Ninggalake utawa Advokasi: Pangarep-arep Afghan kanggo Solidaritas lan Dhukungan saka Komunitas Donya, Komentar babagan Survival lan Bangunan Masa Depan

Wanita ing Burka ing Kunduz City babagan Bantuan kamanungsan. (Foto dening Wanman uthmaniyyah on Unsplash)

Ngenalake "Varied Voices: Pandangan lan Perspektif Afghan"

Esai Mansoor Akbar "Abandonment or Advocacy" miwiti seri "Varied Voices" sing diterbitake dening Global Campaign for Peace Education, Seri iki dimaksudake kanggo ngisi apa sing dianggep sawetara panyengkuyung saka wong Afghan minangka omission serius ing diskusi umum babagan kahanan saiki. lan carane nanggapi. Kajaba wawancara babagan kahanan langsung, utawa pengalaman ninggalake negarane, lan sawetara penampilan elit sing diasingake ing panel virtual lan TV, jagad iki ora krungu apa-apa saka wong Afghan. Wong Afghan luwih maneka warna tinimbang demografi sing diwakili dening wong buangan elit, malah saka "kanca AS" sing isih ana ing kamp militer AS, ngenteni "pemukim maneh" ing komunitas Amerika. Ana macem-macem diaspora nyebar ing saindenging jagad, nggunakake cara dhewe kanggo nyingkiri penindasan saiki. utawa wis ana ing njaba negara nalika pamrentahane tiba ing Taliban.

"Varied Voices: Afghan Views and Perspectives" minangka upaya kanggo nyedhiyakake platform kanggo sawetara wong kanggo ngucapake pikirane babagan krisis saiki, lan pangarep-arep lan visi masa depan sing luwih tentrem. Ing kontribusi pisanan kanggo seri kasebut, Akbar ngandhani kahanan sing bisa nggawe proses nganyari maneh.

Kontribusi mbesuk dening Basbibi Kakar bakal alamat peran jender ing bangunan mangsa miwiti pertimbangan saka kahanan wanita lan perlu kanggo partisipasi lengkap ing kabeh rembugan politik lan nggawe keputusan.

Muga-muga swara-swara kasebut bakal mlebu ing upaya piwulang lan advokasi kabeh anggota komunitas GCPE, milih advokasi tinimbang ditinggal. (BAR, 1/22/2022)

Ninggalake utawa Advokasi: Pangarep-arep Afghan kanggo Solidaritas lan Dhukungan saka Komunitas Donya, Komentar babagan Survival lan Bangunan Masa Depan

Dening Mansur Akbar*

Afghan padha kaliren. Laporan anyar saka wong ngedol organe lan anak mung loro indikasi kerentanan sing ekstrim. Program Pembangunan Perserikatan Bangsa-Bangsa wis ngelingake yen "97 persen warga Afghanistan bisa mlarat ing pertengahan 2022." Komunitas internasional ngirim sawetara bantuan kamanungsan, nanging luwih akeh bantuan sing dibutuhake kanggo nyegah bencana iki. Urip luwih saka 35 yuta wong Afghan gumantung saka dhukungan saka komunitas internasional. Bantuan kamanungsan, kesehatan, pendidikan, lan layanan penting liyane kudu diterusake lan buruh kudu dibayar. Perwakilan rakyat lan sawetara organisasi masyarakat sipil kerja ing lapangan kanggo ngirim bantuan kamanungsan, nglindhungi wanita lan bocah-bocah lan ngadeg kanthi dhuwur nglawan kekerasan. Diaspora Afghan ing sisih liya aktif mobilisasi sumber daya lan nyengkuyung hak asasi manungsa ing AS lan ing saindenging jagad. Potongan iki njaluk para aktivis lan pendidik masyarakat sipil kanggo jaringan karo wong Afghan ing diaspora supaya luwih ngerti babagan perspektif lan ngerti babagan kabutuhan ing ngarep.

Tiba saka pamrentahan sing disponsori AS menyang Taliban wis nyebabake pergolakan sosial ekonomi kanthi proporsi sing bisa nyebabake. Iku wis mengaruhi subsistence saben dina wong minangka program donor-mbiayai ditutup lan Cadangan moneter Afghanistan beku, ngilangi 40% saka PDB lan 75% saka anggaran pemerintah. Sekolah lan universitas tetep ditutup. Luwih saka 4 yuta bocah wadon umur sekolah ora bisa sekolah. Wanita dilarang saka urip umum. Kabar disensor. Acara-acara ing ides Agustus nggegirisi media internasional, nanging, amarga kahanan saya tambah parah, negara kasebut maneh diselehake ing babagan prioritas AS lan komunitas internasional, mudhun saka berita utama menyang laporan sporadis babagan pelanggaran hak asasi manungsa lan pembunuhan ekstrajudisial. Pitakonan penting kanggo kita kabeh yaiku, 'apa masyarakat internasional bakal ninggalake Afghanistan ing tengah-tengah bencana kamanungsan lan politik?' Utawa, 'apa upaya ditindakake kanggo njaga paling ora sawetara keuntungan sosial lan ekonomi sing ditindakake sajrone rong puluh taun kepungkur?' Jawaban kanggo pitakonan pisanan bisa uga ana ing respon masyarakat sipil Amerika lan global lan macem-macem tumindak advokasi sing ngupaya ngredhakaké kasangsaran lan nurture pangarep-arep.

