Pendhidhikan kanggo perdamaian lan non-panganiaya nalika krisis (Peru)

(Foto: liwat Juan Carlos Marín)

(Dipunbabar saking: Pressenza. 21 November 2020)

Dening Pía Figueroa

Doris Balvín, peneliti senior ing Pusat Studi Humanisme Peradaban Anyar ing Lima, Peru lan spesialis ekologi sosial, ngobrol karo Pressenza babagan pendhidhikan perdamaian lan non-kekerasan nalika krisis sosial lan ekologis.

Pressenza: Apa pendhidhikan bisa nyengkuyung perdamaian lan non-kekerasan ing jaman krisis sosial lan ekologis?

DB: Pancen, kanggo Pusat Peradaban Humanisme Anyar, pendidikan minangka masalah utama amarga ana gegayutan karo intine kamanungsan. Sinau minangka ekspresi paling penting saka niat manungsa sing diluncurake kanggo ngrampungake obyek sing digoleki. Amarga nalika tumindak sing disengaja iki nemokake wangsulan, ngasilake kepuasan lan ngeculake energi supaya bisa ngluncurake upaya telusuran sabanjure. Minangka manungsa, kita minangka bagean saka pambangunan pembelajaran pribadi lan kolektif sing ditinggalake sadurunge wong-wong sadurunge sejarah manungsa.

Nggoleki pendhidhikan kanthi cara iki, iki minangka urip, transformasi, masa depan sing mbukak, lan sing paling penting, konstruksi kolektif masarakat sing kepengin dadi ekspresi maksud sing paling apik kanggo manungsa.

Pressenza: Kanthi pendhidhikan dingerteni kanthi cara iki, sapa sing bakal dadi pendhidhik lan apa peranane?

DB: Kabeh wong diwasa sing sesambungan karo generasi anyar minangka pendidik amarga kita minangka referensi, kita ngirimake ilmu lan nilai. Kita bisa: a) nyoba nemtokke nilai-nilai masyarakat sing wis ora ana maneh - ing pangertene manawa saiki kita ngadhepi konteks liyane sing beda banget karo sing cocog karo pelatihan kita - utawa b) kita siyap ndhidhik awake dhewe supaya mbesuk, yaiku supaya generasi anyar bisa nggawe bata sing bisa nggawe kolektif pembelajaran kolektif sing ngowahi jagad iki menyang arah evolusi. Utawa, kanthi tembung liya, supaya bisa nemokake lan nyetel misi sing dirasakake teka ing jagad.

Pressenza: Apa konteks pendidikan saiki?

DB: Kita bisa ujar manawa ngadhepi inersia jaman biyen, nanging ing wektu sing padha karo pambangunan masa depan. Masa depan sing dibukak kanthi saben tumindak saben dinane ing lingkungan sing cedhak, ing kulawarga lan ing papan kerja, nalika kita luwih becik nggawe hubungan non-kekerasan - non-kekerasan sing dingerteni minangka gegayuhan kanggo ngatasi kekerasan pribadi lan sosial sing kita ngadhepi saben dina - lan ora mung nyangkal.

Pressenza: Lan apa sing bakal kedadeyan yen kita ngetutake inertia masarakat nalika krisis?

DB: Kita terjebak menyang kasunyatan nalika kekerasan saben dinane katon ala lan ing konteks sosial iki, pendhidhikan saiki digunakake. Masyarakat ing endi tumindak kekerasan diwiwiti. Kita urip lan sinau babagan. Iki minangka nilai-nilai masyarakat sing mudhun - sing tanpa disengaja- kita dikirim menyang generasi anyar, ngarep-arep apa sing kita ucapake- bakal tumindak karo "nilai-nilai sing kita gegayuhan" nalika tumindak kita nuduhake manawa tumindak ngelawan. Kita ngomong babagan konteks kekerasan sing nduweni karakter struktural amarga wis dilembagakake, yaiku dhasar saka organisasi sosial sing dadi bagean lan pungkasane mbenerake.

Pressenza: Kepiye babagan panganiaya tumrap alam?

DB: Mesthi wae, kita ngomong babagan kekerasan tumrap manungsa lan tumrap alam. Bukti iki minangka normalisasi kemiskinan, ketimpangan sosial, akumulasi tanpa wates - dening saklompok cilik saka jagad iki sing nyebabake mayoritas mayoritas ing planet sing winates - lan nalika ilmuwan nuduhake metu saka Grup Antarpemerintahan ing Perubahan Iklim, saiki wis mandheg banget, mula kedadeyan kita minangka spesies manungsa bisa uga risikone (1).

