Apa Wong-wong sing Nggawe Wong Tuwa sing Sedih Ngerti Kesakitan Kita? (Israel/Palestina)

Pambuka Editor

Miturut American Friends of the Parents Circle - Forum Keluarga, "pamarentah Israel wis bubar ngumumaké niyat kanggo mbatesi kegiatan umum Lingkaran Orang Tua, diwiwiti kanthi ngilangi program Rapat Dialog saka sekolah-sekolah Israel lan ngetrapake syarat-syarat mbatesi kanggo aplikasi program kasebut adhedhasar tuduhan palsu yen Rapat Dialog ngremehake prajurit IDF.

The Parents Circle - Families Forum minangka organisasi gabungan Israel-Palestina sing dumadi saka luwih saka 600 kulawarga sing tiwas. Ikatan sing umum yaiku dheweke wis kelangan anggota kulawarga sing cedhak amarga konflik kasebut. Nanging tinimbang milih mbales, dheweke milih dalan rekonsiliasi. Rapat dialog sing ditantang dening pamrentah Israel, sing asring ditindakake ing sekolah-sekolah, dipimpin dening rong anggota PCFF, yaiku Israel lan Palestina, sing nyritakake crita pribadine babagan bereavement lan nerangake pilihane kanggo melu dialog tinimbang mbales dendam.

Nanggepi, American Friends of the Parents Circle nganakake webinar babagan "Safeguarding Peace Education" ing Senin, 27 Februari (golek info liyane kene). OpEd sing direproduksi ing ngisor iki dening Robi Damelin, juru bicara lan direktur Hubungan Internasional kanggo Forum Keluarga Lingkaran Orang Tua, minangka banding kanggo njaga upaya kasebut.

Apa Wong-wong sing Mbusak Wong Tuwa sing Sedih Ngerti Kesakitan Kita?

Anggota lan panyengkuyung pamaréntahan anyar, sing didhukung dening rasa sengit lan wedi, kaya-kaya wis ilang rasa hormat marang wong tuwa korban sing tiwas ing konflik kasebut. Sadurunge ngadili kita, dheweke kudu ngrungokake critane sing nggegirisi.

By Robi Damelin

(Dipunbabar saking: Haaretz. 9 Februari 2023)

Aku kepengin weruh yen wong-wong sing nyurung anggota Kelompok Orang Tua - Forum Keluarga ing media sosial, lan ngancam kepala sekolah lan guru sing wis ngajak kita ngomong, wis tau ngalami kerugian sing ora ana liyane.

Aku wonder yen padha nangis nangis parting, wedi, nalika ngirim anak padha nurtured mati kanggo tentara. Aku kepengin weruh yen dheweke ora bisa turu, ngrungokake kabar kanthi obsesif lan ngenteni telpon sing ujar "Aku ora apa-apa lan aman." Lan aku wonder yen padha tau nampa dreaded thothok-thothok ing lawang, lan padha ketemu dening telung prajurit prewangan pesen sing tresna dheweke wis tiwas. Ing nyuwek ing atimu sing ora nate pulih. Urip sadurunge lan sawise.

Anggota lan panyengkuyung pamaréntahan anyar, sing didorong rasa sengit lan wedi, kaya-kaya wis ilang rasa hormat marang wong tuwa sing tiwas saka korban sing tiwas ing konflik kasebut. Dheweke katon nekad kanggo mungkasi anggota organisasi kita, Israel lan Palestina, saka nuduhake pesen sing umum nonviolence, rekonsiliasi lan mungkasi konflik, utamané ing sekolah.

Dheweke katon nekad kanggo mungkasi anggota organisasi kita, Israel lan Palestina, supaya ora nuduhake pesen non-kekerasan, rekonsiliasi lan mungkasi konflik, utamane ing sekolah-sekolah.

Kotamadya Kfar Sava, umpamane, nundha rapat dialog kita ing salah sawijining sekolah menengah, banjur, kanthi garis abang sing ala ing poster, dibatalake rampung. Ayo takon kekuwatan sing ana, apa alternatif? Apa kita kudu mbales dendam? Ora ana mbales. Apa kita kudu ilang kanthi tenang karo anak-anak kita, utawa apa kita duwe hak kanggo mèngeti mundhut kita kanthi pesen sing unik lan beda - siji, wani ngomong, ngarep-arep - ing tengah konflik sing terus-terusan? Kebebasan ngomong minangka hak asasi manungsa ing demokrasi; kita duwe kamardikan kanggo nyebar pesen iki. Sawetara wong tuwa nggawe monumen utawa maraton utawa perpustakaan kanggo njaga jeneng wong sing ditresnani. Kita milih kanggo ngajari kanggo non-kekerasan lan perdamaian.

