiliasi (pirsani Paulson 2015, 37). Panaliten tambahan bisa nemokake manawa pendekatan praktis sing digarisake ing kene (kalebu pedagogi khusus) duwe efek tahan kanggo rekonsiliasi ing tingkat pribadi, nasional, lan internasional.

Cathetan Suku

Allport, Gordon W. 1954. Alam Prejudis. London: Addison-Wesley.

Bellino, Michelle J., lan James H. Williams, eds. 2017. (Re) Mbangun Memori: Pendhidhikan, Identitas, lan Konflik. Rotterdam: Penerbit Indera.

Ben David, Yael, Boaz Hameiri, Sharón Benheim, Becky Leshem, Anat Sarid, Michael Sternberg, Arie Nadler, lan Shifra Sagy. 2017. "Nggoleki awake dhewe ing Konflik Antar Kelompok: Peran Dialog Intragroup ing Promosi Panyengkuyung Narasi Kolektif lan Kesediaan Menuju Rekonsiliasi." Tentrem lan Konflik: Journal of Peace Psychology 23, ora. 3: 269-277.

Bilewicz, Michal, Marta Witkowska, Silviana Stubig, Marta Beneda, lan Roland Imhoff. 2017. "Kepiye Cara mulang babagan Holocaust? Rintangan Psikologis ing Pendidikan Sejarah ing Polandia lan Jerman. ” Ing Transformasi Pendidikan Sejarah lan Konflik: Teori Psikologis Sosial, Pengajaran lan Rekonsiliasi Sejarah, disunting dening Charis Psaltis, Mario Carretero, lan Sabina Čehajić-Clancy, 169-197. Cham, Swiss: Palgrave Macmillan.

Brahm, Eric. 2006. "Pendhidhikan Damai." Beyond Intractability, disunting dening Guy Burgess lan Heidi Burgess. Boulder: Konsorsium Informasi Konflik, Universitas Colorado. https://www.beyondintractability.org/essay/peace-education

Cole, Elizabeth A. 2007. "Keadilan Transisi lan Reformasi Pendidikan Sejarah." Jurnal Internasional Kehakiman Transisi 1: 115-137.

Duncan, Ross, lan Mieke Lope Cardozo. 2017. "Reklamasi Rekonsiliasi Liwat Pendhidhikan Komunitas kanggo Muslim lan Basa Inggris Pasca Perang Jaffna, Sri Lanka." Riset ing Pendidikan Komparatif lan Internasional 12, ora. 1: 76-94.

Pendhidhikan kanggo Demokrasi Amerika (EAD). 2021. "Pendhidhikan kanggo Demokrasi Amerika: Keunggulan Sejarah lan Masyarakat kanggo Kabeh Peserta." iCivics. www.educatedforamericandemocracy.org

Elmersjö, Henrik Åström, Anna Clark, lan Monika Vinterek, eds. 2017. Perspektif Internasional babagan Pengajaran Sejarah Persaingan: Tanggepan Pedagogis kanggo Narasi Kontes lan Perang Sejarah. London: Palgrave Macmillan.

Korostelina, Karina V. 2012. "Apa Sejarah Bisa Mbebayani Trauma? Peran Pendidikan Sejarah ing Proses Rekonsiliasi. ” Ing Perdamaian, Memori lan Rekonsiliasi: Ndhuwur pendekatan ndhuwur-mudhun lan ngisor, disunting dening Bruno Charbonneau lan Geneviève Parent, 195-214. New York: Rute.

Korostelina, Karina V. 2013. Pendhidhikan Sejarah ing Pembentukan Identitas Sosial: Tumuju Budaya Damai. New York: Palgrave Macmillan.

Korostelina, Karina V. 2016. "Pendidikan Sejarah ing Pertengahan Pamulihan Pasca Konflik: Piwulang sing Sinau." Ing Sejarah bisa cokotan: Pendidikan Sejarah ing Masyarakat Pisah lan Pasca Perang, disunting dening Denise Bentrovato, Karina V. Korostelina, lan Martina Schulze, 289-309. Göttingen, Jerman: V&R Unipress.

Mania, Eric W., Samuel L. Gaertner, Blake M. Riek, John F. Dovidio, Marika J. Lamoreaux, lan Stacy A. Direso. 2010. "Kontak Antar Grup: Implikasi kanggo Pendidikan Perdamaian." Ing Buku Panduan Pendidikan Perdamaian, disunting dening Gavriel Salomon lan Edward Cairns, 87-102. New York: Psikologi Press.

McCully, Alan. 2010. "Kontribusi Piwulang Sejarah kanggo Mbangun Perdamaian." Ing Buku Panduan Pendidikan Perdamaian, disunting dening Gavriel Salomon lan Edward Cairns, 213-222. New York: Psikologi Press.

Meernik, James, Nenad Golcevski, Melissa McKay, Ayal Feinberg, Kimi King, lan Roman Krastev. 2016. "Bebener, Keadilan, lan Pendidikan: Menyang Rekonsiliasi ing tilas Yugoslavia." Studi Eropa Kidul lan Laut Ireng 16, ora. 3: 413-431.

Metro, Rosalie. 2013. "Revisi Kurikulum Sejarah Paskonflik minangka" Pertemuan Kelompok "Mromosiaken Rekonsiliasi Antarethnik ing Kalangan Migran lan Pengungsi Birma ing Thailand." Tinjauan Pendidikan Komparatif 57, ora. 1: 145-168.

Paulson, Julia. 2015. "'Apa lan Kepiye?' Pendhidhikan Sejarah Babagan Konflik Anyar lan Saiki: Tinjauan Riset. ” Jurnal Pendidikan Darurat 1, ora. 1: 115-141.

Paulson, Julia, Nelson Abiti, Julian Bermeo Osorio, Carlos Arturo Charria Hernández, Duong Keo, Peter Manning, Lizzi O. Milligan, Kate Moles, Catriona Pennell, Sangar Salih, lan Kelsey Shanks. 2020. "Pendidikan minangka Situs Memori: Nggawe Agenda Riset." Studi Internasional ing Sosiologi Pendidikan 29, ora. 4: 429-451.

Pingel, Falk. 2008. “Apa Kasunyatan Bisa Ditegosiasi? Revisi Buku Teks Sejarah minangka Tegese Rekonsiliasi. ” Riwayat Akademi Ilmu Politik dan Sosial Amerika 617, ora. 1: 181-198.

Rohde, Achim. 2013. "Sinau Narasi Sejarah Liyane - Peta Dalan Kanggo Perdamaian ing Israel / Palestina?" Ing Pendidikan Sejarah lan Rekonsiliasi Pasca Konflik: Ngelingi Proyek Buku Teks Bersama, disunting dening Karina V. Korostelina lan Simone Lässig, 177-191. New York: Rute.

Salomon, Gavriel. 2006. "Apa Pendidikan Perdamaian Pancen Nggawe Beda?" Tentrem lan Konflik: Journal of Peace Psychology 12, ora. 1: 37-48.

Schulz, Michael. 2008. "Rekonsiliasi Liwat Pendidikan - Pengalaman saka Konflik Israel-Palestina." Jurnal Pendidikan Perdamaian 5, ora. 1: 33-48.

Seixas, Peter, ed. 2004. Kesadharan Sejarah Teori. Toronto: Universitas Toronto Press.

Skårås, Merethe. 2019. "Mbangun Narasi Nasional ing Perang Sipil: Pengajaran Sejarah lan Kesatuan Nasional ing Sudan Kidul." Pendhidhikan Komparatif 55, ora. 4: 517-535.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...