Ngganti Masyarakat Militer liwat Pendidikan Perdamaian Sensitif Gender

Panganggit: Loreta Navarro-Castro

Ditampilake ing Konferensi babagan "Jenis Kelamin lan Militarisme" sing diselenggarakake karo Program Perdamaian Wanita (Walanda) lan Pusat Pendidikan Perdamaian Universitas Miriam, 7-8 Desember 2015

Perang lan bentuk kekerasan liyane isih ana ing antarane lan ing antarane negara. Amarga kasunyatan kasebut, akeh papan ing donya saiki, kalebu ing wilayah Asia, sing ora duwe keamanan manungsa sejatine. Akeh sing negesake manawa kondhisi kasebut minangka asil saka budaya dominasi lan patriarki global.

Pendidik feminis lan perdamaian sing misuwur Betty Reardon negesake rong proposisi. Sing kaping pisanan yaiku usulan yen keamanan manungsa bisa diraih, patriarki kudu diganti karo kesetaraan jender lan pamikiran anyar babagan kekuwatan, amarga patriarki duwe hak minoritas wong sing nyebabake kerusakan tumrap wong sing duwe kekuwatan. Proposisi nomer loro yaiku babagan penghapusan perang pungkasan minangka institusi, sing luwih seneng struktur lan proses non-kekerasan kanggo ngrampungake konflik.[1] Iki minangka sistem perang sing dadi inti saka pola pikir lan pola prilaku sing ngasilake masarakat sing diarani militari, sing ditandhani karo pasukan militer lan pangeluaran militer, pangembangan persenjataan sing luwih ngrusak lan kesiapan kanggo pertempuran. Asil saka sistem perang iki misuwur banget; biaya kasebut minangka penderitaan lan kematian manungsa sing ora bisa diucapake, materi lan kerusakan ekologis sing nggegirisi uga penyalahgunaan sumber daya lan bakat sing bisa digunakake kanggo keamanan manungsa sejati lan pembangunan manungsa total.

Miturut premis ing ndhuwur lan tantangan sing terus ana ing negara kita, kita ing Pusat Pendidikan Perdamaian (CPE), duwe pendidikan perdamaian sing konseptual minangka pendhidhikan sing ngrubah pola pikir, sikap lan nilai uga prilaku sing nyebabake lan / utawa nambah konflik kasar Mula, pendhidhikan sing nyengkuyung non-kekerasan lan resolusi konflik non-kekerasan saka tingkat pribadi nganti nasional nganti global uga ningkatake kesejahteraan manungsa lan ekologis, sing kalebu struktur lan sesambungan ing macem-macem level. Tampilan pendhidhikan perdamaian iki diwiwiti saka pangerten kita babagan perdamaian amarga ora ana panganiaya lan ora ana keadilan. Amarga fokus holistik iki kanggo ngowahi pola pikir, nilai lan tindak tanduk, kita ngomong babagan pendhidhikan perdamaian minangka pendhidhikan menyang budaya tentrem.

Kita wis nyoba dadi holistik ing pendekatan pendhidhikan lan dadi tema konten pendhidhikan perdamaian sing kalebu ing pendhidhikan lan pelatihan guru minangka target iki. Tema kasebut biasane kalebu tema lan topik ing ngisor iki:

  • Mromosiaken Tradhisi Spiritual lan Iman minangka Sumber Damai
  • Ngunggahake Martabat Manungsa
  • Ngonfirmasi Keanekaragaman lan Prasangka Tantangan
  • Nantang Sistem Perang
  • Resolusi Konflik Tanpa Kekerasan (Ketrampilan Negosiasi & Mediasi); Bullying Nantang
  • Nantang Seksisme lan Ningkatake Partisipasi Wanita ing Peacebuilding
  • Nuduhake Sumber Daya Bumi kanthi padha
  • Kampanye kanggo Disarmament
  • Ngundhuh Perdamaian Batin

