Pandhuan praktis kanggo ngatasi wong sing sengit marang kita

(Dipunbabar saking: Pasukan Perdamaian Nonviolent. 7 November 2023)

Artikel asli sing ditulis dening S. Mitra Kalita kanggo Episentrum NYC

Akeh kanca-kanca lan tangga-tanggane—Yahudi, Muslim, wong sing nganggo serban lan wong Asia Wétan ing antarané wong-wong sing dakrungu— padha diserang. Kepiye carane bisa tetep aman? Kepiye carane bisa nglindhungi saben liyane? 

Aku ngomong karo Kalaya'an Mendoza, sing dadi direktur perlindungan bebarengan kanggo Nonviolent Peaceforce, organisasi masyarakat sipil global. Dheweke wis dadi tuan rumah pelatihan pengamat lan lokakarya keamanan komunitas ing New York City. Aku takon marang kanggo saran carane kita kabeh bisa navigasi wayahe iki bebarengan, lan aku takon marang utamané fokus ing kesehatan mental lan fisik anak kita. 

Sing daktresnani babagan pendekatan Mendoza yaiku ora cocog karo kabeh. Tetep urip lan tekan papan sing aman minangka tujuan sing pantes, biasane luwih apik tinimbang entuk bathi utawa bali maneh. Takeaways utama: 

  • Priksa manawa target ngerti sengit iku dudu kesalahane. 
  • Pusat safety dhewe. Sing bisa mbantu sampeyan nggawe keputusan, saka apa sing bakal dipakai utawa arep melu sengit. 
  • Ana peran kanggo wong sing liwat lan wong sing mlaku, nanging kita kudu njupuk timbal saka wong sing kena pengaruh. 

Cuplikan obrolan kita sing wis diowahi ana ing ngisor iki. 

Aku pengin fokus ing apa sing dialami wong enom saiki. Aku krungu saka bocah-bocah sing diarani jeneng ing sekolah, sing diganggu lan dicekel. Apa iki muni akrab? 

KM: Nalika kita nindakake latihan ing Midwood kanggo Muslim ing komunitas Asia Kidul, wong wadon hijabi enom nuduhake karo kita yen wong wis nyoba kanggo narik mati jilbab. Sing pisanan dakkandhakake yaiku, 'Iki dudu salahmu. Kita ora kudu manggon ing donya sing kudu katon liwat Pundhak. Kita ora kudu manggon ing jagad sing kudu ditindakake dening wong-wong ing pelatihan kasebut ing zona konflik ing saindenging jagad.'

AS tansah ana ing konflik. Ayo dadi cetha babagan iki. Nanging pisanan, aku pengin nyedhaki wong saka papan keamanan lan keamanan psikososial lan supaya ngerti yen iki dudu salahe. Iki minangka kegagalan saka pamrentah, ing pihak institusi, lan sing paling apik sing bisa ditindakake yaiku njaga awake dhewe lan wong-wong sing padha peduli. 

Nanging pisanan, njupuk langkah kasebut lan kenal yen minangka wong sing slamet, iki dudu salahmu. 

Kepiye carane kita bisa luwih apik kanggo nglawan konflik kasebut? Apa ana apa wae sing kudu ditindakake, umpamane? 

KM: Sawetara alat sing diwenehake kanggo wong wiwit saka kesadaran situasional nganti de-eskalasi, kanggo mangerteni respon kaslametan lan alat kaslametan. 

Kesadaran situasional, ing intine, yaiku ngerteni apa sing kedadeyan ing lingkungan sampeyan lan apa sing kedadeyan ing sampeyan. Yen sampeyan menyang pesta lan ana sing ngandhani yen sampeyan kudu metu saka kono, iku kesadaran situasional sampeyan ing karya. Kuwi para leluhurmu sing ngongkon kowé lunga saka kono. Awak sampeyan ngolah informasi sadar lan subconscious ing sekitar sampeyan. Dipercaya dhewe kanggo ngerti apa sing kedadeyan ing kahanan kasebut. 

Tegese kudu ngati-ati marang kedadeyan-kedadeyan ing sakiwa tengenmu, ora nganggo kuping lan ora mudun.

