Gambia: 'Ora cukup kanggo mulang bocah maca lan nulis'

(Artikel asli: allafrica.com, 15 Desember 2015

Direktur eksekutif Pendidikan Dasar lan Menengah ujar manawa mulang bocah babagan maca, nulis lan ngobrol ora cukup; dheweke kudu diajari supaya ngajeni.

Amie Coleh-Mbye ujar manawa upaya kudu ngajari bocah supaya ngajeni awake dhewe, kanggo wong liya lan kanggo jagad iki.

"Perdamaian minangka alat siji-sijine sing bisa digunakake kanggo ngrampungake pirang-pirang tantangan sing diadhepi jagad kita," ujare sajrone forum pemuda lan pendhidhikan babagan aktivisme 16 dina nglawan kekerasan adhedhasar jender lan Dina AIDS Sedunia sing dianakake ing Teater Ebunjan ing Kanifing .

Tentrem mung alat sing bisa digunakake kanggo ngatasi pirang-pirang tantangan sing diadhepi jagad.

Mrs Mbye ujar manawa ing Afrika, konflik suku lan etnik wis ngancam perdamaian lan kestabilan negara, mula masarakat kudu nggabungake pangowahan sikap kanggo promosi perdamaian.

Dheweke ujar manawa njaga perdamaian mbutuhake sinau ngrampungake perselisihan liwat komunikasi lan dialog tinimbang kekerasan, lan nambahake manawa budaya perdamaian kudu diwiwiti ing omah.

Direktur eksekutif pendidikan dhasar lan menengah ujar manawa kabijakan pendidikan saiki nindakake pamrentah Gambia kanggo njaga hak saben wong kanggo pendhidhikan dhasar, tanpa preduli jender, umur, agama utawa cacat.

"Nanging, iki ora bisa ditindakake tanpa kalebu budaya perdamaian ing antarane para siswa," jarene. "Nalika siswa nggunakake budaya perdamaian, dheweke bakal luwih sabar tanpa preduli kahanane."

Mrs Mbye ujar manawa lingkungan lan lingkungan sekolah minangka syarat sing penting kanggo sekolah sing aman, siswa ora bisa ngarep-arep bisa nggayuh potensine ing lingkungan sing ora aman, ora aman lan keweden.

Miturut dheweke, sekolah sing ora aman bisa dadi papan panularan panularan HIV lan AIDS amarga wong sing ora sopan bisa uga nggunakake rasa ora aman kanggo nindakake pelanggaran kayata pemerkosaan lan bentuk pelecehan seksual liyane.

Ing ujar kasebut, Almamo Barrow of Action Aid ujar manawa 16 dina aktivisme nglawan kekerasan adhedhasar jender minangka kampanye internasional sing diwiwiti saka Institut Kepemimpinan Global Wanita pertama sing disponsori dening Pusat Kepemimpinan Global Wanita ing taun 1991.

Kampanye kasebut diwiwiti saka 25 November 2015, yaiku Dina Internasional kanggo Ngilangi Kekerasan tumrap Wanita, nganti 10 Desember, Dina Hak Asasi Manusia.

Dheweke ujar wiwit 1991, ewu organisasi ing saindenging jagad wis ana ing kampanye kasebut lan ing Gambia, dikoordinasi karo Jaringan Terhadap Kekerasan Berbasis Jender.

Tema sajrone telung taun kepungkur lan taun iki yaiku 'Saka katentreman ing omah nganti katentreman ing jagad: Ayo nantang militerisme lan mungkasi panganiaya tumrap wanita'.

"Tema iki fokus ing militerisme minangka nggawe lan normalisasi budaya wedi sing didhukung dening panggunaan utawa ancaman kekerasan lan agresi," ujare Pak Barrow, nambahake yen ing taun iki, kampanye kasebut fokus kanggo nggawe pendidikan aman kanggo kabeh wong.

"Tema iki fokus ing militerisme minangka nggawe lan normalisasi budaya wedi sing didhukung dening panggunaan utawa ancaman kekerasan lan agresi," ujare Pak Barrow, nambahake yen ing taun iki, kampanye kasebut fokus kanggo nggawe pendidikan aman kanggo kabeh wong.

Kampanye aktivisme nyengkuyung kesadharan lan tumindak ing prapatan multi-aspek kekerasan adhedhasar jender lan militerisme.

Iki uga nyoroti hubungane antarane perjuangan hak ekonomi lan sosial lan mungkasi kekerasan adhedhasar jender ing Gambia.

Njundu Drammeh, ketua Jaringan nglawan Kekerasan Berbasis Jenis Kelamin, ujar manawa para bocah lan bocah kudu dilindhungi kanthi gratis amarga dheweke bakal dadi pemimpin ing mbesuk.

"Dadi, apa wae sing kita lakoni, wanita lan pemuda ing masyarakat kita kudu dianggep," jarene.

Siaka Marong, perwakilan Menteri Urusan Wanita, ujar manawa kekerasan ing bentuk apa wae ora kudu ditampa.

Dheweke ujar manawa kekerasan kaya ngantem, rudo pekso, nyiksa bocah, pelecehan seksual, mutilasi kelamin wanita, lan kawinan utawa paksa kanthi paksa bisa gampang mempengaruhi wanita kanthi langsung lan ora langsung.

Marong ngucapake pimpinan Gambian, Yahya Jammeh, amarga nglarang FGM.

(Bukak artikel asli)

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top