Pangembangan kurikulum ing negara sing rapuh kanggo nyengkuyung perdamaian lan pangurangan konflik

(Sumber: Ruth Naylor, Layanan Pengetahuan Terapan GSDRC)

Riset babagan pendhidhikan lan konflik nuduhake manawa sistem pendhidhikan ora netral ing politik nanging minangka bagean penting ing ekonomi politik sing bisa nambah utawa nyuda konflik (Novelli et al., 2014; Bush lan Saltareilli, 2000). Kurikulum bisa digunakake minangka wahana kanggo promosi ideologi sing dominan. Ana pirang-pirang kedadeyane nalika kurikulum sekolah digunakake kanggo nganiaya klompok etnis tartamtu lan kanggo promosi ideologi sengit, ideologi xenophobic lan rasis, militerisme lan perang agama (Dupuy, 2008). Kosok baline, uga ana pirang-pirang conto kurikulum sing sengaja dirancang kanggo ningkatake perdamaian. Makalah iki ndeleng sawetara pendekatan kanggo ngembangake kurikulum sing ningkatake perdamaian, lan bukti, yen kasedhiya, efektivitas pendekatan kasebut.

[icon type = "glyphicon glyphicon-folder-open" color = "# dd3333 ″] Download laporan lengkap

Makalah kasebut nerangake manawa,

  • Basis bukti babagan pengaruh pendekatan kurikuler ing perdamaian diwatesi. Program jarang dievaluasi nggunakake metode ketat lan umume panliten yaiku observasional lan kualitatif.
  • Pendhidhikan kanggo ningkataké perdamaian, utawa Learning to Live Together, bisa dilebokake ing kurikulum liwat subyek mandhiri kayata pendhidhikan perdamaian, pendhidhikan etika, pendhidhikan hak asasi manungsa, utawa integrasi ing saindhenging kurikulum nggunakake subyek operator kayata sejarah, pasinaon sosial, katrampilan urip , sipil, seni lan pendidikan jasmani.
  • Program pendhidhikan perdamaian sing nggabungake piwulang ing sekolah sing didhukung dening bahan pengajaran lan pamulangan sing dirancang kanthi apik karo pelatihan guru lan pelatihan adhedhasar masarakat ditemokake bisa menehi pengaruh positif marang sikap lan tingkah laku para peserta ing kahanan sing ana konflik, paling ora ing jangka pendek .
  • Pendhidhikan sejarah dadi kontroversi lan kadhang kala disingkirake saka kurikulum ing periode pasca konflik. Pendekatan inovatif kanggo piwulang sejarah kanthi potensial kanggo nyengkuyung perdamaian wis dikembangake, nanging iki arang digunakake ing kurikulum arus utama.
  • Pendhidhikan kewarganegaraan bisa digunakake kanggo ningkatake persatuan nasional lan nuwuhake prilaku perdamaian ing antarane para mudha.
  • Pendhidhikan basa ibu bisa nyuda disparitas sinau ing antarane klompok, nanging uga ana kasus kanggo nggunakake siji basa instruksi kanggo ningkatake persatuan nasional.
  • Pendidikan lan pelatihan teknik lan kejuruan bisa menehi alternatif alternatif ekonomi kanggo para remaja kanggo gabung karo klompok bersenjata lan mbantu integrasi mantan pejuang menyang masarakat. Nanging, ana bebaya yen program kasebut bisa ningkatake prospek kerja kanthi salah.
  • Pendekatan partisipatif kanggo pangembangan kurikulum bisa mesthekake yen kabutuhan klompok sing dipinggirake bakal dianggep lan bisa dadi proses perdamaian dhewe. Proyek sing nglibatake para pemuda minangka fasilitator konsultasi komunitas babagan kurikulum nasional ing Somalia wis nuduhake akeh asil sing positif.
  • Tantangan penting kanggo pangembangan kurikulum kanggo pembangunan perdamaian yaiku entuk keseimbangan sing cocog antarane nganut macem-macem (kayata budaya, etnis, linguistik lan agama) nalika ngupayakake ningkatake persatuan lan identitas nasional.

 
Kutipan:
Naylor, R. (2015). Pangembangan kurikulum ing negara sing rapuh kanggo nyengkuyung perdamaian lan nyuda konflik.GSDRC Helpdesk Research Report 1313. Birmingham, UK: GSDRC, University of Birmingham.

 

(Bukak artikel asli)

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...