COP27 Gagal Wanita & Bocah-bocah wadon - Wektu Dhuwur kanggo Netepake Multilateralisme (Bagian 2 saka 3)

Pambuka Editor: Patriarki Mbebayani Bumi

Kekuwatan negara-perusahaan sing ndominasi donya nemtokake cara urip, apa sing kita ngerti, lan nyoba ngontrol apa sing kita lakoni babagan apa sing kita ngerti. Duta Besar Chowdhury nyritakake babagan carane dominasi lan kontrol kanggo kepentingan sempit saka wong-wong sing paling duwe hak istimewa ing donya lan ketimpangan jender sing katon ing papan resor Mesir kelas atas sing dadi tuan rumah COP27, ing ngendi akomodasi ora terjangkau kanggo aktivis masyarakat sipil, ora kalebu sing pengin menehi swara. kanggo kepentingan bangsa bumi. Ing Sharm El Sheik lan ing media, swara kasebut diwenehake, kaya sing ditulis Duta Besar, "kuping budheg." Nanging industri bahan bakar fosil entuk perhatian.

Media ora nampilake pernyataan kaya sing dikirim menyang konferensi dening Sima Bahous, Direktur Eksekutif Wanita PBB. "Owah-owahan iklim lan ketimpangan jender minangka tantangan sing ana gandhengane. Kita ora bakal bisa nggayuh tujuan 1.5 derajat celsius, utawa tujuan liyane tanpa kesetaraan gender lan kontribusi lengkap wanita lan bocah-bocah wadon.

Utawa iki saka CEO Femnet Kenyan, Imali Nigusale "Janji wis digawe taun-taun, nanging kasunyatane nggawe kita ngira manawa implementasine ... [tau] bisa digayuh. Iklim responsif jender iku sing kita butuhake. Wektu kanggo tumindak yaiku wingi."

Bangsa-bangsa ing Global South sing nganti saiki wis ngalami owah-owahan iklim, feminis, profesional PBB, aktivis pemuda saka Lor lan Kidul, lan masyarakat sipil global, kudu bisa nggabungake tumindak kabijakan iklim umum minangka pangarep-arep sing paling apik. kaslametané spesies kita lan planet. Iki minangka tantangan gedhe, nanging kita wis nindakake tumindak kasebut sadurunge. Minggu iki kita ngrayakake ulang tahun kaping pindho saka Prajanjian Larangan Senjata Nuklir sing ditrapake. Deklarasi Rakyat ditanggepi ing pungkasan COP27, lan sawetara asil positif COP26 babagan keanekaragaman hayati saka konferensi Montreal sing anyar nuduhake potensial kasebut. Minangka Duta Besar nyaranake, SDG minangka titik rapat praktis. Ayo kabeh, kanthi cara sing bisa, nggawa komunitas jagad bebarengan kanggo ngadhepi bebaya iklim sing bakal teka lan ketimpangan jender sing nyebabake. Wektu kanggo tumindak, pancen, wingi, nanging saiki uga. (BAR, 1/19/22)

COP27 Gagal Wanita & Bocah-bocah wadon - Wektu Dhuwur kanggo Netepake Multilateralisme (Bagian 2 saka 3)

By Anwarul K. Chowdhury

(Dipunbabar saking: Inter Press Service. 13 Desember 2022)

POLRI AFRIKA NOLAK WANITA & WANITA AFRIKA

NEW YORK, 13 Desember 2022 (IPS) - Wanita lan Bocah-bocah wadon Afrika prihatin banget babagan kekurangan komitmen dening Partai UNFCCC amarga owah-owahan iklim terus duwe pengaruh negatif ing bawana sing nyebabake luwih akeh wanita lan bocah-bocah wadon.

WGC wis ngunggahake swara para feminis Afrika ing COP27, negesake kekuwatane kanggo nuntut keadilan iklim sing diandharake ing set proposal sing kuat sing disedhiyakake minangka Panjaluk Wanita lan Bocah-bocah wadon Afrika. [ Link: WGC_COP27-African-Feminists-Demands_EN_final.pdf (womenengenderclimate.org) ] Panjaluk stres utamane mbutuhake luwih akeh wanita lan wong enom ing proses nggawe keputusan;

Imali Ngusale, Petugas Komunikasi FEMNET, Kenya kanthi jelas ing pratelan babagan dimensi iki ujar manawa "Ucapan babagan keterlibatan wanita lan pemuda wis diucapake ing pidato sing digawe kanthi apik. Janji wis digawe saben taun, nanging pamriksan kasunyatan ndadekake kita bisa ngira manawa implementasine GAP minangka janji sing ora bakal bisa ditindakake. Negosiasi owah-owahan iklim responsif jender yaiku apa sing kita butuhake. Wektu kanggo tumindak yaiku wingi."

