Ajakan Tindakan: UNSCR 1325 minangka Instrumen Perlindhungan Wanita Afghanistan

Dewan Dewan Keamanan PBB ing New York. (Foto: Bernd Untiedt, Jerman. CC BY-SA 3.0)
Waca panjaluk anyar kanggo aksi masyarakat sipil ing Afghanistan ing kene.

Dina Jumuah 6 Agustusth, komunitas internasional pungkasane nanggapi tragedi kasebut ing Afghanistan, nalika Dewan Keamanan PBB rapat-rapat kanggo ngatasi masalah kasebut. Anggota masyarakat sipil internasional, sing wis ngupayakake wiwit wulan Mei kanggo ngarih-arih para pelaku internasional kanthi kekuwatan supaya bisa nyegah penganiayaan tumrap wanita lan klompok rentan liyane sing diluncurake dening penarikan pasukan NATO lan AS, nyambut gawe ing sesi kasebut. Para aktivis kasebut negesake manawa hak asasi manungsa lan keamanan wanita lan bocah-bocah wadon kudu dadi integral karo tumindak apa wae sing bakal ditindakake awak global, lan njaluk perkara ing ngisor iki:

  • Gencatan senjata kanggo netepake tatanan sipil lan bisa nggawe perdamaian kanthi inklusif;
  • Undangan UNSCR 1325 babagan Wanita, Perdamaian lan Keamanan kanggo nyebarke para penjaga perdamaian kanggo nglindhungi wanita;
  • Entri, pelatihan pasukan perdamaian miturut prinsip 1325, lan ngawasi rutin kanggo nyegah kekerasan tumrap wanita.

Seruan-seruan kasebut dikirim menyang surat menyang Duta Besar Irlandia PBB sing wis ngumumake manawa Presiden Irlandia dadi Dewan Keamanan, Afghanistan bakal ana ing agenda kasebut. Layang kasebut, sing wis ditandatangani dening akeh wong saka saindenging jagad, dijadwalake bakal dikirim kanthi luwih akeh tandatangan, sadurunge rapat Dewan ing wulan September. Miturut sesi 6 Agustusth, surat kasebut dikirim menyang Duta Besar Nason tanggal 5 Agustusth mung karo tapak asma kasebut sing dipikolehi nalika tanggal kasebut. Salinan surat kasebut dikirim menyang anggota Dewan Keamanan liyane.

Layang iki isih mbukak kanggo teken, lan dikirim ing kene kanggo menehi tapak asma tambahan lan dukungan organisasi. Dhaptar sing mlebu sawise 5 Agustus uga bakal dikirim menyang Duta Besar Nason lan liyane ing Dewan Keamanan sing saiki. Kita njaluk sampeyan melu gaweyan iki, kanthi mlebu telpon iki kanggo nglindhungi wanita Afghanistan, kanggo netepake UNSCR 1325 minangka norma internasional sing bisa digunakake kanthi praktis, lan kanggo njamin manawa para penjaga perdamaian siyap ngurmati prinsip-prinsip kasebut.

(Panyengkuyung individu: organisasi kalebu kanggo tujuan identifikasi. Organisasi sing ndukung: jeneng individu sing diwenehake mung kanggo tujuan tindakake lan ora bakal dilebokake ing dhaptar pungkasan saka endorser sing dikirim.)

BAR, 8/7/21

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...