Luwih becik: Pendapat antarane Pendidikan Perdamaian lan Pembelajaran Emosi Sosial kudu didhukung ing endi wae

Peserta ing SEE Learning Educator Workshop, dianakake dening EdCamp Ukraina, Oktober 2019. (Foto: Uliana Rudich, EdCamp Ukraina)

By Christa M. Tinari lan Jakob C. Fürst

Yen kita wis ngerti siji bab konflik sajrone dekade pungkasan, mula bakal tetep ana ing kana: jagad iki kita alami konflik. Sing wis dingerteni uga asring ngrampungake konflik kanthi cara kasar: ancaman, manipulasi, kekuwatan lan gelut. Nanging panganiaya, tinimbang ngatasi kabutuhan, kapentingan, lan masalah hubungan sing ndasari, luwih adoh saka mungsuh kita lan nyuda kesempatan kanggo dialog, negosiasi lan resolusi. Sabdhoning moral utawa ukum sing ditrapake kanggo manajemen konflik sing kasar ora matesi karusakan, nyuda rasa lara saka wong sing slamet utawa nyandhet bales. Lan sawetara warga, diplomat, lan ahli strategi militer wis ngerti watesan iki, nanging mbingungake kepiye gampang kita mbaleni komentar sing wis dingerteni, sanajan ana masalah sing masalah. Sanajan bingung, ora nggumunake, amarga ora ana pendhidhikan sing ditampa kanthi alternatif, pendekatan non-kasar kanggo konflik ing urip pribadi, sosial, lan politik.

Pendidikan Tentrem

Mantan Sekretaris Jenderal PBB Kofi Annan tau ujar, "Pendhidhikan, cukup gampang, nggawe perdamaian kanthi jeneng liya. Iki minangka bentuk belanja pertahanan sing paling efektif. " Sejatine, akeh program pendhidhikan sing didhukung PBB adhedhasar hipotesis manawa wong sing duwe pendidikan luwih trampil urip ing jagad multikultural, luwih siap melu pamrentahan wujud partisipatif, lan luwih siyap ngatasi masalah sosial, lingkungan lan politik sing paling penting. kita ngadhepi. Nindakake logika iki, wong sing duwe pendidikan bisa uga ora duwe ekstremisme lan perang. Apa asil kasebut bisa dikalikan karo mulang wong babagan dinamika konflik lan pencegahan kekerasan, kanthi luwih spesifik? Ing kasuksesan crita saka bidang pendidikan perdamaian (PeaceEd) saranake.

PeaceEd, diterangake loro minangka set ilmu, katrampilan, sikap lan nilai kanggo resolusi konflik ing kabeh level, lan a gerakan tumuju tumitah jagad sing luwih tentrem, wis muncul minangka bidang riset, sinau lan tumindak, sajrone 100 taun kepungkur. Prestasi lapangan kalebu penciptaan: kurikulum pendidikan perdamaian sing wis tekan ewonan siswa; program tingkat universitas ing studi perdamaian lan konflik; lan asosiasi internasional (kayata Kampanye Global kanggo Pendidikan Perdamaian) khusus kanggo promosi teori lan praktik PeaceEd, kanthi tujuan ngowahi budaya kekerasan dadi budaya perdamaian. Suwe-suwe, PeaceEd nyebar lan nglairake macem-macem metodologi, kayata mediasi peer, praktik restoratif, komunikasi tanpa kekerasan lan liyane –– kabeh saingan karo papan ing sekolah ing saindenging jagad.

Nanging, sawetara bisa uga ujar manawa PeaceEd saiki ora duwe dorongan gabungan ing kalangan pendhidhikan kaya ing jaman sadurunge

Nanging, sawetara bisa uga ujar manawa PeaceEd saiki ora duwe dorongan gabungan ing kalangan pendhidhikan kaya ing jaman sadurunge (kayata sajrone gerakan progresif awal 20th abad utawa nalika Perang Dingin). Mungkin keagungan lan rasa ora bisa dirasakake "perdamaian" dhewe, ditambah karo tanggung jawab politik, dadi kendala implementasi PeaceEd sing nyebar ing pendhidhikan umum. Nanging sing narik kawigaten, ana pendekatan pendhidhikan liyane sing gegandhengan, Social Emotional Learning (SEL), yaiku wis dadi luwih nyebar ing sekolah umum sajrone dasawarsa kepungkur. Nalika SEL nuduhake sawetara target sing padha karo PeaceEd, tujuan kasebut ora kanthi cetha nyebutake politik utawa "perdamaian."  

