COP27 Gagal Wanita & Bocah-bocah wadon - Wektu Dhuwur kanggo Netepake Multilateralisme (Bagian 1 saka 3)

Pambuka Editor: Patriarki Mbebayani Bumi

Kekuwatan negara-perusahaan sing ndominasi donya nemtokake cara urip, apa sing kita ngerti, lan nyoba ngontrol apa sing kita lakoni babagan apa sing kita ngerti. Duta Besar Chowdhury nyritakake babagan carane dominasi lan kontrol kanggo kepentingan sempit saka wong-wong sing paling duwe hak istimewa ing donya lan ketimpangan jender sing katon ing papan resor Mesir kelas atas sing dadi tuan rumah COP27, ing ngendi akomodasi ora terjangkau kanggo aktivis masyarakat sipil, ora kalebu sing pengin menehi swara. kanggo kepentingan bangsa bumi. Ing Sharm El Sheik lan ing media, swara kasebut diwenehake, kaya sing ditulis Duta Besar, "kuping budheg." Nanging industri bahan bakar fosil entuk perhatian.

Media ora nampilake pernyataan kaya sing dikirim menyang konferensi dening Sima Bahous, Direktur Eksekutif Wanita PBB. "Owah-owahan iklim lan ketimpangan jender minangka tantangan sing ana gandhengane. Kita ora bakal bisa nggayuh tujuan 1.5 derajat celsius, utawa tujuan liyane tanpa kesetaraan gender lan kontribusi lengkap wanita lan bocah-bocah wadon.

Utawa iki saka CEO Femnet Kenyan, Imali Nigusale "Janji wis digawe taun-taun, nanging kasunyatane nggawe kita ngira manawa implementasine ... [tau] bisa digayuh. Iklim responsif jender iku sing kita butuhake. Wektu kanggo tumindak yaiku wingi."

Bangsa-bangsa ing Global South sing nganti saiki wis ngalami owah-owahan iklim, feminis, profesional PBB, aktivis pemuda saka Lor lan Kidul, lan masyarakat sipil global, kudu bisa nggabungake tumindak kabijakan iklim umum minangka pangarep-arep sing paling apik. kaslametané spesies kita lan planet. Iki minangka tantangan gedhe, nanging kita wis nindakake tumindak kasebut sadurunge. Minggu iki kita ngrayakake ulang tahun kaping pindho saka Prajanjian Larangan Senjata Nuklir sing ditrapake. Deklarasi Rakyat ditanggepi ing pungkasan COP27, lan sawetara asil positif COP26 babagan keanekaragaman hayati saka konferensi Montreal sing anyar nuduhake potensial kasebut. Minangka Duta Besar nyaranake, SDG minangka titik rapat praktis. Ayo kabeh, kanthi cara sing bisa, nggawa komunitas jagad bebarengan kanggo ngadhepi bebaya iklim sing bakal teka lan ketimpangan jender sing nyebabake. Wektu kanggo tumindak, pancen, wingi, nanging saiki uga. (BAR, 1/19/22)

COP27 Gagal Wanita & Bocah-bocah wadon - Wektu Dhuwur kanggo Netepake Multilateralisme (Bagian 1 saka 3)

By Anwarul K. Chowdhury

(Dipunbabar saking: Inter Press Service. 12 Desember 2022)

NEW YORK, 12 Desember 2022 (IPS) - Telung minggu wis liwati wiwit rapat-rapat gedhe saka Konferensi Para Pihak (COP) kaping 27 menyang Konvensi Kerangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim (UNFCCC), umume dikenal kanthi judhul sing gampang diucapake lan dieling-eling - COP27, rampung ing kutha resort Sharm El-Sheikh ing Mesir.

Taun iki, tuan rumah rotasi tahunan COP minangka giliran Afrika sing dirawuhi kanthi total 33,449 wong, kalebu 16,118 delegasi saka Partai, 13,981 pengamat, lan 3,350 anggota media.

Coba pikirake jejak karbon sing dicathet dening kerumunan wong akeh iki! COP26 pungkasan ing Glasgow ing Inggris - telat setaun amarga Covid - dadi giliran Eropa Kulon lan liya-liyane lan sabanjure - COP28 - bakal dadi giliran Asia lan tuan rumah bakal dadi kutha ajaib Uni Emirat Arab Dubai. .

DANA RUGI LAN KERUSAKAN IKI?

Overshooting tanggal sing dijadwalake ditutup ing dina Jumuah 18 November nganti rong dina, COP27 pungkasane rampung dina Minggu 20 November. Penundaan sing ora biasa iki dibutuhake kanggo meksa negara-negara industri, sing diarani negara maju, sing pungkasane nyerahake oposisi sing ora adil, ora rasional, lan mantep telung dasawarsa, lan setuju nggawe dana kanggo mbantu negara-negara sing rusak amarga akibat saka owah-owahan iklim.