Wong-wong kudu terus-terusan nindakake apa sing diarani OODA Loop. Iku stands for: 

  • Mirsani
  • Orient
  • arep
  • Tumindak

Banjur ana latihan kesadaran situasional, mung dhasar kanggo ngerti respon kaslametan lan alat slamet. Respon kaslametan iku pangerten yen sampeyan a perang, pesawat, beku utawa fawn wong. 

Yen kekerasan kedadeyan, sampeyan langsung menyang ngendi? Aku wong jinis rusa, aku ngerti aku bakal nyoba kanggo laku diplomasi utawa malah wong-nyenengke supaya aku aman. Apa wae sing nggawe sampeyan aman yaiku tanggapan sing bener. 

Sawetara wong kaya, 'Muga-muga aku dadi wong sing gelut.' Ora, ora, ora. Sampeyan, pengalaman urip lan leluhur sampeyan wis nggawa sampeyan menyang titik iki supaya sampeyan bisa urip lan aman. Lan kuwi sing kudu diajeni. 

Ana rong alat slamet utama. Ana pangerten titik aktivasi sampeyan, utawa dikenal minangka triggers. Yen krungu bengok-bengok utawa sentimen anti-Asia, kanthi otomatis aku pindhah menyang mode aktivasi. Banjur ana pangerten sampeyan titik jangkar. Apa wae sing nggawe sampeyan kelangan, tenang, diklumpukake, lan nyambung ing ngendi sampeyan bisa mikir kanthi jelas?

Ngerteni dhewe pancene minangka kunci pisanan, lan iki bakal menehi informasi babagan cara sampeyan maju amarga sampeyan mung bisa ngrusak awake dhewe lan wong sing duwe hubungan. 

Sawetara klompok wong tuwa mikir yen anak-anake kudu terus nganggo simbol identitas njaba, ujare bintang Yahudi utawa jilbab utawa serban. Liyane ngomong jeneng lan pasuryan kita menehi identitas kita. Apa pendapatmu babagan kuwi? 

KM: Kuwi keputusan individu, ta? Kanggo wong sing katon Asia, aku wis ora bisa mateni Asianness iki patang taun pungkasan. 

Iki minangka salah sawijining perkara sing tansah kita temokake minangka pondasi keamanan: ngerti pepadhamu, duwe hubungan kasebut lan mbangun infrastruktur kutha wiwit wiwitan.

Kalaya'an Mendoza

Apa sing diarani kita yaiku mikir babagan: Kepiye carane mbangun infrastruktur safety sing dipimpin masyarakat? Jo-Ann Yoo, direktur eksekutif Federasi Asia Amerika, sapisan ngandika: Ora bakal ana cukup polisi kanggo nglindhungi kabeh wong tuwa, nanging mesthi ana komunitas. 

Iki minangka salah sawijining perkara sing tansah kita temokake minangka pondasi keamanan: ngerti pepadhamu, duwe hubungan kasebut lan mbangun infrastruktur kutha wiwit wiwitan. 

Apa sing bisa kita lakoni kanggo nuwuhake rasa komunitas kasebut? 

KM: Sawetara akar umbi dhasar ngatur, siji-siji, lan ngumpulake klompok wong, apa ibu, wong tuwa, utawa wong liya sing prihatin. Nduwe pesta blok lingkungan, mung kumpul kanggo mriksa siji liyane. Miwiti saka dhasar kasebut banjur evaluasi apa sing sampeyan butuhake kanggo mbangun keamanan. 

Sawetara wong bisa uga pengin duwe lingkaran penyembuhan kanggo ngobrol babagan keadilan restoratif. Wong liya bisa uga pengin duwe tim iringan protèktif, mlaku-mlaku saka siji titik menyang titik liyane. 

Apa wektu iki krasa luwih elek amarga media sosial? 

KM: Mesthi wae ana fraktur ing Amerika Serikat, ta? Negara iki dibangun ing pembantaian Native Americans, enslavement saka Afrika, lan eksploitasi wong saka werna. Iku ora sopan kanggo mung mikir liyane.