Sing luwih serius yaiku pendhidhikan supaya bisa njaga "status quo" iki amarga ora mangu-mangu babagan asale kasar. Ngupaya supaya generasi anyar "adaptasi" tanpa pitakon, kanggo nanggapi kabutuhan model organisasi sosial sing ora nanggapi kebutuhan saiki utawa mbesuk. Sistem sing durung bisa nyukupi kabutuhane mayoritas gedhe lan ngasah kesenjangan antarane wong sugih lan wong miskin, saengga bakal ngrusak omah umum kita. Model sing ngutamakake Produk Domestik Bruto tinimbang kesejahteraan mayoritas lan sing mbatalake ilmu pengetahuan - sing nyebabake alarm babagan risiko sing ana amarga krisis iklim. Kita uga wis ndeleng kanthi cetha ing pandemi iki - sing sabenere minangka akibat saka tekanan ekosistem prawan - lan ing keputusan pamrentah. Contone, ing kasus Peru, nalika pamrentah kudu mutusake lumpuh negara kasebut amarga sistem kesehatan masyarakat ora bisa nanggepi kemungkinan jumlah wong sing kena infeksi COVID-19 sing diprakirake. Kita ndeleng kanthi ekspresi kekerasan sing paling nyata: perang, utawa perang sing paling alus - nalika dianggep generasi anyar minangka "kothak kosong" sing kudu diisi karo ilmu instrumental kanggo njaga status quo iki.

"Kita bisa ujar manawa kita ngadhepi inersia jaman biyen, nanging ing wektu sing padha karo pambangunan masa depan."

Pressenza: Apa sing bakal dadi jalan keluar yen sampeyan pengin menehi kontribusi ing arah masarakat sing ora nindakake tumindak kasar?

DB: Ing pendhidhikan, kita ngadhepi masalah kanggo ngirim ilmu sing ditujokake kanggo njaga model utawa njupuk tantangan kanggo nyumbang kanggo pendhidhikan perdamaian lan non-kekerasan sing tujuane kanggo mbesuk ing mangsa ngarep. Ing konteks iki, nyoba kanggo ngajari perdamaian lan non-kekerasan, yaiku, tanpa ngowahi mekanisme sing nglestarekake, minangka tantangan sing diadhepi para pendhidhik saben dina. Sistem pendhidhikan sing nglatih generasi anyar supaya bisa digunakake ing masarakat saiki, yen sing dibutuhake yaiku ndhidhik nanggepi kabutuhane mbesuk.

Ing kene kita ngadhepi pilihan urip lan pilihan pribadi. Minangka pendhidhik, yen kita milih ora terus repetisi, kita njupuk keputusan pribadi supaya ora terus inersia, kita bakal entuk pambangunan lingkungan pribadi lan sosial sing ora kasar. Iki minangka pilihan urip, konstruksi sing ditindakake ing njaba "akal sehat", ora kaya saiki, nanging kanthi yakin manawa kita bakal arah. Yaiku telpon mbesuk sing mbahas lan nggawe kita sensitif karo generasi anyar. Ing upaya bisu iki, ana ewu pendidik sing nemokake solusi non-kekerasan kanggo krisis saiki lan sing nggawe generasi anyar ekspresi suci sing saben bocah nggawa jero kesadaran kanggo menehi kontribusi kanggo jagad. Pakaryan sing apik banget sing bakal menehi warna ing mbesuk kanthi ngarep-arep. Saka pengalaman kasebut, kita duwe akeh conto.

Pressenza: Kepiye kita bisa siyap kanggo urip, urip bebarengan, lan sinau ing konteks lingkungan lan sosial sing kompleks iki?

DB: Siapke awake dhewe kanggo navigasi ing konteks sing rumit lan kasar lan ing ambane keruntuhan iklim sing wis kita alami minangka kamanungsan - ing endi mbesuk ora bisa ditemokake - mbutuhake duwe "GPS." Kanggo kita, iki minangka "aturan emas." Kita nganggep iki aturan sing ujar "dianggep wong liya kaya sing sampeyan karepake." Iki minangka aturan sing ana ing spiritualitas sing beda-beda lan sing diwiwiti saka jaman kuno ing sejarah manungsa. Aturan sing nyebabake tampilan ing njero ati lan aku nuli takon marang aku, kepiye aku pengin dianggep? Amarga kadang, kita ora ngerti tenan kepiye karepe kanggo ditraktir. banjur ndeleng liyane, lan takon marang aku, apa sing bisa daklakoni kanggo nambani wong liya kanthi cara sing padha kaya aku pengin dirawat? Dadi, kita ngomong babagan aturan sing nggawe manawa kita ndeleng liyane minangka manungsa sing ana lan dheweke uga kudu nampa perawatan sing padha karo sing dakkarepake. Iki minangka pangowahan perspektif lan lokasi ing ngarepe wong liya, nanging kepiye carane bisa aplikasi?