Pedagogi utawa proses piwulang sing digunakake uga kepengin dadi holistik. Dheweke nyoba ngatasi dimensi kognitif, afektif lan aktif para pemuda utawa sing wis diwasa. Prosedur sing biasane kalebu ngenalake ilmu anyar utawa sing dikuwatake, nuduhke pitakon penting lan nggunakake metode partisipatif kanggo nuwuhake kesadharan, prihatin lan nyengkuyung tumindak pribadi lan sosial sing cocog. "Tutul pikiran lan ati, lan semangat supaya bisa tumindak" minangka mantra sing digunakake kanggo nunjukake proses iki. Bagéan saka proses kasebut mesthi nantang lan ora sinau pola mikir lan tumindak militari. Contone, ana pola pikir sing negesake manawa perang minangka bagean sing alami amarga ana panganiaya ing alam manungsa. Iki kudu ditantang amarga pola pikir iki nglestarekake sistem perang. Lan mesthine, uga ana kapercayan sing ana ing sawetara masarakat sing ningkatake ketimpangan jender. Lan maneh, iki kudu ditantang amarga nolak kamanungsan kanthi lengkap lan pangembangan potensial kebak wanita lan pria.

Strategi sing digunakake CPE bisa diterangake ing telung kategori ringkes:

  • Pendhidhikan lan pelatihan ing setelan resmi lan klompok adhedhasar komunitas
  • Makarya karo sektor lan pemangku kepentingan liyane
  • Advokat lan lobi pangowahan struktural

Pendhidhikan lan pelatihan ing setelan resmi lan klompok adhedhasar komunitas:

CPE diwiwiti kanthi upaya adhedhasar sekolah lan nyoba nyelehake "Pendekatan Sekolah Kabeh," ing endi perhatian kanggo macem-macem dimensi / aspek sekolah, kalebu visi, kepemimpinan & manajemen sekolah, kurikulum, proses instruksional. , kabijakan, program pangembangan siswa & budaya sekolah, uga keterlibatan karo masarakat sing luwih akeh. Minangka pendekatan sing ditemokake strategis lan efektif. Sawise entuk pengalaman sing cukup kanggo pendekatan kasebut, CPE nuduhake pengalaman liwat diskusi lan lokakarya karo pendidik sekolah liyane, kalebu fakultas perguruan tinggi ing saindenging negara. Ing taun-taun pungkasan, latihan iki digawe kanggo sektor liyane kayata wanita komunitas lan pemuda, unit pamrentah daerah lan sektor keamanan. Kebutuhan pendhidhikan lan karya pelatihan yaiku produksi bahan sing bisa digunakake minangka referensi para pendidik lan pelatih liyane. Tuladhane yaiku Pendhidhikan Perdamaian: Pathway to Culture of Peace (Castro and Galace, 2008, 2010) lan Manual Latihan Kepemimpinan Wanita Politik, Perdamaian lan Keamanan (WE Undhang-undhang 1325, 2015). Sampeyan uga kudu dicathet ing kene manawa pendhidhikan siswa / pemudha lan ngatur dadi klub perdamaian kabukten bisa nuwuhake budaya perdamaian ing lingkungan sekolah lan sateruse.

Keterlibatan karo sektor lan pemangku kepentingan liyane:

Nalika CPE miwiti gaweyan pendhidhikan perdamaian karo para pendhidhik sekolah liyane, ora butuh wektu suwe kanggo ndeleng pentinge keterlibatan lan solidaritas karo klompok liyane kanggo nggayuh tujuane nggawe budaya perdamaian. Rong taun suwene CPE nyebabake nggawe Jaringan Pendhidhikan Damai (PEN) lokal kanggo nggabungake sekolah-sekolah sing minat, CSO kanthi meja pendhidhikan perdamaian lan lembaga pamrentah (Kantor Penasihat Presiden babagan Proses Perdamaian utawa OPAPP). Iki berkembang dadi proyek kolaborasi bilateral lan multilateral, salah sawijine yaiku Proyek Kembar CPE ing antarane Pemuda Kristen lan Muslim sing tujuane ngrusak alangan prasangka antarane klompok kasebut sing dipisahake karo kahanan sejarah. Kolaborasi karo OPAPP uga nyebabake keterlibatan CPE karo klompok kerja teknis Orde Eksekutif 570 taun 2006, babagan "Institusi Pendidikan Perdamaian dadi Pendidikan Dasar lan Pendidikan Guru." Keterlibatan sing luwih jembar karo para pemangku kepentingan luwih akeh nalika CPE njupuk peran kepemimpinan CSO ing formulasi Rencana Aksi Nasional Filipina (PNAP) ing UNSCR 1325. CPE dadi sekretariat Wanita Terlibat ing Tindakan 1325 (WE Act 1325), jaringan 34 wanita, organisasi hak asasi manungsa lan perdamaian ing Filipina. Proyek khusus WE Act 1325 sing dikoordinasi metu saka CPE dadi sekretariat nasional yaiku:

