Sinau saka Bedane: Perubahan Iklim lan COVID-19

Ndelok Sakabehing Jagad ing Dina Bumi (Pambuka Editor)

Nalika ngundang para pendidik perdamaian supaya bisa ndeleng ing pandemi COVID-19, ana sesambungane antarane macem-macem masalah kaadilan ekonomi lan sosial, perdamaian, masalah lingkungan, hak asasi manungsa, lan gender, sing kalebu inti pendhidhikan perdamaian, Kampanye Global kanggo Pendidikan Perdamaian diundang para anggota mikir maneh babagan sinau sing dibutuhake kanggo nuwuhake jagad anyar sawise pandemi. Liwat pemetaan lan njelajah web interrelationship sing jembar sing ana ing saindenging Bumi, kita yakin bisa ndeleng jagad iki kanthi luwih lengkap, lan bisa ngerteni kepiye struktur politik lan ekonomi sing dominan lan sistem sing digunakake kanggo ngasilake kekerasan kasebut. iku masalah utama pendidikan perdamaian. Pandhuane kita mung liwat pandangan planet lan ekologi sing lengkap kaya ngono, kita bakal bisa nggawe diagnosis jenis sing kudu dianyari, minangka basis kanggo sinau babagan unsur-unsur jagad anyar manungsa sing duwe martabat diwujudake liwat keadilan sosial lan lingkungan. 

Bentenipun lan kamiripan antawisipun problematika COVID-19 lan perubahan iklim sing nyinari ing potongan iki Úrsula Oswald Spring minangka wiwitan babagan njlimet pandangan dunia kasebut. Dheweke ngamati reaksi perilaku lan kabijakan sing saiki ditindakake kanggo ngadhepi rong ancaman mematikan kasebut, lan nduduhake kekuwatane lan ora duwe tanggung jawab kepemimpinan sing ndhukung lan promosi. Dheweke nawakake paradigma keamanan adhedhasar nilai-nilai manungsa, kanthi pigura sing luwih lengkap tinimbang sistem keamanan saiki sing nolak lan ngalangi nilai kasebut. Esai dheweke minangka model pamikiran sistemik, sing diwiwiti saka pengamatan sing jelas babagan sesambungan loro ancaman kritis iki kanggo masa depan manungsa sing kudu kita lakoni kanthi sinau anyar sing dibutuhake. Sing paling penting kanggo kita minangka pendhidhikan perdamaian, dheweke nantang kita ngakoni tanggung jawab kita dhewe kanggo masalah kasebut, lan kanggo nindakake pembelajaran sing bisa kita ganti dadi donya anyar sing disenengi. (BAR, 4/22/2020)

Artikel iki minangka kontribusi kanggo seri "Koneksi Corona: Sinau kanggo Dunia sing Dianyari".

Dening Úrsula Oswald Spring *, CRIM-UNAM, Meksiko

Pandemi minangka Ancaman Sing Langsung Katon, Lan Langsung

Kepiye tumindak nalika ngadhepi kahanan sing ngancam bisa nyebabake perasaan lan pamikiran sing paling jero; refleksi sing diarani seri iki. Kita uga kudu dadi pangamat sing luwih apik tumrap prilaku dhewe, kayata prilaku sosial sing umum sing dipelajari lan diasimilasi kanthi ketahanan bebaya ewu taun ancaman kaslametan. Tanpa mangu-mangu, kerja sama sosial lan solidaritas bebarengan karo perawatan wanita bisa nggawe pembangunan manungsa, nggawa kita menyang masarakat modern. Amarga kita kabeh wis nampa sawetara tanggapan umum babagan ancaman mematikan, apa sebab kenapa kita tumindak beda miturut ancaman virus COVID-19 katimbang ancaman perubahan iklim?

Amarga kita kabeh wis nampa sawetara tanggapan umum babagan ancaman mematikan, apa sebab kenapa kita tumindak beda miturut ancaman virus COVID-19 katimbang ancaman perubahan iklim?