Aku wis ngomong karo akeh kanca babagan 9/11, apa sing kedadeyan sawise 11 September lan apa sing kedadeyan saiki. Bedane yaiku kita ndeleng crita lan nglaporake apa sing kedadeyan ing Gaza ing wektu nyata. Amarga media sosial, kita duwe informasi sing luwih langsung. Sing ngganti dinamis babagan carane wong ngerteni kasunyatan. Ana luwih kepercayaan ing komunitas lan siji liyane tinimbang institusi.

Aku elinga sawise 9/11 iku banget perang uphill kanggo nutupi Kadurjanan sengit. Nanging aku. Saiki aku wis weruh wong Muslim ngomong antisemitisme ora apa-apa. Wong Yahudi ngomong Islamophobia ora apa-apa. mandeg. Dadi, kayane ana luwih akeh babagan apa sing sampeyan jelasake babagan babagan ngadeg ing umum kanggo wong liya. 

Masyarakat kita duwe tanggung jawab kanggo njaga siji lan sijine.

Kalaya'an Mendoza

KM: Kita pindhah saka kerangka amal kaya 'Aku bakal nulungi sampeyan amarga sampeyan sedih' dadi solidaritas. Masyarakat kita duwe tanggung jawab kanggo njaga siji lan sijine. Dadi aku rumangsa solidaritas ora dadi tembung kunci maneh. 

Apa ora apa-apa yen aku takon babagan bullying utawa gething anti-Asia ing urip sampeyan dhewe, apa isih cilik utawa nganti saiki? Apa tanggapan sampeyan lan apa sing sampeyan sinau saka iku? 

Apa wae sing nggawe sampeyan aman lan urip minangka respon sing bener. 

Kalaya'an Mendoza

KM: Aku sinau babagan komunitas dhasar saka ibuku. Aku mung weruh cara dheweke operate. Ing wiwitan pandemi iki ing April 2020, aku menyang Pawon Neraka, lan kabeh wong nganggo topeng. Ana siji wong lanang putih lawas tanpa topeng, lan dheweke terus nyawang aku. Aku jam sing langsung. Lan aku ngerti yen aku kudu ngubengi dheweke. Aku kudu njaga dheweke ing garis pandangku. Dadi nalika nyedhaki Stasiun 50th Street, aku arep metu kanthi cepet. Dheweke nyawang aku mati ing mripat, ngidoni aku, lan nyebat aku 'chink kotor.' Lan wangsulanku sing sepisanan yaiku, 'Oh, nuwun sewu.' Aku ora ngerti apa sing dikarepake, nanging krungu sing nggawe wayahe ngaso lan aku bisa metu saka kono. Nggolek maneh, wong mikir, 'Oh, aku kudu nindakake iki. Aku kudu nglakoni.' Apa wae sing nggawe sampeyan aman lan urip minangka respon sing bener. 

Aku wanted kanggo ngalih menyang bystanders lan apa kita bisa nindakake. Lan uga, apa kita duwe kewajiban kanggo melu amarga kita ndeleng telek iki mudhun? 

KM: Safety iku sakabehe. Iku fisik. Iku psikososial. Iku kabeh.

Penting, utamane kanggo wong-wong sing slamet liwat kekerasan, supaya ora ngira-ngira awake dhewe lan apa wae sing kudu ditindakake supaya tetep aman.

Kalaya'an Mendoza

Penting, utamane kanggo wong-wong sing slamet liwat kekerasan, supaya ora ngira-ngira awake dhewe lan apa wae sing kudu ditindakake supaya tetep aman. Iki kalebu njaga martabate yen ana wong sing kudu bengok-bengok lan nglakoni. Ora ana paukuman. 

Kanggo wong sing nonton, kita duwe kewajiban. Sing luwih penting, aku mikir kabeh wong duwe kabel pengin nglindhungi siji liyane. Mung ana siji alesan yen kita bisa slamet nganti suwe - kanthi mbangun ikatan komunal iki. 

Aku ngerti sejatine wong pengin campur tangan, nanging dheweke ora ngerti kepiye. Mung siji wong sing ngomong 'iki salah' kanggo wong liya kaya, 'oke, aku kudu krungu.' 

Wangsulan: Bab ingkang pisanan sing sampeyan tindakake iku sampeyan mriksa karo slamet lan ngomong, 'Apa sampeyan butuh dhukungan?' Ngidini sing slamet kanggo ndhikte lan ngarahake apa sing katon kaya dhukungan kasebut. 