Sinau Emosi Sosial

Gagasan manawa pendhidhikan para pemudha kudu nyakup karakter mbentuk uga ngiyatake kapinteran bisa dilacak nganti ewonan taun. Nanging, sinau sosial-emosi, minangka lapangan riset sing beda, muncul udakara rong puluh lima taun kepungkur ing Amerika Serikat. Ing taun 1994, para ahli nggawe organisasi sing diarani The Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning (CASEL), kanthi misi "kanggo mbantu nggawe pembelajaran sosial lan emosional (SEL) adhedhasar bukti minangka bagean integral saka pendidikan wiwit prasekolah nganti sekolah menengah. " Setahun mengko, bukune Daniel Goleman Emosi Intelligence dadi penjual paling larang ing internasional. Iki nyebabake kesadharan umum lan diskusi babagan pentinge intelijen emosi, lan aplikasi ing sektor pendidikan, bisnis, lan kesehatan. Ahli ing CASEL netepake Sinau Emosi Sosial minangka "proses ing endi wong entuk lan ngetrapake kanthi efektif ilmu, sikap, lan katrampilan sing dibutuhake kanggo ngerti lan ngatur emosi, nyetel lan nggayuh tujuan positif, ngrasakake lan nuduhake empati kanggo wong liya, nggawe lan njaga hubungan sing positif, lan njupuk keputusan sing tanggung jawab." Iki kalebu akeh sing diarani sawetara ing sektor bisnis "katrampilan alus." 

SEL entuk momentum penting sajrone rong puluh taun kepungkur lan saiki dadi gerakan ing saindenging jagad ...

SEL entuk momentum penting sajrone rong puluh taun kepungkur lan saiki dadi gerakan ing saindenging jagad sing diumumake dening pimpinan bisnis, politisi, ahli pendidikan, lan perusahaan teknologi, LSM, lan dhasar internasional lan lokal. Ngutip ing tujuane kanggo ningkatake kesejahteraan, ningkatake ketahanan nalika ana krisis, lan ngembangake warga global, Forum Ekonomi Dunia, UNESCO, Bank Dunia, USAID lan Komite Penyelamat Internasional minangka sawetara organisasi global sing narik kawigatene kabutuhan, lan nilai implementasi SEL sing luwih nyebar. 

PeaceEd lan SEL saling butuh butuh

Saben reformasi pendidikan sing bisa dipikirake minangka tumindak politik sing nyampekno nilai-nilai lan kapercayan tartamtu, lan kaya ngono duwe para pendukung lan mungsuh.

Kayata PeaceEd, panjaluk kanggo ngatasi kabutuhane manungsa dhasar, lan ngenali pengabaiane minangka sumber utama konflik lan perang kasar. Pitakon sing dikatutake PeaceEd bisa uga nantang kita nantang dhasar hubungan sosial lan masarakat, sing nuduhake ketidakadilan struktural nalika sistem kasebut dibangun. Mula, PeaceEd uga dianggep minangka ancaman tumrap negara, kapitalisme, lan status quo sing diadegake amarga ora mung reformasi- nanging kanggo ndandani - dinamika daya kaya sing dingerteni. Iki nggawe pitakon kritis babagan sistem sosial politik kita, lan ngundang kreatif maneh babagan masa depan kita. 

SEL nduweni tujuan sing amba, nanging isih akeh "bisa dicerna" tinimbang PeaceEd, sing menehi pitakon kritis babagan tujuan pendhidhikan lan sosialisasi.

SEL, sing rada kurang politis, uga dianggep kurang ngancam status quo lan mula dianut karo pimpinan saka pirang-pirang pujukan politik. SEL nduweni tujuan sing amba, nanging isih akeh "bisa dicerna" tinimbang PeaceEd, sing menehi pitakon kritis babagan tujuan pendhidhikan lan sosialisasi. Sanalika, komunitas SEL kudu nolak gaweyane wong-wong sing bakal nyoba milih utawa nyuda tujuane supaya fokus mung nggawe siswa sing luwih tliti lan tundhuk sing skor sing luwih apik ing tes standar lan sing bakal muncul saka sekolah siyap nyambut gawe lan sukses finansial. Gagasan manawa SEL kudu digunakake kanggo layanan kesejahteraan pribadi lan sosial, kanthi hubungan global sing luwih harmonis minangka asil sing migunani, lagi wae wiwit entuk daya tarik liyane.