“… Kita sedhih karo asil saka implementasine kanggo GAP. GAP tetep dadi mercusuar pangarep-arep kanggo wanita lan bocah-bocah wadon sing ana ing garis ngarep krisis iklim, "ujare Ratu Nwanyinnaya Chikwendu, aktivis Perubahan Iklim lan Kesehatan lan Hak Seksual lan Reproduksi (SRHR) Nigeria.

Ing pratelan sing angel banget, juru wicoro WGC Carmen Capriles ujar kanthi banter ing pratelan ing upacara penutupan tanggal 20 November yen "COP iki dudu papan sing aman kanggo wanita pembela lingkungan lan hak asasi manungsa, ora ing papan iki utawa ing keputusane. . Kita wis ngalami sidelined maneh, kita wis ngalami pelecehan, penindasan lan perlawanan marang tuntutan keadilan iklim feminis, nanging iki mung nggawe kita kuwat.

Pernyataan siji-halaman sing kuat iki wis dikirim ing situs web Jaringan Regional PBB (WUNRN) Wanita sing dipercaya lan bergengsi lan patut diwaca dening kabeh aktivis lan panyengkuyung kanggo hak-hak wanita lan bocah-bocah wadon. Iku bakal migunani kanggo PBB kanggo nliti masalah sing diangkat dening WGC statement ing COP27 lan publicly nuduhake temonan. Wanita PBB lan UN DESA sing ngawasi partisipasi LSM ing saindhenging sistem PBB kudu dadi entitas utama kanggo ngupayakake perkara iki saka Markas Besar PBB.

Ngandharake rasa kuciwa kanthi kekurangan substansi ing asil, politisasi lan proses non-partisipatif, Zainab Yunusa, Aktivis Perubahan Iklim lan Pembangunan Nigeria mikir, "Minangka feminis keadilan iklim Afrika sing enom, aku teka ing COP27 kanthi bungah kanggo ndeleng keputusan konkrit. kanggo ngetutake review penengah saka Rencana Aksi Gender (GAP)…. Nanging, aku nyekseni proses negosiasi sing mbatesi sing ngrusak kontribusiku.

"Aku mirsani daya politik licik muter saka 'sapa sing mbayar apa,' ing beyo saka kasangsaran wanita lan bocah-bocah wadon intersecting macem-macem. Aku weruh keputusan GAP sing ringkih, ora nyata, jam sewelas sing mung ngupayakake kothak kanggo entuk asil. COP27 side-line agenda jender ing aksi iklim. Gagal pembela hak asasi manungsa wanita, wanita pribumi, wanita enom, Titik Fokus Perubahan Iklim Gender Nasional, lan advokat keadilan iklim jender sing njaluk kesetaraan jender ing aksi iklim.

Aktivis Perubahan Iklim Gender mikir apa frustasi kasebut bakal katon maneh ing COP28. Nanging, pangarep-arep winates kasebut ana gandhengane karo penanganan negosiasi sing trampil, transparan, lan ora adil ing tahap pungkasan ing COP27 dening fasilitator Hana Al-Hashimi saka delegasi UAE, tuan rumah sabanjure.

PERANAN WIKIGENDER DIragukan

Ing konteks advokasi jender lan iklim, sawetara aktivis masyarakat sipil wis nyatakake keraguan babagan peran Wikigender, sing ngaku minangka "platform kolaboratif online global sing ngubungake pembuat kebijakan, masyarakat sipil lan ahli saka negara maju lan berkembang kanggo nemokake. solusi kanggo ningkatake kesetaraan gender." Kacarita nyedhiyakake "ruang terpusat kanggo ijol-ijolan kawruh babagan masalah-masalah utama sing muncul, kanthi fokus sing kuat ing Tujuan Pembangunan Sustainable (SDGs), lan utamane ing SDG 5".

Program Universitas Wikigender melu mahasiswa sing nggarap masalah kesetaraan gender. Minangka komunitas online sing diawasi dening OECD Development Centre, para aktivis kepingin weruh babagan bias platform kasebut, luwih-luwih amarga masalah kesetaraan gender.

PENYERTAAN WANITA DIMARGINAL

Keprigelan utama liyane sing umume umume para aktivis yaiku sithik banget wanita sing melu negosiasi iklim COP27. Wanita sacara historis kurang diwakili ing konferensi global Perserikatan Bangsa-Bangsa babagan owah-owahan iklim, lan COP27 ora kajaba. Analisis BBC nemokake manawa wanita kurang saka 34% tim negosiasi negara ing Sharm El-Sheikh. Sawetara delegasi luwih saka 90% lanang.