Kalaya'an Mendoza

Wangsulan: Bab ingkang pisanan sing sampeyan tindakake iku sampeyan mriksa karo slamet lan ngomong, 'Apa sampeyan butuh dhukungan?' Ngidini sing slamet kanggo ndhikte lan ngarahake apa sing katon kaya dhukungan kasebut. 

Sawijining wektu aku weruh wong sing nandhang kasusahan lan aku langsung nggawe beeline kanggo dheweke. Aku bengok-bengok tenan lan super sugary. Wong sing ngalami episode kesehatan mental langsung mandheg. Aku banjur nyedhaki wong iki lan kandha, 'Aku bisa mlaku bareng karo sampeyan ing dalan iki. Ayo kula ngerti apa sing bisa daktindakake kanggo ndhukung sampeyan.'

Dheweke kaya, 'Oke, bisa sampeyan mung, kaya, tetep karo kula kanggo sethitik?'

Aku kandha, 'Aku seneng tetep karo sampeyan. Apa sampeyan pengin aku nelpon wong? Kita bisa pindhah ing cara iki.'

Nomer siji, mlebu lan njaluk idin kanggo ndhukung. Kadhangkala bisa uga mung manthuk-manthuk. Sampeyan ora pengin swoop ing, sing luwih ngrugekake saka liyane. Lan banjur tenan centering ing slamet ing syarat-syarat apa kabutuhan sing. Apa dheweke butuh papan? Apa dheweke butuh sampeyan tetep karo dheweke? Lan kabeh wong bisa nindakake iki, kabeh wong duwe kemampuan kanggo campur tangan nalika kekerasan kedadeyan. Sampeyan ora kudu nggawe dhewe ing bebaya. Ana cara kanggo nindakake. ya. 

Dadi kepiye sampeyan entuk jinis karya iki? Apa inspirasi sampeyan? 

KM: Kula tansah matur awit saking leluhur kula. Aku tuwuh ing California, lan, sampeyan ngerti, kita minangka imigran menyang AS lan ora ana sing dijamin. Kita tansah siyap kanggo sing paling awon, utamane kanggo lindhu lan liya-liyane. Siji bab sing tansah aku weruh malah ing wektu kangelan, iku komunitas sing teka bebarengan kanggo nglindhungi siji liyane. Aku tansah ndeleng aktivisme kaadilan sosial lan karya safety minangka soko intertwined amarga iku siji bab saben wong siji bisa setuju marang. 

Ana macem-macem cara kanggo njaluk ana. Kanggo kula, iki nggawa pendekatan kolektif. Iki nggawa analisis sing nyinaoni faktor dhasar babagan risiko kanggo komunitas. Pungkasan, babagan mbangun komunitas saka akar umbi. 

Apa aku lali takon sampeyan? Apa sampeyan pengin nggawe manawa sampeyan bisa nyabrang? 

Lan aku mikir yen kita ndeleng awake dhewe minangka bagean saka kolektif, kita gumantung marang wong liya. Lan ora preduli saka identitas, kita kabeh duwe papan sing aman, kaya kita duwe papan ing keadilan sosial lan kabecikan sosial. Aku pengin ngajak wong mikir babagan cara sing bisa ditampilake kanggo komunitas lan awake dhewe saka papan kanggo mbayangake maneh keamanan nalika ora ana bedhil. 

Kalaya'an Mendoza

KM: Kita ing jaman medeni. Aku seneng karo kutipan Pak Rogers sing diomongake dening ibune nalika kasusahan: "Tansah golek pitulungan." Bakal tansah ana pembantu. Lan aku mikir yen kita ndeleng awake dhewe minangka bagean saka kolektif, kita gumantung marang wong liya. Lan ora preduli saka identitas, kita kabeh duwe papan sing aman, kaya kita duwe papan ing keadilan sosial lan kabecikan sosial. Aku pengin ngajak wong mikir babagan cara sing bisa ditampilake kanggo komunitas lan awake dhewe saka papan kanggo mbayangake maneh keamanan nalika ora ana bedhil. 

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top