Akuntabilitas Ngalahake Impunitas

Kekuwatan kanggo tindak pidana tumrap wanita wis pirang-pirang atus taun kepungkur dadi sarana patriarki supaya wong lanang, asring katon pria biasa, utawa pria, prajurit lan pimpinan sing dihormati, dadi instrumen dominasi lan nyiksa wong sing ringkih. Ora ana apa-apa sing nggawe trap-trapan tragis iki luwih jelas tinimbang pangakuan manawa kekerasan seksual tumrap wanita wis ditampa, malah strategi sing diarepake umume digunakake sajrone nindakake kekerasan politik lan konflik bersenjata.

Pangenalan kasebut ditindakake amarga gerakan wanita ing saindenging jagad wis mobilisasi kanggo ngganti impunitas kanthi akuntabilitas; lan, yen bisa, tanggung jawab legal para pelaku. Keputusan pengadilan anyar ing Kenya (ndeleng ngisor) minangka sing paling anyar ing upaya kasebut, saiki ngowahi sikap masarakat tumrap tindak pidana kasebut, lan nggawe precedent legal kanggo akuntabilitas hukum. Keputusan sing nggawe pemerintah Kenya tanggung jawab amarga ora menehi keadilan kanggo wong-wong sing ngalami kekerasan seksual ing kekerasan pasca-pemilihan, nalika kedadeyan 7 taun sawise tindak pidana kasebut ditindakake, minangka "bukti pengaruh perusahaan sipil sing bisa ditindakake ngupayakake keadilan kanggo para korban lan korban kekerasan [seksual] sing gegandhengan karo konflik… ”(Deleng akun Dokter kanggo Hak Asasi Manungsa sing ditampilake ing ngisor iki.)

Ing sawetara kasus, proses sing diprakarsai lan ditindakake dening masarakat sipil wis nggayuh asil pecah lemah sing wis digabung dadi precedent legal resmi. Paramount ing antarane kalebu Wanita Pengadilan Kejahatan Perang Internasional babagan Perbudakan Seksual Militer Jepang dianakaké ing Tokyo, tanggal 8 - 10 Desember 2000. Pantes manawa pengadilan Kenya menehi keputusan kasebut ing minggu sing padhath pengetan Tribunal Wanita pecah tanah iki, temuan kasebut nduweni pamrentah Jepang tingkat paling dhuwur sing tanggung jawab kanggo perbudakan seksual "Wanita Nyaman." (Multiple films on the "Kenyamanan Wanita" bisa ditemokake ing web.) "Breaking the History of Silence" minangka dokumenter Tribunal sing apik (rincian film bisa ditemokake ing kene utawa ditonton ing ngisor iki).

Pendhidhikan Perdamaian babagan Impunitas lan Akuntabilitas

Masalah impunitas lan tanggung jawab warga negara kanggo ngadhepi masalah kasebut, yaiku salah sawijining masalah sing kudu dilebokake ing kabeh panelitian lan penyelidikan babagan gender lan perdamaian lan substitusi hukum lan yurisprudensi perang lan konflik bersenjata. Minangka persiyapan kanggo panelitian lan penyelidikan sing disaranake, wiwitan sing migunani yaiku kajian babagan Sasaran lan Pendekatan sing disebarake dening para penyelenggara ing woro-woro publik pertama sing arep diadili Tribunal.

dislametaké

Kanggo nggawe pamrentah Jepang tanggung jawab legal kanggo masalah "wanita sing nyenengake", Tribunal kudu:

  1. Klarifikasi manawa perbudakan seksual militer Jepang minangka tindak pidana perang tumrap wanita lan tindak pidana tumrap kamanungsan
  2. Ngenali sing tanggung jawab kanggo pidana; kalorone individu lan negara
  3. Cathet temonan lengkap lan proses Sejarah Tribunal

Pendekatan

  1. Minangka inisiatif wanita
  2. Ing solidaritas internasional
  3. Kemitraan karo para ahli
  4. Minangka gerakan dhasar
  5. Saka perspektif "hak asasi wanita wanita"
  6. Nyetel conto kanggo penuntutan tindak pidana perang tumrap wanita
  7. Kanthi sesanti kanggo mbebasake kekerasan 21st abad