Pitakonan penting kanggo kita kabeh yaiku, 'apa masyarakat internasional bakal ninggalake Afghanistan ing tengah-tengah bencana kamanungsan lan politik?' Utawa, 'apa upaya ditindakake kanggo njaga paling ora sawetara keuntungan sosial lan ekonomi sing ditindakake sajrone rong puluh taun kepungkur?' Jawaban kanggo pitakonan pisanan bisa uga ana ing respon masyarakat sipil Amerika lan global lan macem-macem tumindak advokasi sing ngupaya ngredhakaké kasangsaran lan nurture pangarep-arep.

Sanajan kahanan sing durung mesthi politik lan kekurangan ekonomi, wong Afghan isih ngarep-arep babagan masa depan negara kasebut. Masa depan ing ngendi wong ora kudu turu luwe; ing ngendi wong-wong mikir babagan carane bisa urip luwih apik, dudu carane bisa urip saka konflik bersenjata sing disebabake dening kemiskinan. Konflik patang puluh taun kepungkur nyebabake mayuta-yuta wong Afghan biasa - padha kesel getihen. Dheweke pengin urip rukun. Dheweke pengin kerja. Dheweke pengin mbangun masa depan sing lestari kanggo kulawarga lan bocah-bocah. Aku rumangsa seneng ndeleng Diaspora lan aktivis Afghanistan sing luwih jembar terus, sanajan ana risiko, ngunggahake swarane, nyengkuyung kanggo mulihake hak asasi manungsa, kebebasan ngomong, lan pendhidhikan wanita lan hak kerja. Wong Afghan sing kerja ing luar negeri ngirim kiriman dhuwit menyang kulawarga lan kanca-kanca. Kanthi ngerti kahanan ing negarane, njaga kontak sing cedhak karo wong-wong sing ditinggalake, nanging ora ditinggalake, dheweke dadi bagean saka jaringan advokasi lan solidaritas global sing berkembang iki sing dadi sumber pangarep-arep sing penting kanggo keadilan sosial lan ekonomi lan politik. masa depan sing sregep kanggo Afghanistan.

Amerika Serikat lan liya-liyane ing komunitas internasional wis wiwit nyetel kahanan minangka upaya kanggo nyengkuyung supaya ngurmati hak-hak asasi manungsa lan nganggo model pemerintahan sing luwih inklusif. Ora preduli saka pemukiman politik lan komitmen Taliban kanggo hak asasi manungsa lan kekarepane kanggo mbentuk pamaréntahan sing inklusif, bab anyar keterlibatan karo rakyat bisa diwiwiti, yen kalebu swara sing paling wakil saka kabeh komunitas Afghan, sing bener-bener ngerti kabutuhan paling wigati lan cara kanggo mbantu stave mati bilai mbesuk kanggo saiki lan bantuan nambah gesang kanggo roto dawa.

Penyair lan internasionalis Amerika, Archibald McLeish nyathet, "Ana siji perkara sing luwih nglarani tinimbang sinau saka pengalaman lan ora sinau saka pengalaman (Maxwell, 1995, p. 52)." Inisiatif anyar kudu nggatekake pengalaman saka jaman kepungkur. Apa sing ditindakake lan ora bisa ditindakake kudu dievaluasi kanthi teliti. Investasi gedhe wis digawe kanggo nggawe struktur institusi lan komunitas. Upaya kudu ditindakake kanggo nguatake lan mbangun. Kader Afghan sing trampil lan terlatih dibutuhake kanggo mbantu nglakokake sektor publik lan swasta. Akeh sing saiki ana ing njaba negara kita, ngarep-arep bali menyang Afghanistan sing mandhiri, njaluk solidaritas masyarakat sipil internasional lan kolaborasi karo upaya kasebut - ditindakake kanthi ngormati tekad kita.

* Babagan penulis: Mansoor Akbar minangka sarjana Fulbright sing ngupayakake studi pascasarjana ing Universitas Kentucky. Dheweke wis kerja bareng karo pamrentah Afghanistan, USAID lan Perserikatan Bangsa-Bangsa.

2 Komentar

Nggabungake diskusi ...