Pressenza: Apa inisiatif sing wis digawe Pusat Studi ing arah iki?

DB: Jebule minat Pusat Studi Humanis kanggo menehi kontribusi karo inisiatif pendhidhikan sing tujuane kanggo promosi perdamaian lan non-kekerasan ing macem-macem bidang usaha manungsa, kanthi ngetrapake aturan emas kasebut minangka dhasar tumindak.

Kita ndherek klompok pemuda sing wis nemtokake agenda politik nasional kudu waspada marang krisis iklim sing kita adhepi lan sing mbutuhake pangowahan substansial ing paradigma saiki, kanggo ngatasi kekerasan tumrap Ibu Bumi. Refleksi lan tumindak bebarengan sing mbutuhake owah-owahan radikal ing paradigma budaya babagan cara urip lan gegayutan karo alam lan manungsa, nggawe ilmu pengetahuan lan teknologi kanggo urip lan dudu kepentingan khusus sing nguatake kekerasan kasebut.

Kita revaluasi praktik pendhidhikan perdamaian lan non-panganiaya ing pendhidhikan, tumindak sing ditindakake dening Jaringan Pendidik Humanis - kalebu guru saka Peru lan luar negeri - sing ngembangake, nglumpukake lan nyebarake pengalaman praktik non-kekerasan saka sekolah. Dina iki dheweke nganakake panggilan kaping pindho kanggo mulang crita sing diarani "Pengalaman Pambangunan Pendidikan Humanisasi Non-Ganas, ing Wektu Krisis". Iki diluncurake ing kerangka perayaan "Oktober-Non-kekerasan Oktober" ing Ekuador, bebarengan karo Universalist Pedagogical Humanist Universal - COPEHU (ing telpon kaping pisanan digawe ing taun 2020, para guru nulis crita babagan praktik-praktik apik sing nggawe Perdamaian lan Non- panganiaya ing sekolah, nalika ngrayakake Dina Non-Kekerasan Internasional, inisiatif dikembangake bebarengan karo kantor Unesco ing Peru lan COPEHU).

Kajaba iku, Pusat Studi ngetrapake Kursus Etika Humanis ing Fakultas Ilmu Pengetahuan lan Teknik Universitas Katolik Kepausan Peru. Kursus iki, sing wis tekan luwih saka 600 siswa nganti saiki, nggunakake metodologi non-panganiaya, nggambarake kanggo ngatasi dendam, ngembangake etika tumindak sing valid lan pandangan manungsa minangka nilai pusat ing masarakat. Iki minangka kursus sing ngidini siswa ngerti awake dhewe, uga kanggo mriksa masalah sosial saiki sing bakal diadhepi sajrone karya profesional. Ngusulake supaya siswa nindakake tumindak ing lingkungane, pengalaman sing dikembangake dhewe minangka tim sajrone subjek. Kursus kasebut ngidini siswa bisa nyambung karo registrasi internal sing jero, sing dibutuhake kanggo rawuh saka ruang iki nalika wis dileksanakake.

Pressenza: Sawetara tembung perpisahan?

DB: Matur nuwun sanget kanggo Pressenza kanggo wawancara, aku pengin njupuk kesempatan iki kanggo ngundang sampeyan inisiatif ing ngisor iki sing dipromosikan humanisme lan arah pendidikan perdamaian lan non-kekerasan nalika krisis– kampanye adhesi lan penyebaran menyang Dokumen Humanis sing dipromosekake dening World Studies for Humanist Studies. Kapentingan kampanye yaiku ngubungi wong sing minat melu partisipasi ing bursa lan tumindak humanistik. Yen sampeyan pengin netepi dokumen iki utawa nyebarake, sampeyan bisa ngetik link ing ngisor iki:

https://www.humanistdocument.org/world-endorsements/

Kajaba iku, kita ngenteni sampeyan ing Forum Latin American Humanist Forum: "Mbangun masa depan kanthi keragaman", 26, 27, lan 28 November iki, sing bakal duwe modhal virtual. (2) Ruang sing ngidini kita nggambarake babagan konstruksi masa depan sing kita gegayuhan ing level Amerika Latin lan kita mbukak kanthi tumindak.

(1) Deleng Laporan Panel Antarpemerintahan babagan Perubahan Iklim "Pemanasan Global 1.5 G °", Ringkesan kanggo Pembuat Kebijakan, 2019.

(2) Informasi luwih lengkap babagan cara melu bisa ditemokake ing:http://forohumanista.org/

Terjemahan dening Lulith V., saka tim penerjemah Pressenza sing sukarela. We are golek sukarelawan!

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...