Enquiry Reflektif babagan Kekerasan Seksual ing Perang lan Konflik

Tribunal ngrampungake tujuan kasebut lan menehi kontribusi gedhe kanggo panggunaan pendekatan sing nyebar. Nalika tumindak kekerasan tartamtu ditindakake dening militer individu, tumindak kasebut bisa ditindakake kanthi kabijakan pamrentah lan ditindakake kanthi ilmu pengetahuan para pejabat militer lan sipil ing kabeh level. Nyusun diagram tanggung jawab, wiwit saka tindak pidana nyata nganti keputusan pamrentah sing nggawe keputusan awal, bakal menehi pandangan lengkap babagan kabeh sing tanggung jawab. Apa kabeh kudu tanggung jawab? Amarga apa sing wis kedadeyan wiwit temuanane diumumake, lan terus-terusan tindak pidana perang tumrap wanita, apa tanggung jawab lan kesempatan sing ana ing masalah kasebut kanggo para pendidik perdamaian lan para pembuat kebijakan, utamane "kanthi visi kanggo mbebayani 21st abad ”suwene rong dekade pertama iki nindakake kekerasan? Apa preceden lan norma internasional apa sing kudu ditelpon warga kanggo golek keadilan ing kasus kasebut? Apa sing kudu ditindakake supaya bisa ngilangi?

BAR, 12/15/20


Pengadilan Menehi Kehakiman kanggo Sawetara wong sing Selehake Kekerasan Seksual Pasca Pemilihan ing Kenya

(Dipunbabar saking: Dokter kanggo Hak Asasi Manungsa. 10 Desember 2020)

Pengadilan Tinggi ing Nairobi nemokake Pamrentah Kenya sing tanggung jawab amarga gagal investigasi lan nuntut penganiayaan seksual 2007-2008 pasca pemilihan; Papat wolung petisi-petisi sing entuk penghargaan menehi ganti rugi.

NAIROBI - Ing paukuman tengara, Pengadilan Tinggi ing Nairobi dina iki mutusake luwih dhumateng papat korban kekerasan seksual pasca pemilihan ing Kenya. Ing Petisi Konstitusi Nomer 122 Tahun 2013, Pengadilan nemokake manawa Pamrentah Kenya tanggung jawab kanggo "kegagalan nindakake investigasi lan penuntutan independen lan efektif tumrap tindak pidana SGBV [kekerasan seksual lan adhedhasar jender] sajrone kekerasan pasca pemilihan."

Papat saka wolu petisi sing isih ana ing kasus kasebut dianugerahi kompensasi KES 4 Yuta (udakara USD 35,000) "amarga nglanggar hak konstitusional." Pengadilan Tinggi ing Nairobi nemokake "pelanggaran negara Kenya kanggo neliti lan nuntut pelanggaran hak-hak urip, pencegahan penyiksaan, perawatan sing ora manusiawi, lan ngremehake, lan keamanan wong."

Undhang-undhang kasebut minangka kaping pisanan ing Kenya yen kekerasan seksual pasca pemilihan wis sah diakoni dening pamrentah lan para korban isih ditawani ganti rugi amarga cilaka. Putusan kasebut diumumake tanggal 10 Desember, yaiku Dina Hak Asasi Manusia Internasional.

"Sawise luwih saka pitung taun litigasi lan telat, sawetara keadilan pungkasane ditindakake," jarene Naitore Nyamu, kepala kantor Kenya Dokter kanggo Hak Asasi Manungsa, salah sawijining petisi sekaligus sing nggawa kasus kasebut ing taun 2013. "Iki minangka dina sing bersejarah kanggo para korban kekerasan seksual sing nyebar amarga ana ing pemilihan 2007, sing nunggu kanggo tanggung jawab nganti suwe banget. Keputusan pengadilan kasebut bakal ngumandhang akeh kanggo pencegahan, investigasi, lan penuntutan kekerasan adhedhasar jinis lan gender ing Kenya lan saindenging jagad. ”

Keputusan kasebut dirusak dening pengadilan sing ngakoni cilaka sing ditindakake mung saka papat saka wolung petisi sing isih ana.

