Perawatan Kesehatan dudu Perang (Pernyataan GDAMS 2020)

(Dipunbabar saking: Kampanye Global kanggo Mbuwang Militer. 10 April 2020)

Krisis pandemi COVID-19 nunjukake jagad sing prioritas manungsa kudu ana. Serangan gedhe iki tumrap keamanan masarakat ing saindenging jagad nggawe malu lan ngrusak pengeluaran militer global lan mbuktekake sampah lan kesempatan sing ilang banget. Sing dibutuhake ing donya saiki yaiku fokus kabeh babagan ancaman keamanan penting: kahanan urip sing sehat kanggo kabeh wong, sing kudu nggawe masyarakat sing luwih adil, ijo lan tentrem.

Dina-dina Tumindak Global kanggo Mbuwang Militer (GDAMS) 2020 narik kawigaten babagan biaya kesempatan sing akeh kanggo belanja militer saiki, 1'82 triliun US $ setaun, meh $ 5 milyar saben dina, $ 239 saben wong. Nalika minoritas pedunung global mutusake kanggo nyepetake persiapan perang, kita kabeh bakal kelangan kesempatan kanggo dana kabijakan sing bisa ngatasi ancaman keamanan nyata.

Militer ora bisa lan ora bakal mungkasi pandemi iki

Krisis kaya kasebut mung bisa ditangani kanthi ndhukung layanan kesehatan lan kegiatan liyane, ora nganggo peralatan militer lan personel sing siyap perang. Kasunyatan manawa aset militer lagi dikepungake sajrone krisis iki bisa nyasab banget: ora mbenerake anggaran sing akeh, uga ora ateges ngrampungake krisis iki. Iki nuduhake kosok baline: kita butuh luwih sithik prajurit, jet, tank lan operator pesawat lan luwih akeh dokter, ambulans lan rumah sakit. Wis puluhan taun kita salah babagan prioritas, saiki wayahe (maneh) mikir kepiye mbuwang militer nggunakake sumber daya masarakat kanthi akeh kanggo menehi ide keamanan sing ora ana gandhengane karo kabutuhan lan hak-hak kesehatan masarakat, pendhidhikan, lan omah, ing antarane layanan sosial penting liyane.

Wayahe pindhah anggaran militer menyang kabutuhan manungsa

Pengurangan utama belanja militer bakal mbebasake sumber daya ora mung kanggo nyedhiyakake perawatan kesehatan universal, nanging uga kanggo ngatasi kahanan darurat iklim lan kemanusiaan, sing uga mbutuhake ribuan jiwa saben taun, utamane ing negara-negara ing Global South, sing ngalami akibat paling ala model ekonomi sing wis diwenehake.

Mindhah sumber daya kanggo dana perawatan kesehatan kanggo kabeh lan iklim lan bantuan kamanungsan bakal mbantu nyegah kedadeyan kasebut maneh lan jaminan komunitas sing paling kena pengaruh. Sumber daya kasebut bisa ditemtokake kanthi pasti saka anggaran militer, sing wis disenengi para pengambil keputusan sajrone puluhan taun.

Kita kudu mesthekake yen krisis kesehatan utama kaya ngono ora kedadeyan maneh. Kanggo nindakake, kita kudu mikir maneh politik internasional, nimbang-nimbang maneh ancaman nyata kanggo keamanan kita lan nyedhiyakake layanan perlindungan sipil publik kanthi dana sing dibutuhake supaya bisa digunakake kanthi bener. Kita uga kudu priksa manawa krisis iki ora bakal dibayar dening wong sing paling rentan, kaya sing wis kedadeyan kaping pirang-pirang sadurunge. Realisasi anggaran pertahanan bakal mbantu mbiayai transisi sing dibutuhake banget menyang masarakat lan ekonomi sing luwih tentrem, adil, lan sustainable.

Sajrone GDAMS 2020 (10 April nganti 9 Mei), kita bareng-bareng munggah, saka Seoul menyang Toronto lan saka Sydney menyang Buenos Aires, kanggo nuntut pengirangan belanja militer sing penting kanggo dana langkah-langkah penting kanggo ngadhepi pandemi COVID-19 lan nyedhiyakake keamanan manungsa kanggo kabeh wong.

Tindakake tindakan kanggo mindhah dhuwit saka militer menyang kesehatan, gabung karo GDAMS 2020!

  • Gabung online kampanye!
  • Gunakake lan enggo bareng statements lan infographics.       
  • Mlebu lan nuduhake IPB usulan: Investasi ing Perawatan Kesehatan tinimbang Militerisasi
  • Ngatur webinar utawa konferensi pers nasional tanggal 27 April. Nganti saiki kita wis ngonfirmasi Seoul, Sydney, Berlin, Barcelona, ​​Washington DC, Buenos Aires, Rosario, Montevideo lan Cucutá.
  • Hubungi online perwakilan / anggota lokal / nasional lan takon supaya posisi awake dhewe lan ndhukung demiliterisasi lan pengurangan utama belanja militer.
  • Gunakake jaringan sosial, tetep aktif ing debat media sosial, golek sekutu, tulis op-ed! Kepiye kita ngerti lan nyritakake babagan krisis iki minangka masarakat bakal nemtokake langkah-langkah sing bakal ditindakake.

Kanggo ndownload pratelan iki (pdf) klik kene.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...