Breathing Life menyang UNSCR 1325 - Kelompok wanita njaluk pasukan perdamaian PBB ing Afghanistan

Wanita Afghanistan melu salah siji saka meh telung ewu kursus literasi sing didhukung dening Dana Anak PBB. 29 / Apr / 2008. Bamyan, Afganistan. (Foto PBB / Sebastian Rich liwat flickr, CC BY-NC-ND 2.0)
Waca panjaluk anyar kanggo aksi masyarakat sipil ing Afghanistan ing kene.

Pernapasan Urip ing UNSCR 1325

Wong-wong sing mlebu surat dhisikan menyang Presiden Biden, njaluk bantuan kamanungsan lan perlindungan kanggo wanita Afghanistan nalika mundur saka pasukan AS lan NATO, luwih seneng karo artikel Edith Lederer sing diterbitake ing Washington Post. Kita kirim ulang ing ngisor iki kanggo informasi sampeyan, lan minangka pangeling manawa layang kanggo Duta Besar Linda Thomas-Greenfield uga dikirim kanggo teken kanggo diterusake menyang duta besar kaya sing kacathet ing serat kasebut.

Resolusi Dewan Keamanan PBB 1325 babagan Wanita, Perdamaian lan Keamanan, dikutip dening Lederer, kanthi suara bulat diadopsi ing taun 2000. Negara-negara anggota kasebut kudu menehi perlindungan kanggo para wanita ing kahanan konflik. Kaya kabeh norma lan standar hukum, gunane ana ing aplikasi kanggo kahanan nyata. Masyarakat sipil miwiti lan nuwuhake gerakan kanggo njupuk resolusi kasebut, lan wis ngupayakake nggawe Rencana Aksi Nasional sing dirancang kanggo ngetrapake. Masyarakat sipil saiki makarya kanggo mindhah negara-negara anggota PBB kanggo ngetrapake prinsip ing Afghanistan. Pranala perlindungan kasebut, diandharake maneh ing Kompak kanggo Wanita, Perdamaian lan Keamanan lan Tindakan Kemanusiaan, sing bubar diluncurake ing Forum Kesetaraan Generasi, uga nyedhiyakake alasan kanggo PBB masang penjaga perdamaian.

Norma, kayata otot, bisa digunakake kanthi efektif nalika digunakake kanthi rutin. Nalika bala, kayata sawetara resolusi Dewan Keamanan sing diadopsi kanggo nemtokake prinsip taun 1325, njaga resolusi kasebut tetep cocog lan cocog karo hak lan kebutuhan wanita, nanging kudu ditrapake kanggo kasus tartamtu kanggo entuk tujuwane, lan nuduhake keaslian komitmen sing digawe negara anggota miturut prinsip.

Rong prinsip 1325 liyane uga mbutuhake aplikasi ing iki lan sawetara konflik sing nyebabake komunitas internasional; partisipasi lan pencegahan. Yen bisa diatasi kanthi nyata lan efektif, para wanita kudu dadi peserta sing padha lan padha karo proses kasebut. Yen proses kasebut ditindakake, panganiaya luwih lanjut kudu dicegah kanthi netepi gencatan senjata. Kabeh pihak, pejuang, lan pihak liya sing melu kudu mungkasi musuhan saengga masarakat Afghanistan bisa uga nindakake pembangunan mbesuke. Komunitas internasional kudu netepi tanggung jawabe kanggo ndhukung dheweke supaya bisa dibangun ing mbesuk.

BAR, 7/17/21

Kelompok wanita njaluk pasukan perdamaian PBB ing Afghanistan

Miturut Edith M. Lederer

(Dipunbabar saking: Washington Post. 16 Juli 2021)

BANGSA UNITED - Panyengkuyung hak-hak wanita lan pimpinan iman njaluk pasukan perdamaian Perserikatan Bangsa-Bangsa ing Afghanistan kanggo nglindhungi bathi sing ditindakake para wanita sajrone rong dekade pungkasan nalika pasukan Amerika lan NATO ngrampungake saka negara sing rusak lan perang Taliban. hasil kontrol liwat wilayah liyane.

Ing Taliban, para wanita ora diidini sekolah, kerja ing njaba omah utawa ninggalake omah tanpa ngiringan lanang. Lan sanajan dheweke isih nemoni akeh tantangan ing masarakat sing didominasi pria ing negara kasebut, para wanita Afghanistan saya tambah akeh ing jabatan kuat - lan akeh sing wedi yen mundur saka pasukan internasional lan pengambilalihan Taliban bisa ngilangi bathi.

Ing surat 14 Mei sing dipikolehi The Associated Press, 140 pamimpin masyarakat sipil lan pimpinan iman saka AS, Afghanistan lan negara liya "khusus kanggo pendhidhikan lan hak-hak wanita ing Afghanistan" njaluk Presiden AS Joe Biden supaya njaluk pasukan perdamaian PBB " kanggo mesthekake yen biaya penarikan militer AS saka Afghanistan ora dibayar nalika bocah-bocah sekolah. "

Huruf kasebut uga njaluk AS kanggo nambah bantuan kamanungsan lan pembangunan menyang Afghanistan "minangka strategi keamanan penting" kanggo ngiyatake wanita lan bocah-bocah wadon lan minoritas agama kaya Hazaras. Telung pengeboman ing sekolah menengah ing lingkungan Hazara ing Kabul tanggal 8 Mei tiwas meh 100 wong, kabeh wong kasebut Hazara lan umume bocah-bocah wadon enom sing lagi wae budhal saka kelas.