COVID-19, sing saiki kita ngerteni minangka ancaman langsung, yaiku virus cilik skala, nano, lan potensial gedhe kanggo nginfeksi kabeh wong, nanging ana macem-macem rasa matine kanggo individu, amarga ana beda liyane. Kondisi kesehatan dhasar sing kurang apik, utamane amarga mlarat, umur (luwih saka 60 taun), lan penyakit kronis (obesitas, diabetes, penyakit kardiovaskular, stroke sadurunge) bisa nyebabake bisa nyebabake mung sawetara dina. Kemungkinan slamet gumantung saka macem-macem faktor: kahanan persiapan personel sanitasi lan perawatan kesehatan sing ana (dokter, perawat, ambulans, sistem pemakaman), peralatan rumah sakit (terapi intensif, ventilator, obat-obatan terapeutik) lan layanan kesehatan sing ana (kaloro umum lan pribadi). Kabeh faktor sistemik kasebut bisa nerangake tingkat kematian sing luwih dhuwur ing antarane wong sing kena infeksi ing AS, Italia, lan Spanyol, tinimbang tarif ing Jerman, kayata ana sistem kesehatan masyarakat sing apik banget, lan rumah sakit sing paling apik, bisa uga akuntansi kanggo angka pati sing luwih murah. Dadi, kita duwe sawetara ide dhasar babagan reaksi sistemik sing efektif, sing katon luwih jelas tinimbang ing kasus perubahan iklim, lan kita ngerti prosedur mitigasi lan tindak tanduk kanggo nambah pertahanan individu nglawan infeksi.

Repertoires Prilaku kanggo Ngatasi Ancaman Langsung, Bisa Ditampa

Cepet lan publisitas sing diwenehake marang pandemi iki, ing kasus iki, ngowahi persepsi risiko lan tindak tanduk nalika ngatasi ancaman mematikan iki. Kita duwe praktik khusus kanggo nyegah infeksi. Yen wis kakehan, ana sawetara langkah-langkah sederhana sing bisa ditindakake dening kabeh wong: ngumbah tangan saben jam, ngresiki sepatu lan permukaan logam, wahing lan batuk ing sikut kita, nganggo topeng nalika kudu metu, lan njaga jarak paling ora 2 m saka saben wong liya. Langkah-langkah kebersihan pencegahan nyedhiyakake repertoar prilaku sing kudu ditindakake kanggo upaya njaga ancaman kasebut. Masalah sing luwih nantang dicethakaké ana ing kegagalan sistem sing bisa dideleng, bukti kabijakan sing ora katon lan ora adil sing saiki diarani publik. Napa banjur, yen ana perubahan iklim, apa ana sawetara sing nampa tanggepan warga aktif sing padha?

Komplekitas lan Faktor Jarak Jauh Nggawe Pandhuan Lengkap babagan Perubahan Iklim

Perubahan Iklim, sing katon luwih nyata, nalika badai, kebakaran, lan banjir ing taun-taun pungkasan, minangka masalah sing luwih rumit, njaluk tanggepan sing luwih rumit lan luwih dawa. Iki kalebu pirang-pirang elemen, kalebu sumber daya alam (udara, segara, glasier, banyu, lemah, biota, suhu, kedadeyan ekstrem). Iki mbutuhake repertoar tumindak manungsa sing luwih rumit, ing kabeh level pengalaman manungsa, kalebu lan ora ana mitigasi, adaptasi, ketahanan, lan migrasi paksa, prilaku sing kudu ditindakake ing level pribadi. Ing level sosial, tanggapan ana gegayutane karo perjuangan tanah, konflik amarga bencana, kekeringan, ilang kasuburan alami lemah, erosi, polusi, lan kelangan jasa lingkungan, sing nyedhiyakake, ndhukung, ngatur lan nyedhiyakake barang budaya (banyu, polinasi , panganan, udara resik, nyuda kedadeyan ekstrem, kesejahteraan fisik). Ing tingkat pamrentah / negara kanggo nanggepi ancaman iklim bisa uga kalebu: evakuasi pencegahan gedhe, tandha awal babagan krisis sing bakal teka, pamulihan bencana sawise kelangan nyawa lan mata pencaharian; lan sing paling penting, ngrampungake kewajiban resmi partai-partai negara ing Perjanjian Iklim Paris, khususe Komitmen Nasional (NDC) kanggo nyuda gas omah kaca (GHG).

