Agenda Anyar kanggo Perdamaian Nglawan Naturalisasi Perang (Kolombia)

(Dipunbabar saking: Peace Insight. 3 Desember 2023)

Miturut Lina María Jaramillo

Ing Kolombia, upaya kanggo ngetrapake perjanjian perdamaian utawa negosiasi asring gagal. Ora mung amarga para elit politik entuk bathi saka perang nanging uga amarga dogma nggunakake kekuwatan bersenjata lan kekerasan kanggo ngrampungake konflik apa wae wis dilembagaake.

Akeh sing isih terus nglebokake ide babagan mungsuh internal sing digambarake kanthi konsisten dening media, lan nggandhengake kabijakan perang lan operasi militer minangka solusi sing cukup sing diwenehake dening para pemimpin politik.

Kanggo mulihake kapentingan masyarakat sipil ing pembangunan perdamaian lokal perlu ngakoni lan ngatasi pelembagaan kekerasan lan perang.

Apa wong Kolombia nandhang kelelahan karep kolektif?

Ing Maret 2022, pasukan militer teka ing komunitas Alto Remanso ing departemen Putumayo, ing tapel wates Kolombia-Ekuador, kanggo nindakake operasi militer. Presiden saiki, Iván Duque, nggambarake iki minangka "serangan tanpa henti nglawan struktur teroris narkotika." Mantan presiden nampilake 11 wong sing tiwas ing operasi iki minangka anggota kelompok FARC sing ora setuju. Penyelidikan sakteruse nuduhake manawa wong-wong sing dipateni ora kalebu klompok bersenjata. Ing sawetara kasus, militèr ngrusak bukti kanggo nyimulake yen individu kasebut bersenjata. Ing wektu sing padha ing operasi iki, Diego Molano, sing dadi Menteri Pertahanan, mrentahake bom ing kamp-kamp pembangkang FARC sing ngarahake bocah cilik sing direkrut dening kelompok bersenjata.

Diego Molano utawa Iván Duque ora ana tanggung jawab utawa diselidiki babagan pembunuhan petani ing Alto Remanso. Saiki, Diego Molano minangka calon walikota Bogotá, salah sawijining kantor pilihan sing paling penting ing negara kasebut. Beda karo sing dipikirake, pamilihe mbela keputusane minangka Menteri Pertahanan,5 sanajan akeh sing nglanggar hak asasi manungsa lan nglawan Hukum Kemanusiaan Internasional.

Sawise pirang-pirang taun kerja ing peacebuilding, minangka praktisi lan peneliti, aku wis weruh carane rembugan perdamaian sing ora lengkap utawa malah gagal bisa nyebabake kekerasan maneh. Sabanjure, iki bisa nyebabake normalisasi perang lan jinis kelelahan welas asih kolektif ing ngendi wong ndeleng pembangunan perdamaian minangka tanggung jawab eksklusif para politisi. Warga biasane nampa politisasi perdamaian lan narasi kasebut tanpa ditakoni, nalika ngremehake efektivitas mekanisme resolusi konflik sing ora kekerasan. Masalah nyata yaiku wong mikir yen kekerasan lan pembalasan ora mung dikarepake nanging minangka cara sing efektif kanggo nggayuh keadilan lan keamanan. Iki padha nalika mogok nasional 2021 ing Kolombia. Penting yen masyarakat sipil Kolombia nyadari efektifitas pembangunan perdamaian lokal. 

Kepiye carane ngganti ideologi perang kanggo ngrusak deadlock perdamaian?

Nyegah konflik kalebu mbangun hubungan sosial sing nuwuhake kapercayan, nguatake kapasitas kanggo nyegah kekerasan apa wae, lan mbangun infrastruktur perdamaian nasional lan lokal. Ing Kolombia ana sawetara conto pambangunan perdamaian lokal kanthi efektif. Nanging, aktor masyarakat sipil kayata media, akademisi lan sektor swasta kudu nggawe upaya ekstra kanggo nampilake keahlian iki lan ndhukung upaya lokal kanggo mbangun perdamaian. 