ActionAid UK nandheske yen "ora ana sing bisa mlaku nalika wanita ana ing kamar, dheweke nggawe solusi sing kabukten luwih lestari." Kanggo nggawe prakara sing luwih elek, PBB ngira manawa 80% wong sing terlantar amarga owah-owahan iklim yaiku wanita. ActionAid ujar manawa owah-owahan iklim nambah ketimpangan jender. Kaputusan ing COP27 ora fokus ing masalah khusus uga perspektif sing dadi perhatian khusus kanggo wanita.

Ing COP27, pambuka 'foto kulawarga' nuduhake kasunyatan sing ora apik sing nampilake 110 pimpinan, nanging mung pitung wong wadon. Iki minangka salah sawijining konsentrasi wanita paling murah sing katon ing COP, miturut Organisasi Lingkungan lan Pembangunan Wanita (WEDO), sing nglacak partisipasi wanita ing acara kasebut. Rolas taun kepungkur ing 2011, negara-negara janji bakal nambah partisipasi wanita ing rembugan kasebut, nanging bagean kasebut ing taun iki mudhun wiwit puncak 40% ing 2018, miturut WEDO.

Miturut PBB, wanita enom saiki mimpin tanggung jawab kanggo njupuk tindakan perubahan iklim. Sawetara kasus hukum sing paling misuwur sing digawa marang pamrentah amarga ora tumindak babagan owah-owahan iklim, digawa dening wanita. Cetha yen asil rembugan babagan owah-owahan iklim bakal kena pengaruh amarga kurang partisipasi wanita. Dheweke kudu lungguh ing meja.

Kaya ing taun-taun liyane, wanita, lan utamane wanita warna lan saka negara-negara ing Global Kidul wis nuntut, supaya swarane dirungokake lan digedhekake ing negosiasi iklim. Panjaluke padha kleru. "Nalika kita ngomong babagan perwakilan, luwih akeh tinimbang nomer; iku perwakilan lan inklusi sing migunani, "ujare Nada Elbohi, pengacara feminis lan pemuda Mesir, ing siaran pers. "Iki nggawa prioritas wanita lan bocah-bocah wadon Afrika menyang meja."

MASYARAKAT MASYARAKAT DIJADOKE KANGGO

Situs web UNFCCC nyatakake yen "Masyarakat sipil lan organisasi non-pemerintah (NGO) disambut ing konferensi (COP tahunan lan sing gegandhengan) iki minangka pengamat kanggo menehi panemu lan keahlian, lan kanggo luwih makili masyarakat ing donya." Ana 1400 organisasi pengamat sing diklompokake dadi sangang konstituen yaiku, 1. Organisasi bisnis lan industri; 2. Organisasi lingkungan; 3. Pemerintah daerah lan kotamadya; 4. serikat pekerja; 5. Organisasi riset lan independen; lan organisasi sing makarya kanggo 6. hak-hak Pribumi; 7. kanggo wong enom; 8. kanggo buruh tani; lan 9. kanggo Wanita lan hak jender.

Sanadyan konstituen kasebut nyedhiyakake titik fokus kanggo interaksi sing luwih gampang karo Sekretariat UNFCCC, adhedhasar ing Bonn, lan pamrentah individu, ing COP27, interaksi kasebut ora kedadeyan. Sambat kekurangan ruang masyarakat sipil sing efektif, Gina Cortes Valderrama, WGC Co-Focal Point, Women Engage for a Common Future (WECF) fokus kanthi terang-terangan ing kasunyatan sing nyatakake yen "Negosiasi ing COP27 wis ditindakake ing tengah-tengah ketidakadilan sing luwih jero babagan akses lan inklusi, kanthi peserta ngadhepi diskriminasi, pelecehan lan pengawasan, lan keprihatinan kanggo safety uga safety para aktivis lan pembela hak asasi manungsa.

Dheweke nambahake, "Tinimbang iki minangka papan kanggo njamin hak asasi manungsa kanggo kabeh, nanging digunakake minangka Expo ing ngendi kapitalisme, solusi palsu lan model pembangunan kolonial disambut karo karpet abang nalika wanita lan bocah-bocah wadon ilang ing kenangan. tanah sing ilang, lemah sing rusak, awu sing dipateni."