COVID-19, kaya sing kacathet, minangka salah sawijining virus sing kena infeksi dhuwur, ewonan wong mati, lan konsekuensi sosial lan ekonomi sing wiyar nanging winates, dene perubahan iklim minangka proses sing rumit lan saling gegayutan, kanthi jangkoan planet, jangkoan jangka panjang lan mengaruhi kabeh masyarakat. Kaloro ancaman kasebut duwe macem-macem etiologi. COVID-19 bisa uga minangka penyakit sing asale saka kewan, nanging perubahan iklim bisa uga dibebayani, lan bisa uga diakibatake proses pangembangan sing dirancang manungsa, kalebu emisi gas rumah kaca sing akeh, pangowahan lahan, deforestasi raksasa, lan generasi sampah sing akeh. Wiwit WWII, manungsa nyebabake sejarah sejarah Bumi wiwit jaman Holosen, ewonan evolusi lingkungan alam pasca-glasial, sajrone peradaban manungsa berkembang, ngeksploitasi alam ing alam - pungkasane ing umur industri gumantung saka bahan bakar fosil - menyang Anthropocene , yaiku jaman nalika owah-owahan lingkungan diwiwiti saka manungsa.

Masalah Etika sing Dituwuhake dening Interaksi Manungsa karo Alam

Kepiye cara pangowahan iklim kena pengaruh interaksi antara alam lan manungsa? Kaping pisanan, suhu, ing segara lan troposfer saya anget, amarga emisi GHG sing luwih gedhe, ngasilake penguapan lan udan ekstrem. Sebagéan gedhe panase dijupuk dening molekul GHG kayata karbon dioksida, metana, lan banyu lan liya-liyane sing ngasilake efek omah kaca lan pemanasan global Bumi. Suhu sing luwih anget gletser, salju lan permafrost, ngasilake kenaikan permukaan laut lan wilayah pesisir lan kutha-kutha banjir (waca skema). Gelombang panas nalika musim panas, lan adhem nalika musim salju, mengaruhi lingkungan lan kesehatane manungsa. Saiki para ilmuwan ngomong babagan enem punah planet lan kéwan sing wis punah. Ing Global South, suhu ing segara sing luwih dhuwur uga nguatake angin perdagangan lan ngasilake siklon, topan utawa topan sing luwih kuat lan asring. Iki mung sawetara kompleksitas utama interaksi perubahan iklim antarane alam lan pangowahan saka komposisi udara-kimia fisik saka hawa.

Ora ana siji, wong utawa perusahaan sing tanggung jawab kanggo pengaruh perubahan iklim. Kabeh manungsa bebarengan tanggung jawab. Kita tanggung jawab amarga kita kabeh (bisa uga dikatutake sawetara masarakat adat) melu-melu nggawe gas omah kaca, amarga nggunakake transportasi lan listrik sing gumantung karo bahan bakar fosil, ing saben dinane, industri, lan tumindak perang terus. Kabeh iki nyumbang kanggo ngasilake sampah sing akeh (sawetara beracun) kanthi kurang lan sawetara kemungkinan kanggo mbuwang lingkungan sing aman.

Iki minangka masalah sing duwe implikasi etika sing jero - pitakonan pilihan manungsa - sing ana gandhengane karo perubahan iklim, lan cara urip karo Bumi lan siji liyane. Mula, kanggo pertama kaline ing sejarah manungsa, kita ora mung dadi korban panggunaan bahan bakar fosil sing ora rasional, nanging, ing wektu sing padha, kita uga dadi korban prilaku dhewe. Masalah etika lan prilaku kasebut, sing ana sawetara sing mbantah muncul saka "kemajuan," yaiku golek cara urip sing luwih aman lan kepenak, nuntut kita nantang pemahaman umum, ing antarane, pangerten militer lan politik babagan "keamanan" lan "perdamaian "Ing pirang-pirang dimensi. Kaya owah-owahan iklim, tantangan etika kasebut kompleks. Dheweke nuntut luwih akeh tinimbang kita tinimbang tumindak mitigasi sing digunakake kanggo ngindhari infeksi COVID-19, kalebu nyebut awake dhewe lan wong liya dadi tanggung jawab.

