Pendhidhikan minangka Kunci Ngatasi Siklus Kekerasan

Pendhidhikan minangka Kunci Ngatasi Siklus Kekerasan

Pemutih Hutan lan Irina Bokova

(Artikel asli: Majalah TIME / Gagasan TIME. 23 Mei 2016)

Forest Whitaker minangka aktor lan Utusan Khusus UNESCO, lan Irina Bokova minangka Direktur Jenderal UNESCO.

Sekolah kudu ana ing garis depan perdamaian, dudu perang

Rong taun kepungkur, kita nyabrang ing Sudan Kidul lan nyumurupi pengaruh konflik tumrap bocah sekolah kanthi kabeh umur, trauma, tanpa katrampilan utawa pangarep-arep. Ing situs Perlindhungan warga Sipil ing Juba, kita ngobrol karo bocah-bocah wadon lan bocah-bocah babagan apa sing wis dialami lan apa sing dikarepake. Kabeh padha ujar padha: pendhidhikan.

Pendhidhikan dadi garis depan konflik saiki. Bocah sekolah yaiku dipeksa dadi milisi. Yaiku diculik lan dadi batur tukon. Gurune yaiku nyulik lan tiwas. Kelas wis dadi ruang siksa - umume dolanan senjata stockpile.

Jagad kaget banget karo kahanane bocah-bocah sekolah ing Suriah lan serangan Boko Haram lan al-Shabab. Nanging ruang lingkup tantangan kasebut ngluwihi. Antarane 2009 lan 2013, wis ana serangan ing sekolah lan universitas ing luwih saka 70 negara. Udakara 1.5 milyar wong urip ing negara sing ringkih utawa kena pengaruh konflik - 40% kalebu wong enom. Pengungsi disabetake atos atos - Separo bocah umur dhasar wis ora sekolah lan telung prapat umur sekunder ora duwe akses menyang pendhidhikan.

Saben bocah sing diserang minangka pukulan tumrap kamanungsan sing kita lakoni lan martabat sing kita gegayuhan kabeh. Krisis hak asasi manungsa sing akeh banget nyebabake masa depan jutaan wong enom lan nggawe bayangan ing kabeh negara lan wilayah.

Donya ora bisa ilang kabeh generasi enom amarga ora kentekan niat. Iki nggawe logika perang. Wong enom sing kurang pendhidhikan ngadhepi mangsa mlarat - lan mlarat mesthi dadi sersan rekrutmen ekstremisme lan kekerasan.

Kita ngerti kekuwatan pendhidhikan kanggo menehi katenangan ing pikiran enom, kanggo nyedhiyakake rasa aman lan urip normal. Mangkat sekolah minangka sumber pangarep-arep, menehi rasa penasaran lan impen, menehi alat kanggo bocah enom kanggo mbangun maneh. Pendhidhikan minangka cara jangka panjang sing paling apik kanggo ngilangi siklus kekerasan lan nyetel komunitas ing jalur perdamaian - nanging isih ana retakan.

Pendhidhikan asring dadi garis anggaran pertama kanggo pamrentah sing diadhepi konflik, lan mung akun kasebut 2% saka pitulung kamanungsan. Ora ana sektor sing duwe bagean cilik saka banding kemanusiaan sing pancen dibiayai.

Kanggo ngatasi krisis iki, pamrentah kudu menehi komitmen kanggo nglindhungi sekolah lan universitas lan ora digunakake kanggo tujuan militer. Setahun kepungkur, negara-negara sing dipimpin dening Norwegia lan Argentina, setuju karo Pranyatan Sekolah sing Aman. Nganti saiki, 53 negara wis nyetujoni deklarasi kasebut - kita kudu mlebu kabeh.

Prioritas kita kudu mungkasi pelanggaran hak asasi manungsa sing nggegirisi kasebut. Kita ora nglilani nyerang bocah, rudo pekso sistematis, utawa ngrusak fasilitas sekolah tanpa ukuman. Pamrentah kudu menehi tanggung jawab marang pihak sing duwe tanggung jawab, lan PBB kudu nindakake tugas - kanggo ngawasi, nglaporake lan neliti.

Pendhidhikan ora bisa tetep dadi sepupu miskin saka upaya internasional. Kita kudu investasi luwih akeh ing pendhidhikan minangka bagean saka pitulung kamanungsan lan pembangunan. Pendhidhikan minangka cara paling apik kanggo nglindhungi tunas damai. Iki asring dadi dividen perdamaian nyata kanggo bocah-bocah wadon lan bocah-bocah lan komunitas sing berjuang supaya bisa mlaku maneh.

Mula, jagad iki bakal gabung ing Istanbul, ing KTT Kemanusiaan Dunia, kanggo nggawe Pendhidhikan sing anyar Ora Bisa Ngenteni - dana kanggo pendhidhikan darurat. Ana sing $ 2.3 milyar kesenjangan pendanaan kanggo pendhidhikan ing kahanan konflik lan krisis, makili kaping 10 sing ditampa pendhidhikan saka pitulung kamanungsan saiki. Dana anyar kasebut bakal dadi sorotan pendhidhikan, kanggo nanggepi tanggap darurat lan pitulung pangembangan. Iki minangka kunci kanggo maju Agenda 2030 kanggo Pembangunan Berkelanjutan anyar.

Pendhidhikan kudu muncul ing agenda pembangunan perdamaian. Kanggo mbukak potensi pendhidhikan kanggo nuwuhake katenangan, kita kudu nyengkuyung sistem pendhidhikan sing kalebu kabeh klompok lan mulang hak-hak asasi manungsa lan wujud anyar kewarganegaraan global. Kita kudu entuk hak iki supaya masarakat ora bisa uwal saka ngimpi elek sejarah, supaya saben wong enom bisa uga duwe kesempatan.

Iki sing nyoba ing Juba, supaya siswa sekolah duwe akses menyang olahraga, budaya lan, utamane kabeh, pendhidhikan. Amarga, kaya sing dicritakake karo bocah lanang, dheweke ora mung pengin perdamaian - nanging uga pengin nggawe dhewe.

Iki pesen kita menyang KTT Kemanusiaan Dunia. Pendhidhikan ana ing garis depan konflik - mesthine kudu dadi puncak perdamaian.

Gagasan TIME dadi tuan rumah swara utama ing saindenging jagad, menehi komentar babagan kedadeyan ing warta, masarakat, lan budaya. Sambutan saka njaba kontribusi. Opini sing diandharake ora mesthi nggambarake pandangan editor TIME.

(Bukak artikel asli)

 

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

Nggabungake diskusi ...