Para penandha nyalahake pamrentahan Trump amarga gagal ngurmati resolusi Dewan Keamanan PBB sing diadopsi ing taun 2000 sing nuntut partisipasi sing padha kanggo wanita ing kegiatan sing ningkatake perdamaian global "kanthi nolak negesake manawa wanita minangka bagean saka diskusi perdamaian" karo Taliban.

Sakena Yacoobi, pangadeg Institut Pembelajaran Afghanistan sing mbukak sekolah ing 16 provinsi, dikutip ing surat kasebut nalika ujar: "Nganti 20 taun, Kulon ngandhani para wanita ing Afghanistan manawa dheweke bebas. Bebas sinau, tuwuh, dadi manungsa sing ora duwe gegayuhan karo wong liya. ”

"Apa sing ditindakake Taliban ing taun 1990an cukup ala," jarene. "Apa sing bakal ditindakake saiki, kanthi generasi wanita diajari ngarep-arep kebebasan? Iki bakal dadi salah sawijining tindak pidana paling gedhe tumrap manungsa ing sejarah. Nulungi kita slamet. Tulung Nulungi kita nyimpen sapa sing bisa. ”

Antarane para penandha surat kasebut yaiku Yacoobi; aktivis feminis lan panulis Gloria Steinem; mantan wakil sekretaris jenderal PBB Mark Malloch Brown sing saiki dadi kepala Open Society Institute; Pembuat film lan filantropi Abigail Disney; mantan direktur eksekutif UNICEF Carol Bellamy; Betty Reardon, direktur pendiri Institut Pendidikan Perdamaian Internasional; Pendeta Dr. Chloe Breyer, direktur eksekutif The Interfaith Center of New York; Masuda Sultan, salah sawijining pendiri Wanita kanggo Wanita Afghanistan; lan Nasir Ahmad Kayhan, manajer program UNESCO ing Afghanistan.

Ing wulan April, Taliban janji yen wanita "bisa ngladeni masarakat ing bidang pendhidhikan, bisnis, kesehatan lan sosial kanthi njaga jilbab Islam sing bener." Iki njanjeni bocah-bocah wadon bakal duwe hak milih bojone dhewe, nanging menehi sawetara rincian liyane lan ora njamin wanita bisa melu politik utawa duwe kebebasan pindah tanpa diiringi sedulur lanang.

Deborah Lyons, utusan khusus PBB kanggo Afghanistan, marang Dewan Keamanan tanggal 22 Juni manawa "nglindhungi hak-hak wanita tetep dadi keprigelan sing penting lan ora bisa digunakake minangka chip tawar-menawar ing tabel negosiasi."

Ing surat tindak lanjut tanggal 12 Juli menyang Duta Besar AS, Linda Thomas-Greenfield, klompok internasional sing luwih akeh nyebutake keprihatinan banget "kanggo urip lan kesejahteraan masarakat Afghanistan, utamane wanita lan bocah-bocah wadon sing saiki ana ancaman gedhe" lan njaluk misi perdamaian PBB sing arep dikirim menyang Afghanistan "sanalika bisa ditindakake."

Para penandha kasebut yakin manawa resolusi Dewan Keamanan 2000 mrentah negara anggota PBB "kanggo nglindhungi wanita ing kahanan kaya ngono."

PBB duwe misi politik ing Afghanistan. Misi penjaga perdamaian PBB kudu disetujoni dening Dewan Keamanan, ing ngendi limang anggota permanen - AS, Rusia, China, Inggris lan Prancis - duwe kekuwatan veto.

Surat kasebut menyang duta besar AS ujar manawa pesen sing padha dikirim menyang duta besar PBB liyane saka warga ing negarane sing njaluk operasi perdamaian. Dheweke njaluk Thomas-Greenfield supaya "njupuk tindakan kanggo miwiti operasi perdamaian ing Afghanistan."

Juru bicara misi AS ora nanggapi panjaluk komentar babagan panjaluk pasukan pengaman PBB, nanging negesake Kamis yen pamrentahan Biden bakal terus ndhukung pasukan Afghanistan lan "keterlibatan diplomatik, kemanusiaan lan ekonomi AS ing wilayah kasebut."

"Kita ngetrapake kabeh upaya diplomatis kanggo nggayuh kesepakatan perdamaian antarane Taliban lan pamrentah Afghanistan," ujare juru bicara kasebut, sing ora bisa dijenengi, nambahake AS tetep dadi donor bantuan paling gedhe kanggo Afghanistan lan terus ndhukung PBB misi politik sing dikenal kanthi jeneng UNAMA.

2 Komentar

  1. Kita kudu nglanjutake gelut lan aja nganti putus asa. Nyuwun lan nyengkuyung kabeh kemajuan lan bathi sing angel banget kanggo para wanita ing Afghanistan !!!!

1 Trackback / Pingback

  1. GCPE mlebu Compact on Women, Peace, lan Keamanan lan Tindakan Kemanusiaan. Mangga gabung karo kita! - Kampanye Global kanggo Pendidikan Perdamaian

Nggabungake diskusi ...