Kebebasan ngomong minangka hak asasi manungsa ing demokrasi; kita duwe kamardikan kanggo nyebar pesen iki. Sawetara wong tuwa nggawe monumen utawa maraton utawa perpustakaan kanggo njaga jeneng wong sing ditresnani. Kita milih kanggo ngajari kanggo non-kekerasan lan perdamaian.

Wong-wong sing nyoba kanggo nggawe bisu kita duwe gall kanggo drape piyambak ing gendera lan ngadeg ing njaba sekolah njerit "pengkhianat," utawa ngadeg ing njaba upacara mbuwang tas cipratan lan ngidoni wong sing wis mbayar rega paling dhuwur ing konflik. Sing paling banter bengok-bengok ora tau krungu biyung utawa bapak utawa adhine utawa bocah yatim piatu saka Lingkaran Wong Tuwo nyritakake kelangan murid kelas 17 taun. Aku wani mlebu kelas lan ngrungokake Yuval utawa Ben utawa Tsurit, lan ujar manawa dheweke ora ngurmati anak-anake utawa sedulur-sedulure sing tiwas ing konflik kasebut.

Lan kepiye anggota Palestina saka Lingkaran Orang Tua - Forum Keluarga? Dheweke asring tangi jam 4 AM lan ngadhepi pamriksan sing ora sopan kanggo lelungan menyang kelas lan nyritakake crita babagan transformasi, nuduhake kamanungsan lan kerentanan. Banjur padha disambut karo bengok-bengok "Arab sing apik mung wong sing wis mati."

Apa wong-wong sing ngadeg ing njaba lan nyebut wong-wong Palestina iki minangka "teroris" ngerti crita Yakub, sing garwane tiwas nalika pemukim mbuwang watu liwat jendela mobil? Utawa Bassam, sing putri 10 taun ditembak ing mburi sirah dening prajurit? Utawa Ikhlas, bapake sing dipateni dening pemukim? Utawa malah Laila sing bayi 6 sasi mati sawise nyedhot gas luh? Kulawarga kasebut ngentekake pirang-pirang jam ing checkpoints kanggo nggawa bayi menyang rumah sakit, sing wis telat kanggo nylametake dheweke.

Ing kelas rata-rata 30 siswa 17 taun, iku bakal aman kanggo ngomong sing 99 persen wis tau obrolan intim karo, utawa duwe kesempatan kanggo ngrungokake, Palestina. Ora ana siswa sing nganggo basa Arab, lan sanajan umume wis ana ing jaban rangkah, dheweke durung nate nemoni "liyane" ing tapel wates.

Siswa kasebut, sing kena pesen sing paling kasar ing media sosial lan nonton pertandhingan njerit antarane politisi lan sing disebut "ahli" saka kabeh pihak ing arena politik, uga bisa ngrungokake pesen rekonsiliasi ing ruang kelas sing aman. Dheweke bisa takon pitakonan sing paling angel.

Siswa kasebut, sing kena pesen sing paling kasar ing media sosial lan nonton pertandhingan njerit antarane politisi lan sing disebut "ahli" saka kabeh pihak ing arena politik, uga bisa ngrungokake pesen rekonsiliasi ing ruang kelas sing aman. Dheweke bisa takon pitakonan sing paling angel.

Yen wis siyap, ing umur iki, menyang tentara kanggo resiko nyawane kanggo nglindhungi negarane, mesthine bisa dipercaya duwe kawicaksanan lan pinter setuju, utawa ora, karo pesen kita. Katon yen mungsuh kita bakal ngrampok kesempatan kanggo ndeleng manungsa ing liyane. Sajrone pirang-pirang taun, kita wis ndeleng dheweke nandhang nesu lan wedi marang bocah-bocah iki, mula ora duwe pangarep-arep.

Kita matur nuwun marang kabeh guru lan kepala sekolah sing wani sing tetep nyengkuyung pesen kita, sanajan akeh ancaman sing ditindakake. Padha njupuk ngadeg kanggo free wicara lan ora intimidated dening voices bosok ing nggatekke.

Lan kita ngajak kabeh wong sing rumangsa kaancam dening pesen kita supaya nemu rapat dialog sadurunge menehi keputusan. Mbokmenawa dheweke bakal bisa ngarahake nesu marang akeh ketidakadilan liyane sing kedadeyan saben dina. Kita minangka target sing gampang, nanging kita wis mbayar rega paling dhuwur kanggo ngomong apa sing ana ing ati. Wong-wong sing nyerang kulawargane kudu isin.

Robi Damelin, sing putrane David tiwas dening penembak jitu Palestina ing 2002, minangka anggota aktif lan juru bicara The Parents Circle - Forum Keluarga.

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top