Nyebut implikasi hukum kanggo nggunakake istilah "kompensasi" sing gampang dingerteni, para penyeret mlaku luwih seneng nyebat "dana kerugian lan karusakan". Ya, iku persetujuan prinsip kanggo nggunakake istilah "dana". Sing wis disebut-sebut dening media minangka terobosan, sukses gedhe, persetujuan sing sepisanan, pungkasane buntu.

Pengamat sing ngerti babagan negosiasi COP mratelakake panemume yen kasenengan oktane dhuwur kasebut - nyesel nggunakake istilah sing gegandhengan karo bahan bakar fosil iki - mung naif lan bisa dadi taktik lobi bahan bakar fosil kanggo ngalihake perhatian saka kegagalan COP27 nyakup persetujuan sing dibutuhake babagan langkah-langkah serius kanggo nyuda emisi.

SING SING MATI

Nalika asil COP27 overplayed nyorot persetujuan kanggo nggawe dana Rugi lan Karusakan. Ing sisih liya, ana rasa bisu sing ora nyenengake babagan keputusan sing ditindakake babagan wanita lan masalah owah-owahan iklim. Gambar sing beda banget muncul babagan masalah inti iki, bisa uga ora dianggep dening media uga delegasi negara lan pimpinane sing pantes digatekake.

Sawetara LSM mirsani sing nalika media iki sumunar persetujuan ing "kompensasi" dana minangka "Breaking News", kanggo wong-wong mau total indifference kanggo relevansi jender lan owah-owahan iklim ana "Heartbreaking News".

EARTH SUMMIT MULAI AKSI IKLIM

Tanggepan politik internasional kanggo owah-owahan iklim diwiwiti kanthi adopsi Konvensi Kerangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim (UNFCCC) taun 1992 ing KTT Bumi ing Rio de Janeiro, Brasil. Iki nemtokake kerangka hukum lan prinsip dhasar kanggo kerjasama perubahan iklim internasional.

Konvensi kasebut, sing wiwit tanggal 21 Maret 1994, nduweni 198 pihak. Kanggo ngedongkrak efektifitas UNFCCC, Protokol Kyoto diadopsi ing Desember 1997. Ing Desember 2015, para pihak ngadopsi Persetujuan Paris sing akeh disorot.

Konferensi Para Pihak UNFCCC (COP1) pisanan dianakaké ing Berlin ing taun 1995.

RENCANA TINDAKAN GENDER

Ing COP25 ing 2019 ing Madrid, Para Pihak sarujuk Program Kerja Lima babagan Gender lan Rencana Aksi Gender (GAP) 5 taun sing ditingkatake. Ing taun 2014, COP20 ing Lima ngedegake Program Kerja Lima babagan Gender (LWPG) pisanan kanggo ningkatake keseimbangan jender lan nggabungake pertimbangan jender menyang karya Para Pihak lan sekretariat UNFCCC sajrone ngleksanakake Konvensi lan Persetujuan Paris supaya bisa nggayuh kabijakan iklim responsif jender. lan tumindak. COP22 ing Marrakech mutusake babagan perpanjangan LWPG telung taun, kanthi review ing COP25, lan GAP pisanan ing UNFCCC didegake ing COP23 ing 2017 ing Bonn.

Ketimpangan jender ditambah karo krisis iklim minangka salah sawijining tantangan paling gedhe ing jaman saiki. Iki nyebabake ancaman kanggo cara urip, mata pencaharian, kesehatan, safety lan keamanan kanggo wanita lan bocah-bocah wadon ing saindenging jagad.

KRISIS IKLIM dudu GENDER NEUTRAL

Wanita ora kena pengaruh owah-owahan iklim nanging uga ora bisa nggawe keputusan. Wong-wong iki akeh banget dipindhah dening bencana iklim lan luwih saka 14 kaping luwih cenderung tiwas dening bencana sing ana gandhengane karo iklim, miturut Komisi Hak Asasi Manusia PBB. Senadyan kerentanan kanggo iklim ora aman, wanita minangka agen aktif lan promotor adaptasi lan mitigasi iklim sing efektif.

Ing buku sing mentas diterbitake, 'Climate Hazards, Disasters and Gender Ramifications', Catarina Kinnvall lan Helle Rydstrom nliti politik jender saka bencana lan owah-owahan iklim lan mbantah manawa hierarki jender, struktur patriarki lan maskulinitas raket banget karo kerentanan wanita kanggo bencana iklim.

