Njaluk Dhukungan Terus kanggo Pendidikan Tinggi ing Afghanistan

Wanita ing Universitas Gawhar Shad sinau pendhidhikan keperawatan lan kesehatan sing fokus ing Kesehatan Anak Ibu. (Foto: Langsung Relief liwat Flickr, CC BY-NC-ND 2.0.)

Kita ngajak kabeh anggota Amerika saka Kampanye Global kanggo Pendhidhikan Perdamaian supaya tumindak langsung kanggo nyegah penghentian bantuan AS kanggo pendidikan sing luwih dhuwur ing Afghanistan. Kirimake teks ing ngisor iki menyang wakil Kongres, Senator, Administrator USAID lan Presiden.

Matur nuwun kanggo ngadeg ing solidaritas karo wong Afghan. (BAR, 1/8/22)

Njaluk Dhukungan Terus kanggo Pendidikan Tinggi ing Afghanistan

Sajrone rong dekade kepungkur, Pamrentah Amerika Serikat dadi salah sawijining panyengkuyung pendidikan sing paling efektif ing Afghanistan. Keuntungan sing digawe dening bocah-bocah wadon lan wanita ing sektor pendidikan, utamané ing pendidikan sing luwih dhuwur, wigati banget. Kanthi dhukungan saka pembayar pajak AS, universitas umum diuripake maneh, kesempatan kanggo program pascasarjana ing negara berkembang lan narik akeh instruktur wanita, promosi profesor wanita tambah akeh sing nyebabake dheweke nyekel jabatan bergengsi kayata kanselir, wakil kanselir, Dekan, lan liya-liyane. posisi pimpinan ing universitas, lan akeh program gelar tambahan diadegaké ing kabeh universitas. Dhukungan USG ngasilake ewonan beasiswa kanggo ningkatake tingkat katrampilan dosen lan mahasiswa. Kabeh iki dadi puncak ing luwih saka 700,000 siswa sing mlebu ing universitas ing wulan Agustus 2021 (33% saka wong wadon).

Saliyane ing ndhuwur, kawicaksanan lan pedoman akademik sing ora kaetung dikembangake kanggo ningkatake kualitas, akses, kesetaraan, katrampilan ing antarane fakultas lan mahasiswa Afghanistan, lan kanggo nglawan inersia lan korupsi ing universitas. Kasunyatan manawa ing taun 2020, putri saka penambang batu bara nampa skor paling dhuwur ing ujian mlebu universitas ing ngendi 170,000 siswa sekolah menengah saingan, ngomongake babagan apa sing didanai dening Program Pembayar Pajak AS ing Afghanistan. Kajaba iku, siswa program gelar asosiasi sing diadegake kanthi dana USAID ing Universitas Ilmu Kedokteran Kabul ngasilake ventilator dhewe nalika Afghanistan ngalami kesulitan sing abot sajrone pandemi; contone iki luwih nduduhake impact positif lan efektifitas saka support diwenehake dening USG. Sing paling penting, diwiwiti kanthi nol universitas swasta ing taun 2000, ing wulan Agustus 2021 Afghanistan duwe luwih saka 135 institusi pendidikan tinggi swasta, saengga bisa nambah akses pendidikan sing luwih dhuwur ing sebagian besar negara.

Nalika USG/USAID nggawe strategi babagan dhukungan pendhidhikan ing Afghanistan, penting yen dhukungan kanggo pendidikan sing luwih dhuwur tetep dadi pusat strategi anyar. USG kudu ndhukung karya karo universitas swasta (yen bisa, malah karo universitas umum) supaya liwat beasiswa lan inisiatif pembangunan kapasitas liyane, mahasiswa wadon bisa terus kanggo ndhaftar lan maju akademis. Anggota fakultas wanita butuh dhukungan kanggo nerusake pakaryan ing universitas. Saiki, luwih akeh fakultas wanita dibutuhake kanggo mulang siswa wanita.

Ora ndhukung pendhidhikan sing luwih dhuwur bakal ngrusak momentum kemajuan pendidikan sing luwih dhuwur ing Afghanistan - momentum sing dicetusake dening dhukungan saka para pembayar pajak AS. Lulusan universitas minangka tulang punggung stabilitas ekonomi ing sawijining negara. Yen pendidikan sing luwih dhuwur ora didhukung ing Afghanistan, karusakan fiskal amarga tenaga kerja sing kurang kualitas bakal mbebayani lan bakal nyebabake negara kasebut dadi siklus kekerasan lan putus asa. Ora ana kesempatan pendhidhikan sing luwih dhuwur kanggo wanita utamane bakal duwe akibat sing ngrusak struktur sosial Afghanistan.

Kita ngajak anggota kongres kanggo nyedhaki kanca-kanca ing USAID lan nyengkuyung supaya sinau kabeh sudut lan nggawe strategi babagan nyipta program pendidikan tinggi sing efektif ing Afghanistan sing bakal migunani kanggo para pemuda, utamane bocah-bocah wadon lan wanita.

Wahid Umar
Konsultan Pendidikan

Soraya Umar
Aktivis hak asasi manungsa

Chloe Breyer
Interfaith Denter saka New York

Ellen Chesler
Ralphe Bunch Institute, CUNY

Betty Reardon
Institut Ilmu Perdamaian Internasional

Tony Jenkins
Kampanye Global kanggo Pendidikan Perdamaian
Georgetown University

Dadi pisanan komentar

Nggabungake diskusi ...