Media ing Kolombia kudu nindakake owah-owahan narasi supaya masyarakat Kolombia bisa ngatasi siklus kekerasan. Nglaporake kedadeyan kekerasan saiki kudu ditindakake liwat review kritis lan pepek babagan bebener sing dicethakaké ana ing kerangka sistem Truth, Justice, Reparation, lan Non-Repetition. Iki bakal mbantu ngerteni dinamika kekerasan lan ngindhari narasi sing sederhana nanging mbebayani babagan pihak sing nentang kayata, "sing apik lan sing ala," utawa "mungsuh internal." Saiki, ana macem-macem inisiatif lokal sing dipimpin dening para pemuda, kayata Generación V+, sing tujuane nyebarake ing komunitas, kesimpulan lan temuan Komisi Sejati.

Kolombia uga mbutuhake kabijakan kesehatan mental ing pendekatan perdamaian. Ngenali trauma sosial sing ngalangi kita ngrampungake konflik antargenerasi iku penting banget.

Sing penting, Kolombia uga butuh kabijakan kesehatan mental babagan pendekatan perdamaian. Ngenali trauma sosial sing ngalangi kita ngrampungake konflik antargenerasi iku penting banget. Sistem kesehatan Kolombia ora disiapake kanggo nyedhiyakake perawatan psikososial kanggo populasi sing wis kena pengaruh sacara sistematis dening macem-macem bentuk kekerasan. Sistem peradilan durung nggunakake model keadilan restoratif minangka alternatif kanggo keadilan retributif. Nalika aku nggarap para migran lan hak asasi manungsa, aku ketemu karo karya sing ditindakake dening Corporación Dunna,8 inisiatif lokal sing ningkatake kesehatan mental saka perspektif sing inovatif: nalika kesehatan mental dadi prioritas, masyarakat duwe potensi luwih akeh kanggo nyuda kekerasan. Dunna kerja sama karo pimpinan komunitas lan organisasi masyarakat sipil, nyediakake layanan kanggo nyegah lan nambani masalah kesehatan mental ing antarane para korban kekerasan lan migran sing ngalami pelanggaran hak asasi manungsa. Asil karyane pantes dingerteni dening para aktor tingkat kebijakan. 

Ngajari masyarakat sipil babagan perdamaian iku penting kanggo ora sinau perang lan mulihake struktur sosial Kolombia sing rusak banget.

Ngajari masyarakat sipil babagan perdamaian iku penting kanggo ora sinau perang lan mulihake struktur sosial Kolombia sing rusak banget. Upaya saiki kanggo netepake pendidikan perdamaian wis dipasrahake marang komunitas lan proses lokal, akeh sing mbutuhake sumber daya luwih akeh. Iki minangka kasus Resistencia Pazcifica, inisiatif sing dipimpin para pemuda saka Tumaco, Nariño, nggarap komunitas kanggo nambah kawruh babagan sastra afro-Kolombia lan promosi warisan kanggo mbalekake kohesi sosial sing suda amarga kekerasan.9 Resistencia Pazcifica berjuang kanggo entuk sumber daya kanggo ngetrapake. proses ing sekolah minangka bagéan saka pendidikan tentrem nanging dana saka pamaréntah nasional banget winates.  

kesimpulan

Ing Kolombia siklus perang tetep. Pola historis kayane bola-bali: Generasi enom dadi kuciwa amarga nyekseni kahanan sing ora langgeng lan pungkasane dadi apatis. Dheweke umur mamang, percaya yen ora ana cara kanggo ngilangi siklus kekerasan.

Kanggo ngilangi dalan menyang perdamaian, pimpinan politik lan pamrentah kudu ngakoni inisiatif pembangunan perdamaian lokal, ngenali aspek konkrit perdamaian positif saka proses kasebut, lan nggabungake menyang program lan visi pemerintahan.

Ayo iki dadi telpon kanggo pamrentah Kolombia saiki, pimpinan sing dikarepake, lan masyarakat sipil sing luwih akeh. 

Peacebuilding mung bakal dadi lagu sing angel dipahami yen masyarakat sipil ora njupuk peran transformatif, kanthi nyingkirake saka politisasi perdamaian lan nggoleki upaya mbangun perdamaian lokal lan komunitas.

Gabung karo Kampanye & bantu kita #SpreadPeaceEd!
Mangga ngirim kula email:

Ninggalake Komentar

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

Gulung menyang Top