Nganti saiki, akeh praktisi PeaceEd wis ngerti manawa katrampilan emosional sosial sing kuat minangka prasyarat kanggo sukses ngetrapake katrampilan perdamaian sing paling sukses.

Nganti saiki, akeh praktisi PeaceEd wis ngerti manawa katrampilan emosional sosial sing kuat minangka prasyarat kanggo sukses ngetrapake katrampilan perdamaian sing paling sukses. Amarga konflik asring dadi pengalaman emosional, uga pengalaman relasional, bisa dingerteni manawa pihak sing duwe katrampilan emosional sosial sing luwih kuwat bakal bisa sukses kanthi resolusi konflik tanpa kekerasan lan perdamaian kolaborasi. Saiki SEL wis muncul dadi lapangan sing beda, praktisi PeaceEd luwih umum nggabungake katrampilan lan praktik SEL menyang intervensi. Kanthi cara, SEL nyedhiyakake apa sing dibutuhake PeaceEd, amarga keterlibatan ing rekonsiliasi sejatine lan transformasi konflik mbutuhake ketahanan emosional, kontrol mandhiri lan pangerten sing luwih jero babagan awake dhewe lan wong liya. Lan nalika upaya PeaceEd, umume, tetep komitmen kanthi tegas kanggo nyegah konflik lan ningkatake kahanan sing kondhang kanggo perdamaian global, PeaceEd bisa kanthi luwih kendhali nggedhekake tujuane SEL ngluwihi target kabegjan individu lan sukses akademik.

Deleng Sinau: Tuladhane PeaceEd + SEL

Penulis artikel iki melu program anyar sing diarani Sinau Sosial, Emosi lan Etika (Deleng), dikembangake dening Pusat Ilmu Kontemplatif lan Etika adhedhasar Compassion ing Universitas Emory, sing nggabung sawetara target lan target PeaceEd lan SEL. Kerangka SEE Learning dibangun babagan pangembangan sikap, kapercayan lan katrampilan ing telung dimensi: kesadharan, karep lan keterlibatan. Telung wilayah kasebut ditliti ing konteks saka telung domain: pribadi, sosial lan sistem.

Program kasebut, sing diarani 'SEL 2.0' dening Daniel Goleman, mulang macem-macem kapabilitas emosional-sosial kayata melu emosi lan komunikasi trampil. Ngelingi manawa akeh bocah sing ngalami traumatis –– gedhe utawa cilik –– SEE Learning uga sengaja nggabungake pendekatan trauma lan informasi ketahanan. Kurikulum kasebut nyedhiyakake praktik "literasi awak", kalebu seperangkat keterampilan siswa lan guru sing bisa digunakake kanggo ngatur sistem saraf, nyuda pengaruh negatif saka stres, lan bali menyang "zona kesejahteraan." Saliyane "awak" lan "literasi emosi," SEE Learning uga nduweni tujuan kanggo mbantu siswa ngembangake "literasi etika" –– sing ditemtokake minangka kemampuan kanggo melu mikir lan tumindak babagan masalah sing ana gandhengane lan kaslametan awake dhewe, liyane lan komunitas.

SEE Learning kalebu sawetara ciri liyane PeaceEd, kalebu: orientasi etika adhedhasar pangerten interdependensi, apresiasi (sanajan ana bedane) kamanungsan umum kita, lan pengantar mikir sistem.

