Masyarakat Sipil sebagai Ranah Perjuangan Wanita Menuju Kesetaraan

Pambuka

Ing saindenging jagad, hak-hak wanita ditindhes amarga muncule ideologi otoriter. Iki "backlash" wis felt, malah ing supaya disebut-demokrasi liberal, bukti ing US Supreme Court pencabutan hak wanita kanggo ngontrol awak dhewe, ing striking mudhun Roe vs Wade.

Wanita Amerika, kaya adhine ing saindenging jagad, ngatur tumindak masyarakat sipil kanggo mbela lan mulihake hak-hak kasebut. Ing salawas-lawase wanita njupuk akeh tanggung jawab kanggo kesejahteraan sosial komunitas sing dirusak dening penghematan sing uga dadi ciri otoritarianisme patriarki sing saiki ngilangi akeh kemajuan sosial ing abad kaping 20.

Wanita Afghan sajrone taun kepungkur wis ngadhepi bentuk sing abot banget saka patriarki patriarki babagan kesetaraan manungsa wanita. Kaya sing dituduhake ing rong item sing dikirim ing kene, dheweke nuduhake keberanian khusus lan inisiatif warga kanggo njaluk hak-hak kasebut minangka integral kanggo masa depan sing positif kanggo negarane.

Negina Yari, ing video ing ngisor iki, menehi kesaksian kanthi terang-terangan babagan kasunyatan penolakan hak wanita Afghan. Pernyataan masyarakat sipil Afghan babagan Ulama Loya Jirga sing bakal teka, ngajak para Muslim sing tanggung jawab lan ngerti supaya ngupayakake tanggung jawab sipil kanggo melu nggawe kabijakan umum, negesake manawa partisipasi wanita lan pria dibutuhake kanggo nuntun bangsa liwat macem-macem saiki. krisis sing diadhepi.

Kita kabeh bisa diilhami dening tumindak wanita Afghan iki, nanging luwih penting apa sing bisa kita sinau saka dheweke kanggo ngadhepi kedadeyan penindasan kita dhewe? Kepiye carane bisa nggawe sabab umum karo dheweke, lan dadi solidaritas sing aktif.? Kepiye cara sinau lan solidaritas aktif iki bisa menehi informasi babagan pendhidhikan perdamaian? (BAR, 18 Juli 2022)

Negina Yari ngomongake debat Dewan Hak Asasi Manusia PBB babagan status wanita & bocah-bocah wadon ing Afghanistan, 7-1-22

Negina Yari mbahas debat Dewan Hak Asasi Manusia PBB ing Jenewa babagan kahanan wanita lan bocah-bocah wadon ing Afghanistan, tanggal 1 Juli 2022. Pernyataan dening Negina Yari, Liga Internasional Wanita kanggo Perdamaian lan Kebebasan, ing "Debat mendesak babagan hak asasi wanita wanita lan bocah-bocah wadon ing Afghanistan - Rapat kaping 32, Sesi Reguler Dewan Hak Asasi Manusia kaping 50" minangka salah sawijining pidato 25 ing konferensi kasebut.

Pernyataan Masyarakat Sipil Afghan: Keprigelan Ulama lan Masyarakat Sipil Lanang lan Wadon Babagan Ulama Loya Jirga sing bakal teka ing Kabul

download pernyataan asli (pdf)

Kanthi asmaning Allah, Ingkang Maha Welas lan Maha Asih

Keprigelan Ulama lan Masyarakat Sipil Lanang lan Estri Ngenani Ulama Loya Jirga Ing Kabul.

Pernyataan Akhir

Kita minangka kelompok komunitas agama sipil Afghan, (NUA) Ulama lanang lan wadon nampani organisasi jirga agung dening Ulama Afghanistan kanggo ngrembug lan golek cara kanggo kahanan politik lan sosial saiki ing Afghanistan. Sembarang langkah maju dihargai!

Bangsa Afghan liwati saka wektu sing paling angel ing sejarah, kahanan sing ora stabil politik, tantangan sosial, gantungan, kemiskinan amarga aset beku negara Afghan wis nyebabake negara kasebut dadi krisis kamanungsan lan lumpuh sektor swasta. Wis meh sepuluh sasi lawang kanggo sekolah ditutup kanggo bocah-bocah wadon, sistem pendhidhikan Afghan wis kena pengaruh, pengangguran lanang lan wadon ing pamaréntahan, LSM, kedutaan lan pamaréntahan saya tambah. Ing wektu sing padha, negara kena bencana alam kayata geni ing alas provinsi Noristan, bumi cepet ing Paktika, Paktia lan Khost lan banjir ing 11 provinsi Badakhshan, Takhar, lsp.

Iki wektu sing wong Afghanistan kudu teka bebarengan kanggo ngatasi kabutuhan wektu. Masyarakat sipil minangka jembatan antarane negara lan pamrentah lan peran penting ing pembangunan bangsa ora bisa dipungkiri. Kita ngajak IEA supaya percaya marang masyarakat sipil nasional minangka senjata sing kuat kanggo ndhukung bangsa. Kita ora politik lan ora parsial, kita mung ngadeg kanggo bangsa kita ing jaman biyen, saiki lan sesuk. IEA kudu nyakup kita ing urip sosial lan politik negara. Ulama Loya Jirga sing bakal teka dening Ulama ora dibagi utawa konsultasi karo masyarakat sipil. Kita NUA minangka platform luwih saka 6000 ulama lanang lan wadon saka saindenging negara wiwit 10 taun kepungkur wis melu lan partisipasi kita penting saiki. Mula, dina iki tanggal 28 Juni, Selasa 2022 ing Kabul, kita wis nganakake konferensi pers iki lan ngajak Taliban lan komunitas internasional kanthi poin ing ngisor iki:

1. Sembarang langkah maju kanggo pembangunan bangsa disambut lan banget nggusah IEA kanggo nyakup ulama lanang lan wadon saka masyarakat sipil (NUA) yen padha tenan pracaya krungu swara bangsa.

2. Kalebu ulama wanita ing jirga sing bakal teka iku penting amarga bisa makili setengah saka bangsa, ora nggatekake tegese nglirwakake 50% kasunyatan bangsa. Kita nggusah IEA kanggo nggampangake kanggo Gawan Ulama wadon saka saindhenging negara

3. Kita nggusah IEA kanggo nggawe hubungan sing luwih apik karo masyarakat sipil sing dudu entitas politik nanging kita tansah nindakake peran ing ngendi peran pemerintah lemah.

4. Kita uga ngajak masyarakat internasional kanggo ngadeg ing jejere bangsa Afghan lan masyarakat sipil ing wektu testing saka sajarah, kita takon masyarakat internasional kanggo ngarsane fisik ing Afghanistan liwat misi konsulat ndhukung Masyarakat Sipil Afghanistan lan tetep mripat ing. pembangunan saka cedhak.

Kabul Afghanistan - 28/06/2022

cedhak
Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Nggabungake diskusi ...

Gulung menyang Top