"Kita seneng manawa pengadilan pungkasane ngakoni cilaka sing kita alami dadi korban. Wis adoh banget, ”ujare salah sawijine wanita sing slamet saka kekerasan seksual sing diprentah pengadilan bakal nampa ganti rugi saka Pamrentah Kenya. "Nanging, kita ora ngerti sebabe pengadilan kasebut misahake kita (korban) lan ora menehi ganti rugi kanggo 4 korban liyane. Kita bebarengan mlaku-mlaku. Kita bakal nerusake perjalanan nganti 4 korban liyane entuk keadilan. ”

Ing 2013, wolung wong sing slamet (enem wanita lan wong loro) saka kekerasan seksual pasca pemilihan gabung karo LSM internasional Dokter kanggo Hak Asasi Manungsa lan telung organisasi masyarakat sipil Kenya (Koalisi Kekerasan Terhadap Wanita (COVAW); Komisi Juris Internasional - Kenya ; lan Unit Medico-Legal Independen) kanggo ngajokake tuntutan hukum sing kaping pisanan tumrap enem aktor negara. Sing slamet rinci babagan sawetara akun sing mbebayani wiwit kekerasan pasca pemilihan taun 2007-2008: insiden penganiayaan individu lan geng, sunat paksa, lan bentuk kekerasan seksual liyane, sing nyebabake cilaka fisik parah, psikologis lan sosial ekonomi ekonomi, lan komplikasi kesehatan serius liyane.

Kanggo petisi sing isih slamet, putusan dina iki ditindakake sawise luwih saka pitung taun telat birokrasi lan hambatan kanggo ngrampungake kasus kasebut ing pengadilan.

Para responden ing kasus kasebut kalebu Jaksa Agung Kenya, Direktur Penuntutan Publik, Inspektur Jenderal Layanan Polisi Nasional, Menteri Kesehatan (sadurunge diwakili ing rong kementerian sing kapisah, Menteri Layanan Kesehatan lan Menteri Kesehatan Umum lan Sanitasi), lan Otoritas Pengawasan Polisi Independen. Petisi Konstitusi Nomer 122 Tahun 2013 ngupayakake tanggung jawab pihak berwenang kasebut amarga kegagalan negara kasebut kanggo nyegah utawa nyuda penganiayaan seksual pasca pemilihan ing taun 2007-2008, neliti lan nuntut para pelaku kejahatan kasebut, lan menehi penanggulangan para korban.

"Undhang-undhang dina iki minangka bukti pengaruh upaya organisasi masarakat sipil kanggo ngupayakake keadilan kanggo para korban lan wong-wong sing slamet saka kasus SGBV sing ana gegayutan," ujare Abdul Noormohamed, direktur eksekutif Komisi Internasional Juris Kenya. "Iki negesake manawa akuntabilitas kanggo tindak pidana sing dilanggar nglanggar hak asasi manusia internasional lan kamanungsan bisa ditindakake ing pengadilan domestik. Menehi keadilan kanggo para korban SGBV mbutuhake kabijakan sing kuat lan kerangka hukum sing nglindhungi hak asasi manungsa kanthi jengkel lan njamin mekanisme perbaikan efektif ing administrasi keadilan. Sing isih ana saiki yaiku implementasine lengkap saka keputusan lan replikasi upaya masarakat sipil ing yurisdiksi liyane "

"Salah sawijining gegayuhan paling gedhe COVAW yaiku wanita Kenya ora bakal nggunakake hak pilih ing lingkungan sing ditandhani kekerasan, kekerasan seksual lan gender. Paradoks iki muga-muga bisa rusak saiki, tanggal 10 Desember 2020, "ujare direktur eksekutif Koalisi Kekerasan Terhadap Wanita (COVAW), Wairimu Munyinyi-Wahome, minangka petisi. "Kita ngrayakake keputusan sing menehi inspirasi kanggo iman lan kapercayan marang Konstitusi lan peraturan ukum ing tengah obrolan reformasi sing diusulake. Iki nambah kapercayan kita marang praktik konstitusionalisme, utamane kanggo sing slamet, lan yen ngenteni keadilan sing pungkasan bisa mbukak dalan kanggo mari, lan marasake negara kasebut. Kayane menang wanita Kenya! ”