Kepiye kita menehi tanggung jawab marang limang perusahaan minyak Amerika Utara sing entuk bathi triliun dolar sajrone dasawarsa pungkasan, lan liwat lobi Kongres AS nyingkiri perubahan praktik polusi sing serius? Kepiye negara-negara G-20, sing tanggung jawab kanggo 78% kabeh GHG saiki sing diluncurake kanthi global, lan malah luwih akeh emisi sejarah? Global South kanthi miliaran wong, sing luwih akeh kena pengaruh perubahan iklim, mung duwe tanggung jawab cilik kanggo perubahan lingkungan lan efek perubahan iklim sing ora dikarepake. Dilema etika yaiku negara-negara sing biasane duwe utang kasebut ora bisa nglindhungi rakyate saka bencana iklim, amarga saya tambah akeh kena pengaruh lan mlarat.

Akibate, sawise saben kedadeyan ekstrem, kerentanan sosial sing ana saiki saya tambah. Kurang tumindak pencegahan lan kapasitas adaptasi, ngowahi saben kedadeyan dadi bencana kanthi akeh korban jiwa ing antarane wong-wong miskin lan kapitunan barang-barang sawetara lan rapuh. Mula, pengaruh pangowahan iklim nambah kemiskinan, ketimpangan, kerentanan sosial, dene negara-negara industri, sing tanggung jawab kanggo emisi GRK, nolak mbayar kerugian lan karusakan. Kosok baline, dheweke ngasilake dhuwit ing negara sing mlarat kanthi nambah pembayaran layanan utang, sing banjur nyuda anggaran kanggo pendhidhikan, kesehatan, dhukungan panganan, pangembangan pertanian, lan manajemen kutha. Dadi, ora ana dhuwit kanggo adaptasi lan nyuda resiko bencana, lan saben bocah 24,000 wong mati amarga keluwen, kabeh bisa nyingkiri kematian.

Pandemi COVID-19 uga mengaruhi wong-wong miskin lan marginalisasi kanthi luwih parah sajrone jangka lan akibat sabanjure. Ing kene, uga kurang persiyapan sing cukup nyebabake kematian lan kasangsaran sing bisa dihindari. Sing luwih ngganggu nalika ana perubahan iklim yaiku efek sing nyebabake, nyebabake kabeh spesies manungsa lan luwih dawa. Kaloro masalah kasebut nuwuhake tantangan etika sing padha, yen beda dimensi, nuntut keterlibatan warga sing tanggung jawab.

Tantangan Keamanan lan Perdamaian sing Ditanggepi Perubahan Iklim lan COVID 19

Pikirane kita kudu pindhah menyang pendekatan transdisipliner lan holistik transformatif. Pangowahan kasebut dituduhake dening sing anyar manungsa, jenis kelamin, lan lingkungan (utawa BESAR) paradigma keamanan lan perdamaian.

Gegayutan karo tantangan keamanan lan perdamaian, muncul saka perubahan iklim lan pandemi, sing manungsa minangka pelaku lan korban, kita kudu njupuk pendekatan keamanan manungsa kanthi luwih lengkap lan holistik, uga owah-owahan epistemologis. Saka perspektif sempit, lanang lan individualis sing dominan ing ilmu sosial, riset perdamaian lan studi lingkungan, lan ing pendhidhikan lan pedagogi, pamikiran kita kudu pindhah menyang pendekatan transdisipliner lan transformatif holistik. Pangowahan kasebut dituduhake dening sing anyar manungsa, jenis kelamin, lan lingkungan (utawa BESAR) paradigma keamanan lan perdamaian kanthi macem-macem fungsi:

  • minangka alat saka analisis ilmiah, kanggo masalah global sing kasebut ing ndhuwur, lan kanggo nyetel target kanggo nggawe kebijakan;
  • minangka pedoman tumindak kanggo organisasi kamanungsan sing aktif mbasmi kemiskinan, nyuda panganan, manajemen bencana, migran paksa lan pengungsi;
  • as kerangka konseptual sing lengkap kanggo pitakon pendhidhikan perdamaian babagan masalah keamanan.