  • Kepemimpinan Wanita ing Politik, Perdamaian lan Keamanan - proyek berbagi kapasitas karo para wanita ing wilayah sing kena konflik kanggo nyedhiyakake katrampilan ing advokasi, pidato umum, pangembangan platform lan proposal proposal kanggo nyiyapake peran kepemimpinan ing pamrentah lan CSO
  • Mbangun Kapabilitas kanggo ngawasi lan nglaporake Kekerasan Bersenjata
  • Wanita sing Nganggo Normalisasi- kapasitas – nuduhake kontrol kendhali, resolusi konflik, hak asasi manungsa, perspektif gender ing Islam lan tradhisi IP
  • Keterlibatan Sektor Keamanan- pangembangan kapasitas karo militer, polisi, lan Petugas Pertahanan PBB-Filipina ing PNAP, UNSCRs 1325 & 1820, lan Resolusi WPS liyane
  • Lokalisasi PNAP-makarya karo pamrentah lokal menyang undang-undang lokal sing cocog karo PNAP
  • Riset utawa nglumpukake perspektif saka wanita sing kena pengaruh konflik bersenjata saengga bisa digatekake para pengambil keputusan.

Advokat lan lobi pangowahan struktural. Sawetara upaya kolaborasi karo mitra lokal lan global liyane yaiku:

  • CPE lan PEN kalebu kalebu pihak sing nganjurake utama kanggo main perdamaian. Kemenangan suntingan nalika Presiden Gloria M. Arroyo mlebu EO 570. Nanging, implementasine kudu dandan.
  • Undhang-undhang CPE lan WE 1325 wis aktif ngupayakake Undhang-undhang Dhasar Bangsamoro sing negesake partisipasi wanita kanthi teges.
  • CPE lan Jaringan Aksi Filipina kanggo Ngontrol Senjata (PhilANCA) wis ngupayakake undang-undang kontrol bedhil sing direvisi.
  • CPE kampanye kanthi aktif bebarengan karo Jaringan Aksi Internasional Senjata Kecil (IANSA) lan Koalisi Senjata Kontrol kanggo Prajanjian Perdagangan Senjata ing PBB. Filipina wis nandatangani iki, nanging ATT isih kudu diratifikasi dening Filipina.
  • CPE lan Kampanye Internasional kanggo Mungkasi Senjata Nuklir (ICAN) saiki kampanye kanggo negosiasi akhire perjanjian sing nglarang senjata nuklir.

Babagan pengaruh, CPE nganakake panelitian mikro sing nganilai asil proyek tartamtu. Temuan kasebut nuduhake manawa ana owah-owahan keyakinan lan sikap sing berorientasi positif ing antarane wong-wong sing wis melu kerja CPE. Sawetara pangowahan kasebut ana ing konflik bersenjata lan sistem perang uga peran wanita lan hak-hak wanita. Owah-owahan kasebut nuduhake luwih akeh pangerten babagan kebutuhan kanggo ngrampungake konflik kanthi ora kekerasan lan supaya partisipasi wanita migunani kanggo nyegah konflik, ngrampungake konflik lan perdamaian.

[1] Betty Reardon and Asha Hans (2010). Kebutuhan gender: keamanan manungsa vs. keamanan negara. New Delhi: Rute.

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...