Krisis iklim ora "netral jender". Wanita lan bocah-bocah wadon ngalami pengaruh paling gedhe saka owah-owahan iklim, sing nambah ketimpangan jender sing ana lan nyebabake ancaman unik kanggo mata pencaharian, kesehatan, lan safety.

Owah-owahan IKLIM AS GROUP ANCAMAN kanggo WANITA

Owah-owahan iklim minangka "multiplier ancaman", tegese nambah ketegangan sosial, politik, lan ekonomi ing setelan sing rapuh lan kena pengaruh konflik. Amarga owah-owahan iklim nyebabake konflik ing saindenging jagad, wanita lan bocah-bocah wadon ngalami tambah kerentanan kanggo kabeh jinis kekerasan adhedhasar jender, kalebu kekerasan seksual sing ana gandhengane karo konflik, perdagangan manungsa, perkawinan bocah, lan kekerasan liyane.

Ing wulan Maret taun iki, Komisi PBB babagan Status Wanita (CSW) nimbang pitakonan pisanan babagan kesetaraan jender lan owah-owahan iklim. Dheweke ngakoni manawa ana ancaman eksistensial sing ditimbulake dening owah-owahan iklim, jagad iki ora mung butuh solidaritas global, nanging uga mbutuhake tumindak iklim sing konkrit lan transformatif, kanthi keterlibatan wanita lan bocah-bocah wadon ing jantung.

UN WOMEN NEGARA KESEtaraAN GENDER SENTRAL TO CLIMATE ACTION

Ing pidato ing Konferensi kasebut, Direktur Eksekutif Wanita PBB Sima Bahous negesake manawa "Wanita PBB ana ing COP27 kanggo nantang jagad fokus ing kesetaraan jender minangka pusat tumindak iklim lan menehi solusi konkrit." Dheweke negesake manawa "Owah-owahan iklim lan ketimpangan jender minangka tantangan sing ana gandhengane. Kita ora bakal bisa nggayuh tujuan 1.5 derajat Celsius, utawa tujuan liyane, tanpa kesetaraan jender lan kontribusi lengkap wanita lan bocah-bocah wadon.

Mbak Bahous kanthi bener negesake ing COP27 manawa "Wolung puluh persen kabeh wong sing terlantar amarga kahanan darurat iklim yaiku wanita lan bocah-bocah wadon. Dampak saka krisis iklim duwe pasuryan wanita sing jelas.

COP27 UNDERPERFORMS FOR GENDER

Nanging inti sing diartikulasikan lan substantif saka masalah ing UNFCCC lan COP ora entuk perhatian sing dibutuhake. Ana kaputusan housekeeping Sejatine judul "Tinjauan Intermediate implementasine saka rencana aksi jender" karo akeh paragraf diwiwiti karo "Cathetan karo apresiasi", "Uga cathetan karo apresiasi", "Welcomes", "Nyengkuyung". Kaputusan kasebut kaya-kaya Partai luwih tundhuk marang sekretariat UNFCCC tinimbang wanita lan bocah-bocah wadon ing donya.

COP27 njupuk sing diarani "keputusan panutup" sajrone wektu sing luwih dawa tanggal 20 November babagan "review midterm GAP" sing negesake kabutuhan kanggo ningkatake upaya kanggo keseimbangan jender lan nambah inklusivitas ing proses UNFCCC kanthi ngundang Presiden COP ing mangsa ngarep kanggo nyalonake wanita. minangka Juara Tingkat Tinggi PBB kanggo Aksi Iklim (isin, loro-lorone Juara saiki yaiku wong sing dicalonake dening COPs 26 & 27 Presiden); lan njaluk Partai kanggo ningkatake keseimbangan jender sing luwih gedhe ing delegasi nasional, uga Sekretariat, pejabat ketua sing relevan, lan penyelenggara acara kanggo ningkatake acara sing seimbang jender.

Uga nyengkuyung pihak lan entitas publik lan swasta sing relevan kanggo nguatake respon jender babagan keuangan iklim. Kaputusan kasebut uga njaluk Sekretariat kanggo ndhukung kehadiran jender nasional lan titik fokus owah-owahan iklim ing rapat-rapat UNFCCC sing diwajibake.

Kaputusan kasebut rampung karo paragraf 22 sing ujar manawa "Panjaluk supaya tumindak sekretariat sing dijaluk ing keputusan iki ditindakake miturut kasedhiyan sumber daya finansial". Paragraf sing nggegirisi sing kudu dilebokake ing keputusan babagan implementasine Rencana Aksi Gender (GAP). Sawetara peserta ujar manawa paragraf kasebut nggambarake GAP jender ing saben aspek kegiatan manungsa.

Kaputusan panutup babagan jender ing COP27 nuduhake kanthi jelas yen wiwit GAP diadopsi ing COP23 ing 2017, ora ana sing maju babagan keseimbangan jender, inklusivitas, lan perwakilan ing konteks owah-owahan iklim.