"Kita nemokake manawa keputusan kasebut minangka langkah progresif kanggo nyadari keadilan kanggo para korban Kekerasan Pasca Pemilihan 2007-2008 kanthi nuduhake kelalaian Negara kanggo neliti lan nuntut pelaku kekerasan seksual," ujare Kevin Mwangi, pejabat program ing Independent Medico-Legal Unit (IMLU), salah sawijining petisi ing kasus kasebut. "Amarga pelanggaran hak asasi manungsa sing padha wis kedadeyan ing pemilihan umum sabanjure, kita ngarep-arep Negara bakal nindakake investigasi lan nuntut para pelaku, sanajan arep menyang pemilihan umum liyane ing taun 2022."

"Iki pancen dina sing penting kanggo para korban ing kasus iki lan liya-liyane, tonggak penting kanggo keadilan lan akuntabilitas ing Kenya lan global. Pamrentah Kenya saiki kudu mesthekake yen wong sing slamet bisa entuk reparasi sing dianugerahi pengadilan, sing dadi prekursor penting kanggo perbaikan lan penyembuhan, "ujare Karen Naimer, Direktur program PHR. "Kita ngarep-arep semangat pengadilan bakal menehi informasi babagan pengadilan ing Kenya lan sateruse kanggo ngrampungake wong sing slamet lan kasus-kasus kekerasan seksual maju kanthi negesake manawa pancen kewajiban negara kanggo nglindhungi hak urip lan keamanan wong kasebut lan kanggo nyegah lan nanggepi panganiaya seksual. "

"Kasus iki uga menehi pelajaran kanggo wong liya yen kasus pidana gagal - kaya sing ditindakake karo Pengadilan Pidana Internasional babagan kahanan ing Kenya - tuntutan sipil ing tingkat nasional bisa menehi pangarep-arep pungkasan kanggo menehi pamrentah supaya bisa milih- kekerasan seksual sing ana gandhengane, "ujare Naimer.

Kekerasan pasca pemilihan sing nyerang Kenya ing taun 2007-2008 nyebabake rampasan, ngrusak properti, lan tiwas. Kekerasan adhedhasar seksual lan jender ditindakake ing enem saka wolung provinsi ing negara kasebut nalika kedadeyan kekerasan pasca pemilihan. Paling ora 900 wong ngalami kekerasan adhedhasar seksual utawa gender, sing umume ditindakake dening pasukan keamanan Kenya uga karo geng. Wanita lan bocah-bocah wadon kena pengaruh proporsional, nanging lanang lan wadon uga diserang. Akeh kedadeyane, wong dirudopekso lan dilecehke ing ngarsane anak lan garwa. Akeh sing slamet saka kekerasan wedi nglaporake pelanggaran marang panguwasa amarga stigma lan wedi males balesan; wong liya sing nyoba nglaporake kejahatan kasebut ditolak.

"Kita menehi salam marang para korban saka kekerasan pasca pemilihan 2007-2008 sing tanpa lelah terus golek pengakuan, keadilan, akuntabilitas, lan reparasi kanggo cilaka sing dialami meh telung belas taun kepungkur. Kita matur nuwun lan ngurmati dheweke babagan tekad sing ora ana enteke sing mesthi mangaruhi asil positif dina iki ing pengadilan. Luwih, liwat pengadilan dina iki, Pamrentah Kenya mbukak dalan sing penting kanggo akses menyang reparasi kanggo cilaka sing dialami korban kekerasan seksual saka kekerasan pasca pemilihan 2007-2008, lan mbuktekake kemampuan, kapasitas, lan kekarepan pamrentah kanggo nindakake investigasi lan penuntutan tindak pidana panganiaya pasca pemilihan lan penyediaan reparasi sing cukup, transformatif, lan efektif kanggo para korban, "ujare Lydia Muthiani, pengacara hak asasi manusia lan ahli pencegahan lan tanggepan tumrap kekerasan adhedhasar jender.