SEE Learning kalebu sawetara ciri liyane PeaceEd, kalebu: orientasi etika adhedhasar pangerten interdependensi, apresiasi (sanajan ana bedane) kamanungsan umum kita, lan pengantar mikir sistem. Mikir sistem minangka pendekatan mikir kritis penting sing asring digunakake ing PeaceEd lengkap kanggo ngerti, dekonstruksi, lan nawakake solusi kanggo bentuk kekerasan sing dilembag ing sistem masarakat (politik, ekonomi, kelas, lsp.). Ora asring ditangani ing program SEL sing luwih fokus ing domain pribadi lan interpersonal. Kaya PeaceEd, orientasi pedagogi SEE Learning kalebu pendekatan konstruktivisme ing endi para siswa didhukung kanggo pitakon, refleksi, lan nggabungake pemahaman anyar ing saben dinane. Proyek sing paling penting saka SEE Learning ngajak siswa nggunakake sistem mikir lan nilai karep kanggo ngrencanakake lan nindakake proyek tumindak sing ngatasi masalah kuatir kanggo dheweke lan komunitas. 

Wiwit diluncurake resmi ing wulan April 2019, bahan kurikulum SEE Learning kanggo siswa umur 5-18 taun digunakake dening ewu pendidik ing luwih saka 15 negara. Program kasebut nyedhiyakake gratis kursus orientasi online kanggo sapa wae sing pengin nggunakake kurikulum, sing uga gratis lan bisa diakses kanthi online. 

Kepiye terus?

Pembelajaran Emosi Sosial lan Pendidikan Perdamaian katon kaya mitra sing bisa pengaruhe lan ningkatake saben liyane. Rapprochement saka kekarone wis diwiwiti, lan kita wis menehi conto kayata: Program Pembelajaran Sosial, Emosi, lan Etika.

Pembelajaran Emosi Sosial lan Pendidikan Perdamaian katon kaya mitra sing bisa pengaruhe lan ningkatake saben liyane.

Intine, PeaceEd lan SEL ngupayakake ngatasi masalah sosial kanthi ngundang wong-wong kanggo ngenali nilai-nilai sing padha, nggedhekake pengetahuan lan ngembangake katrampilan sing dibutuhake kanggo nggawe masa depan sing tentrem. SEL negesake pangowahan ing level pribadi lan interpersonal, dene PeaceEd asring fokus marang masalah sosial, politik, lan sistemik. PeaceEd nawakake pendekatan sensitif budaya, asring nglibatake analisis ketidakadilan lan dinamika konflik lokal, sing bisa ningkatake relevansi lan pengaruh intervensi SEL. Kaya sing penting, SEL nggampangake kesadaran lan pambangunan katrampilan ing bidang sing migunani universal kanggo nambah katrampilan pribadi lan sosial –– katrampilan sing luwih dibutuhake nalika ana konflik, lan tanpa upaya perdamaian bisa uga gagal.

Kita ngerti manawa akeh pendidik SEL nggunakake wawasan lan praktik PeaceEd ing kelas (lan uga kosok baline). Kita kanthi tegas nyengkuyung teori, praktisi, lan pendidik kanggo terus golek jembatan lan sinergi ing antarane rong bidang kasebut.

sumber:

BIOS

Christa M. Tinari saiki dadi Pangembang Konten Instruksional Senior kanthi SEE Learning Program (Emory University) ing kana dheweke kerja bareng karo pendidik sing ngetrapake SEE Learning ing saindenging jagad. Dheweke uga dadi panulis saka Nggawe Budaya Kabecikan ing Sekolah Menengah lan pangripta Deck Kegiatan Rumangsa & Deal. Christa mbiyen dadi Instruktur Pendidikan Jempol ing Universitas Temple lan Pelatih Senior ing Proyek Pendidikan Resolusi Konflik dalam Pendidikan Guru (CRETE). Minangka Pendidik Perdamaian profesional lan konsultan ahli SEL, dheweke wis nglatih ewonan penasihat, wong tuwa, pendidik lan siswa kabeh umur ing setelan pendidikan formal lan informal.[email dilindhungi]

Jakob C. Fürst minangka penasihat perdamaian kanggo wong Jerman Layanan Perdamaian Sipil program ing Ukraina. Karo mitra ing EdCamp Ukraina, dheweke ngrancang lan ngetrapake macem-macem inisiatif pendhidhikan perdamaian sing isih ana, utamane minangka langkah pangembangan profesional kanggo para guru sekolah. Sajrone dasawarsa kepungkur, dheweke melu dialog lan ngrampungake proses sing kepungkur, uga program pendhidhikan sipil lan pencegahan kekerasan ing lan sekitar Eropa. [email dilindhungi]

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...