Perwakilan WGC nyatakake nesu kanthi ngumumake yen "Sanajan kita nyebutake kemunafikan, ora ana tumindak lan ketidakadilan ing papan iki, minangka masyarakat sipil lan gerakan sing disambungake ing perang kanggo kaadilan iklim, kita ora gelem nyerahake ruang multilateralisme menyang pandangan sing cendhak. politisi lan kepentingan perusahaan sing didorong bahan bakar fosil.

Pimpinan masyarakat sipil utama kritis babagan pengecualian sing ngeluh yen "Para pengamat terus-terusan dikunci metu saka kamar negosiasi amarga alasan 'kekurangan ruang duduk' bola-bali ...

Dheweke menehi tandha marang penyelenggara lan host COP sing bakal teka kanthi ujar manawa "Iki kudu diarani lan dipungkasi."

COP27 WARTA MASYARAKAT

Ing dina-dina pungkasan COP27, dadi saya frustasi, Konstituensi Wanita lan Jender bebarengan karo gerakan masyarakat sipil sing beda-beda ing saindenging jagad nyetujoni Deklarasi Rakyat COP27 bebarengan kanggo Keadilan Iklim. Pranyatan kasebut nyebutake: (1) dekolonisasi ekonomi lan masyarakat kita; (2) Pembayaran utang iklim lan pangiriman keuangan iklim; (3) Pertahanan 1.5c kanthi tujuan nol nyata ing taun 2030 lan nolak solusi palsu; (4) Solidaritas global, perdamaian, lan keadilan. Teks lengkap kasedhiya ing COP27 Deklarasi Rakyat (womengenderclimate.org).

Deklarasi substantif lan maju iki kudu nguatake solidaritas masyarakat sipil lan menehi cithak biru kanggo aktivisme ing COP sing bakal teka lan platform UNFCCC liyane.

Amarga perawatan sing ora becik lan kuciwane para pengamat masyarakat sipil sing ora entuk akses sajrone COP27, bakal migunani kanggo proses COP lan Presidensi COP sabanjure kanggo ngidini siji wakil saka saben sangang konstituensi kasebut bisa teka ing kabeh rapat-rapat kasebut. Para Pihak wiwit COP28 terus.

LOBI BAHAN BAKAR FOSIL METU SAKA AYUN

Ing sawijining titik ana pendapat sing meh padha ing COP27 yen industri bahan bakar fosil pungkasane metu saka bayangan. Salah sawijining kunci penting saka Sharm El-Sheikh yaiku anané lan kekuwatan bahan bakar fosil - dadi delegasi utawa negara.

Para rawuh sing ana hubungane karo industri minyak lan gas ana ing endi wae. Kira-kira 636 minangka bagéan saka delegasi negara lan tim perdagangan, sing nuduhake paningkatan luwih saka 25% saka COP26. Anjungan-anjungan sing rame banget kadhangkala kaya pameran dagang bahan bakar fosil. Pengaruh iki jelas katon ing teks pungkasan.

Sanne Van de Voort saka Women Engage for a Common Future (WECF), menehi komentar, "... sanajan wis suwe, mung sawetara negara sing nampilake rencana nasional sing wis direvisi ing Sharm El-Sheikh; ing kontras luwih saka 600 bahan bakar fosil lan pelobi nuklir banjir latar COP, sade solusi iklim palsu sing ". Miturut Spiegel, COP27 dadi pasar ing ngendi 20 transaksi minyak lan gas utama ditandatangani dening pembunuh iklim kayata Shell lan Equinor.

Tzeporah Berman, direktur program internasional ing organisasi lingkungan akar umbi "Stand.Earth" nangisi yen "Mesthekake, pembakaran bahan bakar fosil kayata batu bara, minyak, lan gas, minangka penyebab utama krisis iklim. Gagal kita ngerteni iki ing 27 COP minangka akibat saka kekuwatan para pemangku bahan bakar fosil, utamane perusahaan minyak lan gas gedhe sing ana ing COP iki sing nggawe produke ora katon ing negosiasi.

Kampanye iklim nggambarake konferensi iklim unggulan PBB minangka "lelucon bengkong" lan ujar manawa COP27 katon minangka "festival bahan bakar fosil lan kanca-kancane sing polusi, sing didhukung dening bathi bumper anyar ... lelucon bengkong kanthi ngorbanake manungsa lan planet."

Duta Besar Anwarul K. Chowdhury iku mantan Wakil Sekretaris Jenderal lan Perwakilan Tinggi Perserikatan Bangsa-Bangsa, mantan Duta Besar Bangladesh kanggo PBB lan mantan Presiden Dewan Keamanan.

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top