Ing istilah teoritis, konsep keamanan manungsa alon-alon berkembang dadi limang pilar, sing nambah pemahaman positif babagan perdamaian. Lima kasebut kalebu: 'bebas saka wedi' (pendekatan militer); 'bebas saka kekurangan' (perdamaian struktural); 'bebas saka bebaya bebaya saka acara perubahan iklim' (perdamaian lingkungan); 'kebebasan urip kanthi martabat' (perdamaian liberal); lan 'kebebasan urip ing macem-macem budaya' (perdamaian budaya). Perspektif gender babagan keamanan nambah jembar teoritis kanthi kalebu implikasi lingkungan, sosial lan ekonomi lan pangerten sing jero babagan konsep keamanan lan perdamaian kanggo nyakup kabeh tingkatan saka individu menyang global. Ing negara-negara kasebut, pendekatan militer sempit isih tetep ana, konsep sing dipusatake ing negara Hobbes, diwatesi karo faktor geopolitik, ora kalebu dimensi penting sing BESAR. Nanging, nalika awake dhewe dadi penyerang lan korban, kepiye sistem keamanan militer sing berorientasi perang bisa nglindhungi kabeh manungsa, utamane sing paling rentan, isih resik saka serangan lingkungan kita, wong-wong saka Kidul global?

Nanging, nalika awake dhewe dadi penyerang lan korban, kepiye sistem keamanan militer sing berorientasi perang bisa nglindhungi kabeh manungsa, utamane sing paling rentan, isih resik saka serangan lingkungan kita, wong-wong saka Kidul global?

Sing paling umum COVID-19 lan perubahan iklim yaiku kalorone minangka ancaman dhasar kanggo kaslametanane manungsa sing saiki bakal menehi pengaruh banget marang wong sing paling rentan. Pandemi saiki yaiku mobilisasi populasi jagad, ngunci milyaran wong ing omah. Kabeh wong ngarep-arep bebaya kasebut bakal enggal kliwat, mula kita bisa nerusake bisnis kaya biasane. Kelanjutan kasebut tegese efek positif saka pengirangan polusi udara lan banyu saiki bakal enggal diilangi. Kita kudu mikir ngluwihi "bisnis-kaya-biasane," utamane karo perubahan iklim. Iku ora mung masalah sing luwih rumit. Iki minangka masalah jangka menengah lan jangka panjang, sing nantang sumsum kaslametan, ora mung saiki, nanging sajrone 30 nganti 50 taun sabanjure.

Tangine Urgensi Masalah Sipil sing Dituduhake dening COVID 19 lan Perubahan Iklim

Sanajan akeh ilmu, adhedhasar data ilmiah sing apik, muni weker kanggo bencana sing bakal teka, umume pimpinan nasional lan pembuat kebijakan ora mikir babagan "jagad sing diperbaharui" sing sejatine. Kanthi jagad lawas sing tetep ana ing pikirane, dheweke nglawan ancaman loro, dudu alternatif alternatif pandangan dunia sing nyebabake kita ngrusak, nanging kanthi perbaikan teknologi. Kanggo virus iki, kanthi pandhemik mbesuk utawa ora mikir, obat kasebut golek obat sing luwih efisien banjur vaksin, supaya kita kebal karo penyakit iki. Kanggo pangowahan iklim, kanthi kurang utawa ora mikir alternatif kanggo ekonomi sing intensif energi, dheweke melu proses mitigasi ancaman, efisiensi energi, energi terbarukan kanggo ngasilake listrik, lan alat transportasi listrik kanggo minyak fosil, dene mung pasokan energi 0.3% sing ana gandhengane kanggo nganyari maneh. Ana uga proposal proposal geo-engineering sing luwih mbebayani, kayata mbusak CO2 saka udhara, utawa matesi jumlah sinar srengenge sing tekan permukaan planet kanggo nyuda efek omah kaca, utawa nyuda kanthi kimia tegese asam ing samodra. Kabeh proposal rekayasa geo-teknik jangka pendek lan menengah iki durung kabukten lan bisa gawe piala global kanggo kabeh planet, lan terus ditolak dening para ilmuwan kritis lan sawetara politikus. Kita mbutuhake prekara sing dawa banget, kanthi ekologis, uga transformatif tumrap kabeh krisis.

