Pendhidhikan kanggo Perdamaian: Nggawe Pamisah ing Balkan Kulon

(Dipunbabar saking: GPPAC)

Ing umur 17 taun, Dragana kudu ngungsi saka omah amarga perang. Saiki, luwih saka 20 taun mengko, Dragana nggunakake kekuwatan pendhidhikan kanggo mbantu nyepetake pamisahan sing digawe konflik.

Dragana lair saka kulawarga Serbia ing sawijining kutha cilik lan multiethnik sing diarani Hrvatska Kostajnica, Kroasia. Ing Yugoslavia Komunis, konsep Persaudaraan lan Kesatuan dadi dhasar negara multinasional iki lan dadi nilai konstitusional. Nanging cita-cita kasebut dituju ing taun 1990-an, nalika pemilihan demokratis pisanan sing dianakake ing Yugoslavia lan runtuhnya Komunisme.

Identitas Multiethnik sing Rusak

Ideologi nasionalis sing menang ing pemilihan 1990-an lan retorika etno-nasionalis para pimpinan anyar menehi inspirasi marang klompok etnis liyane, nggawe visi 'liyane' minangka mungsuh. Bebarengan karo faktor nyopir liyane, iki nyebabake pemisahan enem republik sing sejajar karo negara-negara independen bebarengan karo kedadeyan kekerasan lan konflik bersenjata.

Mung umur 17 taun, sawise nyekseni kedadeyan kasebut, Dragana kudu ngungsi saka omahé, kaya kulawarga liya sing manggon ing komunitas multi-budaya ing Yugoslavia. Perang kasebut nyebabake urip, omah lan hubungan sing rusak ing antarane garis etnik. Saiki, udakara 20 taun sawise perang, nalika wates isih ana ing peta lan ing pikirane masarakat, Dragana nggunakake kekuwatan pendhidhikan kanggo ngatasi jurang sing digawe konflik kasebut. Kanggo Dragana, norma-norma lan nilai-nilai urip multi-etnis diwiwiti saka anané perkawinan campuran lan klumpukan ing kulawarga lan komunitas sing dikembangake. Keyakinan Dragana ing nilai-nilai kasebut nggawe dheweke dadi wong saiki.

Dragana sajrone presentasi Dialog Nansen lan karya sing ditindakake kanggo pendhidhikan perdamaian menyang guru saka Vojvodina.

Pendhidhikan Perdamaian, Dalan Kanggo Ngganti

Wayahe penting kanggo Dragana ing perjalanan minangka peacebuilder yaiku nalika dheweke melu kursus pelatihan 'Demokrasi, Hak Asasi Manungsa lan Resolusi Konflik Damai' ing Akademi Nansen ing Lillehammer, Norwegia ing taun 1998. Ing kene, Dragana ana ing lingkungan dheweke kaping pisanan melu Serbia, Kroasia, Bosniaks, Montenegro lan Albania wiwit pecah tilas Yugoslavia. Crita dituduhake kabeh lan bedane antarane sudut pandang etnis sing beda kabukten. Acara iki nyoroti, sajrone perang, panggunaan propaganda lan pamisahan klompok-klompok etnis kasebut nggawe beda narasi saka crita sing padha. Liwat komunikasi, 'liyane' saiki ora katon mungsuh maneh. Nalika para pamiarsa kursus latihan sesambungan karo siji liyane, ketegangan sadurunge sing disebabake amarga perang dibubarake.

Pengalaman saka Dragana saka pengaruh komunikasi, dialog lan crita bisa uga ana ing proses perdamaian, pencegahan konflik lan penyembuhan, nyebabake dheweke nggunakake pendekatan kasebut ing kerjane saiki. Ing taun 2009, Dragana lan kanca-kancane ing Pusat Dialog Nansen (NDC) Serbia lan NDC Montenegro miwiti proyek sing nglibatake perwakilan institusi pendhidhikan saka Serbia lan Montenegro, kalebu: penasihat Menteri Pendidikan, guru, pendidik perdamaian lan perwakilan organisasi masyarakat sipil kanggo perdamaian. Proyek kasebut nggabungake nilai-nilai lan elemen Pendidikan kanggo Perdamaian dadi kurikulum resmi. Buku gaweyan kanggo guru lan pendhidhikan perdamaian digawe, ngemot rencana pelajaran kanthi pendhidhikan perdamaian sing dilebokake ing mata pelajaran sekolah kayata Matematika, Basa Ibu lan Bahasa Inggris. Strategi iki kabukten luwih efisien, amarga Pendidikan kanggo Perdamaian dadi bagean saben dina ing bocah-bocah sekolah, dudu kegiatan ekstra-kurikuler.

Sawise ngrancang lan nggawe rong taun, buku tangan, 'Pendidikan kanggo Pengalaman Damai saka Praktik,' wis siyap diluncurake. Nalika iki minangka proses sing nuntut, Dragana rumangsa bangga bisa dadi bagean saka. Buku pegangan lan rencana pelajaran wis diterbitake kanthi online lan kanthi pitulung GPPAC, wis diterjemahake menyang basa Inggris kanggo digunakake ing wilayah liyane.

Kunjungan sinau saka tim Pendidikan Perdamaian Serbia menyang sekolah ing Niksic, Montenegro.

Bridging Divide

Pendhidhikan perdamaian minangka dhasar ing masarakat sing beda-beda. Kaya sing wis dituduhake ing sejarah, ketegangan antarane klompok etnis bisa nyebabake kekerasan. Pendhidhikan minangka bagean penting saka tumindak pencegahan. Ing konteks sing ringkih kayata Balkan Kulon, Pendidikan kanggo Perdamaian bisa mbantu nyepetake pamisahan kasebut. Ing bagean tartamtu ing wilayah kasebut, sistem pendhidhikan isih beda-beda miturut garis etnis. Pendidikan kanggo Perdamaian minangka kunci kanggo nyegah pamisahan lan nambah kohesi sosial ing antarane bocah sekolah. Pendhidhikan kanggo Perdamaian bisa mbantu bocah-bocah ngerti nilai dialog, perdamaian lan ngrampungake konflik kanthi konstruktif. Nyorot pentinge ngurmati macem-macem lan mbantu bocah ngerti konsep 'liyane'.

Pengalaman pribadi lan profesional Dragana ing sajroning urip nyebabake dheweke ningkatake ide manawa ana liyane sing nyawiji tinimbang ngungkuli kita.


Dragana Šarengaća minangka Petugas Penghubung Wilayah GPPAC, Balkan Kulon. Dheweke dadi Koordinator Kerjasama Daerah, ing Pusat Dialog Nansen, Serbia.

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top