Kamenangan dina iki kanggo korban kekerasan seksual pasca-pemilihan ing Kenya minangka asil pirang-pirang taun kerja lan pembelaan dening komunitas sing slamet, para pendukung, profesional medis lan hukum, lan para pendukung. Konsorsium inti organisasi ndhukung kampanye iki, kalebu: Koalisi Kekerasan Terhadap Wanita, Konsorsium Konstitusi lan Reformasi, Unit Mediko-Hukum Independen, Komisi Juris Internasional - Kenya, Komisi Hak Asasi Manusia Kenya, Institut Katiba, Komisi Nasional Manusia Kenya Hak, Dokter kanggo Hak Asasi Manungsa, lan REDRESS. Willis Otieno minangka penasihat utama. Saksi ahli sing menehi kesaksian ing pengadilan nggawa perspektif lan keahlian sing penting banget kanggo kasus iki, kalebu Saida Ali, Betty Murungi, Patricia Nyaundi lan Rashida Manjoo. Organisasi, entitas, lan individu liyane sing penting kanggo Konstitusi Petisi 122 taun 2013 kalebu staf Rumah Sakit Nasional Kenyatta, lan Rumah Sakit Mbagathi; Inisiatif Masyarakat Terbuka Afrika Wétan lan Inisiatif Keadilan Masyarakat Terbuka; Christine Alai, Lydia Muthiani, lan Nelly Warega.

Informasi liyane babagan Petisi Konstitusi Nomer 122 Tahun 2013 kasedhiya ing kene.

CATETAN EDITOR:

Skala kekerasan adhedhasar seksual lan gender (SGBV) sajrone kekerasan pasca pemilihan taun 2007-2008 durung dingerteni, nanging Komisi Penyelidikan Kenya babagan Kekerasan Pasca Pemilihan (Komisi Waki) nglaporake manawa nyathet luwih saka 900 kasus kekerasan seksual sing ditindakake sajrone periode kasebut. Wanita lan bocah-bocah wadon kena rudo pekso, rereged (serangan seksual bocah cilik), pemerkosaan geng, meteng paksa, lan jinis kekerasan adhedhasar seksual lan gender. Wong lanang lan wadon kena liwat liwat, sunat paksa, lan amputasi penis, ing antarane jinis SGBV liyane.

Sanajan kasunyatane wis 13 taun kepungkur kedadeyan kasebut, mung sawetara wong sing dihukum amarga tindak pidana kekerasan seksual sing ana hubungane karo kekerasan pasca-pemilihan, lan kasus sadurunge Pengadilan Konstitusi dirusak amarga telat.

Nomer kapercayan sing winates kanggo tindak pidana kekerasan seksual nggambarake konteks sing luwih jembar, ing endi panguwasa Kenya wis nuduhake apatis lan ora gelem miwiti tindakan sing asli, dipercaya, independen, lan efektif kanggo neliti, nuntut, lan ngukum pelaku kekerasan pasca pemilihan lan nyedhiyakake reparasi sing migunani kanggo para korban.

Amarga ora ana kerjasama saka pamrentah Kenya lan tuduhan campur tangan saksi, kasus-kasus sing diadhepi ing Pengadilan Pidana Internasional (ICC) marang pejabat senior pemerintah Kenya, kalebu presiden lan wakil presiden, ditarik dening jaksa ICC utawa rampung karo pengadilan lan ora ana sing wis ditemtokake ing bathi.

Dokter kanggo Hak Asasi Manungsa (PHR) minangka organisasi advokasi ing New York sing nggunakake ilmu pengetahuan lan obat-obatan kanggo nyegah kekejeman massal lan pelanggaran hak asasi manungsa sing parah. Sinau luwih lengkap kene.

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top