Yen ora ana perbaikan teknologi sing gampang kanggo perubahan iklim, mula kita kudu ngowahi peradaban saka bisnis kaya biasane, adhedhasar sejarah ing pandangan patriarki lan kekerasan sing ngupayakake dominasi, eksploitasi, lan pungkasane bisa ngrusak planet iki. lan manungsa. Pangowahan budaya sing jero iki nyebabake tindak tanduk anyar kanggo nggawe masarakat sing ora duwe karbon lan kurang materialistis, ing ngendi klompok sosial sing terpinggir, masarakat adat, wanita, petani lan ekologis melu aktif ing pangowahan sing dibutuhake.

Apa sing ditindakake masing-masing kanggo mbantu awake dhewe lan masarakat kanggo mikir babagan pitakon kasebut?

Apa kita duwe wektu sajrone telung utawa limang dekade kanggo ngowahi peradaban eksploitasi lan penyalahgunaan menyang perawatan berkelanjutan kabeh sepuluh milyar manungsa, lan 24 layanan ekosistem sing penting, kanggo njaga macem-macem subsistem penting, sing kalebu biosfer? Apa kita bisa ngowahi prilaku perusahaan sing keluwen bathi liwat undang-undang anyar kanggo entuk demokrasi energi sing nyinaoni nilai-nilai lan perspektif kerangka keamanan lan keamanan sing BESAR? Apa salah urus pandemi COVID-19 sing kena infeksi 2.3 yuta wong ing 193 negara lan paling ora ana 170,000 wong mati ing 19 taun kasebutth wulan April, 2020, pungkasane nggawe kita ngerti luwih jero babagan bebaya nyata sing ditrapake saka struktur model neoliberal maksimal kanggo bathi pribadi kanthi biaya manungsa lan alam? Apa sing ditindakake masing-masing kanggo mbantu awake dhewe lan masarakat kanggo mikir babagan pitakon kasebut?

(Panulis pengin ngucapake matur nuwun banget marang Dr. Betty Reardon kanggo pitulung babagan artikel iki.)

Babagan Panulis *

Prof. Dr. Úrsula Oswald Spring minangka peneliti full-time ing Universitas Nasional Meksiko-Pusat Riset Multidisipliner Regional (CRIM-UNAM). Dheweke wis sinau babagan kedokteran, psikologi, filsafat, basa modern, antropologi lan ekologi ing Madagaskar, Paris, Zurich lan México lan duwe gelar PhD saka Universitas Zurich. Antarane taun1998-2000 dheweke dadi Presiden IPRA lan 2002-2006, dheweke dadi Sekretaris Jenderal Dewan Penelitian Perdamaian Latin-Amerika (CLAIP), ing saiki dheweke dadi Presiden Kehormatan. Saka 1992 nganti 1994, dheweke uga dadi Pengacara Umum kaping pisanan (ombudswoman kanggo lingkungan) lan saka 1994 nganti 1998 Menteri Pengembangan Lingkungan ing negara bagian Morelos.

 

cedhak

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!

2 Komentar

  1. Ursula, artikel sing apik banget, utamane hubungan sing apik banget ing antarane keamanan manungsa - kalebu BESAR- lan pandemi virus corona amarga pancen bener yen loro-lorone, perubahan iklim lan pandemi minangka ancaman sing mbebayani tumrap kaslametan manungsa. Uga sejatine kita butuh pangowahan budaya sing jero. (mindshift saka "bisnis kaya biasane") kanggo ngasilake "masyarakat sing de-karbonisasi lan kurang materialistis, ing ngendi klompok sosial sing dipinggirkan, masarakat adat, wanita, petani lan ekologis melu aktif ing pangowahan sing dibutuhake". Sugeng, kerja apik.

Nggabungake diskusi ...