Kaputusan panutup omnibus kanthi irah-irahan "Rencana Implementasi Sharm el-Sheikh" nyengkuyung "Pihak kanggo nambah partisipasi lengkap, migunani lan padha wanita ing aksi iklim lan kanggo njamin implementasine responsif jender ... kalebu kanthi ngetrapake Program Kerja Lima babagan Gender lan sawijining Rencana Aksi Gender ..." Uga ngundang "Pihak kanggo nyedhiyakake dhukungan kanggo negara berkembang kanggo nindakake aksi sing gegandhengan karo jender lan ngleksanakake Rencana Aksi Gender."

Yen rekaman COPs dianggep babagan jender lan masalah iklim, ora ana ruang lingkup, ora ana pangarep-arep kanggo optimisme. Kanggo nggawe pratelan iki masuk akal lan ditampa kanthi wiyar, potongan pendapat iki ngutip kanthi ekstensif pimpinan masyarakat sipil sing organisasi duwe kredibilitas, keahlian, lan pengalaman.

PRIA & GENDER ADVOCATED OUTRAGED

Women and Gender Constituency (WGC), platform kanggo masyarakat sipil sing makarya kanggo njamin hak-hak wanita lan keadilan jender ing kerangka UNFCCC, wis dadi salah sawijining entitas sing paling vokal babagan keputusan COP27.

Ing siaran pers sawise kesimpulane tanggal 20 Nopember 2022, WGC ujar manawa "Minangka para feminis lan panyengkuyung hak-hak wanita nggawe strategi saben dina kanggo nyengkuyung tumindak iklim sing adil jender lan adhedhasar hak asasi manungsa, para negosiator maneh ora nggatekake urgensi krisis iklim saiki. .”

WGC minangka koalisi LSM sing diadegaké ing taun 2009 lan diakoni minangka pengamat resmi dening Sekretariat UNFCCC ing taun 2011. Iki minangka salah siji saka sangang kelompok pemangku kepentingan UNFCCC, sing saiki dumadi saka 33 organisasi masyarakat sipil wanita lan lingkungan lan jaringan luwih akeh. luwih saka 600 individu lan organisasi utawa gerakan feminis.

WGC negesake manawa "Bebarengan kita mesthekake yen swara wanita dirungokake, lan kita njaluk realisasi lengkap hak lan prioritas ing kabeh proses UNFCCC lan Agenda 2030."

Nelpon asil COP27 minangka rembugan sing gagal, para aktivis masyarakat sipil kanggo jender lan owah-owahan iklim, nyatakake kuciwane kanthi kuat babagan negosiasi eksklusif, ujar manawa "Kita ngukum kasunyatan manawa para negosiator main politicking lan tembung-tembung kanthi biaya inti lan tumindak kanggo ngirim. keadilan iklim. “

"COP27 menehi remah-remah, kanthi sawetara konsesi ing kene. Nanging iki teka kanthi biaya sing dhuwur banget kanggo ngorbanake penyembuhan planet kasebut kanthi ora ana pengurangan emisi karbon nyata saka pemancar sejarah lan saiki. Iki ora bisa ditampa!” ngandika Tetet Lauron saka Rosa Luxemburg Stiftung, Filipina ing statement umum.

Amarga COP27 minangka platform kanggo tinjauan jangka menengah sing dijadwalake saka Rencana Aksi Gender UNFCCC, WGC ninggalake COP27 "kuciwa banget karo proses lan asile."

Marisa Hutchinson saka International Women's Rights Action Watch (IWRAW) Asia Pasifik, Malaysia nyatakake babagan iki kanthi umum kanthi ujar manawa "WGC ngakoni keputusan jam sewelas miturut Rencana Aksi Gender nanging kita tetep frustasi banget amarga kekurangan review substantif sing kedadeyan ing kene. lan ing mimpin nganti COP.

Pakar jender lan panyengkuyung hak-hak wanita ditinggal metu saka kamar nalika Partai ngukir ing pinggir teks sing lemah lan samar-samar sing gagal ngrampungake masalah kritis ing persimpangan iki, utawa menehi dana sing nyukupi. Kita njaluk supaya pangayoman sosial wanita lan bocah-bocah wadon ing kabeh keragaman dadi ing ngarep negosiasi jender lan owah-owahan iklim UNFCCC.

Duta Besar Anwarul K. Chowdhury iku mantan Wakil Sekretaris Jenderal lan Perwakilan Tinggi Perserikatan Bangsa-Bangsa, mantan Duta Besar Bangladesh kanggo PBB lan mantan Presiden Dewan Keamanan.

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top